Peper in Oog

Auw! Heb je rode peper in je oog gekregen?  Lees dan snel door en lees wat je moet doen om het peper uit je oog te krijgen.

Wat moet je doen als je rode peper in je oog hebt gekregen?

hete peper

Het volgende moet je doen als je rode peper in het oog hebt gekregen.

 • Wrijf er NIET over, stop direct met wrijven.
 • Trek het bovenste ooglid naar beneden over het onderste ooglid. Knipper meerdere keren. Hierdoor kunnen je onderste wimpers dingen wegvegen.
 • Als dit niet helpt, spoel dan af met water of een zoutoplossing. Je hebt bij de apotheek ook oogbadjes of contactlenzen vloeistof, dat zijn vanzelfsprekend ideale middeltjes om mee af te spoelen.

Als de pijn van de peper echt enorm is kan je het beste een bak vol laten lopen met lauwwarm water. Stop je hoofd in deze bak en doe onderwater je ogen open. Schud je hoofd heen en weer.

Capsaïcine, de stof die verantwoordelijk is voor de hitte in chili en pepers, is vetoplosbaar en wordt afgebroken door zuivelproducten. Dus het kan lonen om het oog met zuivel te spoelen. Dit is wel op eigen risico, gezien we hier niets verder over hebben kunnen vinden.

Werken met Rode pepers in de keuken

Als je wel eens een rood pepertje hebt fijngesneden dan weet je ongetwijfeld al wat er gebeurt als je later die dag even met de vingers door je ogen wrijft. Pijnlijk!

 • Je kunt proberen te voorkomen dat de rode peper op je handen komt door voor het snijden je handen ligt in te smeren met wat olijfolie. Na het snijden goed je handen wassen.
 • Ook achteraf je handen schoonmaken met citroensap op melk (dit neutraliseert) zou moeten helpen.

Pinterest

Vind je deze pagina handig? Klik op de afbeelding en voeg deze toe aan een Pinterest board zodat je er later nog wat aan hebt! 

Volg ons ook!

Als je ons volgt, zul je regelmatig dit soort handige tips voorbij zien komen op Pinterest.

Dat is nog eens leuk hè!?

Meer tips om het prikken van rode peper tte voorkomen en verhelpen

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen.
Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

3 Comments

 • marco

  25 november 2021

  het is gelukkig minder erg dan peperspray maar leuk is anders. net nasi gemaakt en vergeten me handen goed te wassen na het snijden van rode peper. en dan jeuk aan je ogen hebben. prikt even maar echt peperspray is velen malen erger en ik heb er vrijwillig kennis mee gemaakt voor me toenmalig werk.

  Reply
 • Miriam

  12 januari 2014

  Toevallig vorige week gehad! De volgende dag de lenzen in gedaan. Was even pijnlijk, maar ging na een minuutje wel weer over.

  Reply
 • mart hopmans

  12 januari 2014

  Wat nog ontbreekt is dat je met lenzen in deze lenzen helemaal onbruikbaar maakt doordat ze daarna blijven prikken.

  Reply

Leave a Comment