Beestjes in rijst- of meelproducten

Help! Er zitten kleine beestjes in mijn spaghetti, macaroni, bloem, brood of rijst. Jakkes, we hopen dat je hier op tijd achter bent gekomen!  Hoewel de gekookte beestjes niet schadelijk voor je zijn, heb je ze toch liever uit de keukenkastjes! Maar met welke beestjes hebben we eigenlijk van doen?

Hoe komen er kleine beestjes in mijn voorraad? Wat kan ik hier tegen doen?

kakkerlak op eten

Beestjes in rijst: Meelmijt

Als je kleine beestjes hebt in meel- en graanproducten, dan heb je een grote kans dat dit meelmijt is. 

Meelmijten zijn zeer kleine insecten in producten zoals meel of rijst die met het blote oog bijna onzichtbaar lijken. Ze hebben een wit lichaam en bruin gekleurde poten en leven meestal in meel, granen en rijstproducten.

Hoewel ze er niet smakelijk uitzien, is het belangrijk om te weten hoe gevaarlijk dit beestje echt is. Meelmijten bijten, steken en vergiftigen niet en zijn dus niet gevaarlijk om aan te raken. Maar wat gebeurt er als je meelmijten eet? 

Het is onwaarschijnlijk dat ze je schade zullen brengen, dus het maakt niet al te veel uit als je het besmette product van tevoren al een keer hebt gebruikt. Als je het product gebruikt bij het bakken, zouden de hoge temperaturen helpen om het meel veilig te maken om te eten. Echter, is het niet aan te raden om hier een gewoonte van te maken. Als je producten met mijten vindt, kun je deze het beste onmiddellijk weggooien en maatregelen nemen om er voor te zorgen dat de besmetting wordt aangepakt. Meelmijten kunnen namelijk schimmels verspreiden en veroorzaken, dus het is mogelijk dat mensen ziek worden als je een besmet product hebt gebruikt. 

Hoe komen ze in de rijst of de rest van de keuken terecht?

Zowel meelmijten als snuitkevers kunnen via meel- of tarwe producten in je keuken komen. Een paar meelmijten kunnen veel eieren leggen en als je producten een lange tijd bewaard, kunnen deze eieren uitkomen en een besmetting veroorzaken. Andere factoren, zoals hitte, kunnen de reproductiesnelheid van meelmijten verhogen.

Hoe kom je van meelmijten af

De beste manier om het probleem volledig ui te roeren, is door alle pakketten die mogelijk in contact zijn gekomen met de besmetting in je kast of voorraadkast weg te gooien. Aangezien de meelmijten kleine beestjes zijn, kunnen ze gemakkelijk in een van de andere verpakkingen zijn gekropen en een nieuwe besmetting hebben veroorzaakt. Maak de kast grondig schoon met een sopje en doe je best om tot in de hoeken van de kast te komen. Pesticide is het meest effectieve middel om van het ongedierte af te komen. Doordat het erg gevaarlijk kan zijn om chemische stof in de buurt van voedselvoorraden te gebruiken, mag deze methode alleen door een professional worden gehanteerd. Om volgende besmettingen te voorkomen, kun je je producten het best bewaren in schone luchtdichte containers. Ook kan je een paar laurierblaadjes aan je tarwe- en rijstproducten hangen. Dit zag als een afschrikmiddel dienen voor het ongedierte.

Ander ongedierte dat je in je graanproducten kunt vinden

witte beestjes
Afbeelding van een klein wittig beestje (geen stofluis overigens)

Snuitkever

Een insect wat vaak wordt verward met een meelmijt, is een snuitkever. Deze zijn groter dan een meelmijt en zijn dus een stuk gemakkelijker te herkennen. Ze hebben ook een donkerder lichaam en zijn bruin van kleur. Ze hebben de vorm van een kever en zijn dus slank en ovaal van vorm en hebben schubben of glanzende haren op hun lichaam. Hoewel ze veel lijken op elkaar zijn deze twee volledig gescheiden plagen.

Rijstmeelkever

De rijstmeelkever is 3 tot 4 millimeter en roodbruin van kleur. Het beestje komt voor in meel- en graanproducten en inproducten als melkpoeder en chocola. Ze houden van relatief warme temperaturen. Producten worden zuur en muf.

Meelmot

Een meelmot is een grijs vlindertje dat eitjes legt in meel of bloem. Bij een temperatuur van boven de 13 graden, komen de eitjes uit en zullen rupsjes draden gaan spinnen in de verpakking.

Graanklander

De Graanklander is een kevertje van 4 tot 5 millimeter. Ze zijn donkerbruin van kleur. De vrouwtjes leggen eitjes in de meelkorrels waaruit witte larfjes kruipen die zich ten goede doen aan het graan.

Broodkever

De broodkever is 2 tot4 mm lang en de meest voorkomende voorraadaantaster in woningen en leven en planten zich voort in allerlei harde, droge zetmeel houdende producten. De kleine larven dringen door miniscule spleten verpakkingen in en voeden zich daar. Na de verpopping, knagen de kevers zich dwars door de verpakking een weg naar buiten. Zelfs door aluminiumfolie.

Oplossingen en tips tegen beestjes in meel, graan en rijst

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

3 Comments

  • Jozik

    13 maart 2021

    Komkom Sybren, zo makkelijk geven we toch niet op? Van Trump zijn we ook afgekomen, tenminste voorlopig. Met die gekke Amerikanen weet je nooit wat er in 2024 gebeurt…

    Reply
  • Sybren

    15 januari 2021

    Als je deze beestjes tegen komt zit er toch niets anders op dan het op te geven en te verhuizen? Deze monsters doe je je ergste vijand (trump) niet aan!

    Reply
    • Huishoudplaza

      19 januari 2021

      😉

      Reply

Leave a Comment