Vacuüm Gezogen Deksel

Het kan zijn dat je een deksel op een pan hebt laten staan en dat deze vacuüm gezogen is. Maar hoe krijg je deze deksel vervolgens weer los van je koekenpan? 

Hoe krijg je een vacuüm gezogen deksel los van een koekenpan?

vacuum gezogen deksel
Wat kan je doen tegen een vacuüm gezogen deksel?

Allereerst zou je kunnen proberen of je er bijvoorbeeld met een mesje of een saté prikker onder kan komen, vaak lukt dit niet dan kan je proberen om de pan weer op te warmen.

Als de deksel zich heeft vastgezogen op een pan is het van belang dat de deksel afkoelt (dan wordt deze kleiner) en dat de pan opwarmt, dan zet ie uit. Dus bijvoorbeeld met koud water op de deksel.

Ook gewoon de pan op het vuur zetten zou ook moeten werken, de pan wordt warm en zal uitzetten, de deksel zal vanzelf los moeten komen.

Werkt dit ook niet?

Dan kan het werken om het geheel af te koelen, bijvoorbeeld door het even buiten te zetten en daar af te laten koelen. Vaak helpt dit te luchtdruk te veranderen en komt de deksel los van de pan.

Oplossingen en tips om een vacuum gezogen deksel los te krijgen

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

7 Comments

 • John Verbeke

  23 augustus 2021

  Deksel pan vacuum gezogen op inductie kookplaat. Na kwartier.ploft he deksel los. Gevolg scheur in inductie glasplaat.
  Deksels ook regelmatig vacuum getrokken op pannen
  Merk Zwilling.

  Reply
 • Mandy

  30 mei 2021

  Mij is het de volgende dag pas gelukt. Nadat ik de pan met deksel rustig had laten afkoelen wat niet hielp heb ik hem in de koelkast geplaatst. De volgende dag nog steeds vacuüm getrokken. Heb hem los gekregen met het tandje van een fonduevork.

  Reply
 • Alain

  15 februari 2021

  Hetzelfdegeval deksel al ontploft ,geprobeerd weer op vuur gezet nog altijd niet losgaat water bijgevoegd op altijd niet opgelost.Weet nog raad MR. Vor ons ,Grtjes Alain.

  Reply
 • Huishoudplaza

  15 januari 2021

  @Hilfman dat klinkt als een spannende ervaring. De deksel moet vooral afkoelen en dat is in jouw geval wellicht wat verkeerd gegaan.

  Reply
 • F G Hilfman

  10 december 2020

  Het afkoelen heb ik al geprobeerd, met tot gevolg een enorme knal en nu nog dieper vacuum getrokken. De pan staat alweer op…

  Reply
 • Herwig

  12 november 2020

  Enkel een temperatuurverschil tussen deksel en pan kan het probleem oplossen. Bij mij werkte het door de pan in koud water te zetten. Door het temperatuurverschil gaan deksel en pan verschillend reageren via krimpen en uitzetten waardoor er een miniuscule gleuf ontstaat en er lucht in de pan kan. Daardoor wordt het luchtledige ongedaan gemaakt en kan je de twee van elkaar losmaken. Met gewone fysieke kracht lukt je dat nooit. Dat is het principe van de Maagdenburgse halve bollen uit de les natuurkunde.

  Reply
 • Mannie Obak

  5 mei 2020

  Pan weer opwarmen heft vacuüm op en maakt vetrandje zacht

  Reply

Leave a Comment