Nu de temperaturen weer omhoog gaan, zul je ook vaker de airco in de auto aanzetten. Het kan zijn je airco muf ruikt of zelfs stinkt. Dan is het de hoogste tijd om de airconditioning te reinigen. In deze blogpost leggen we uit hoe je dit zelf kunt doen.

Waarom de airconditioning van je auto reinigen?

Je airco is een gesloten systeem dat buitenlucht koelt met behulp van een vloeibaar koudemiddel. De koele lucht wordt via de verdamper je auto ingeblazen. De verdamper is nat en hier kan vuil zich ophopen. Dit kan leiden tot bacteriegroei en schimmelvorming die vervolgens zorgen voor een onaangename geur.

In principe is dit niet schadelijk voor je gezondheid, maar fijn is anders natuurlijk.

Aircoreiniger voor een frisse airco

Deze bacteriën en schimmels kun je eenvoudig zelf verwijderen.

  1. Spuit aircoreiniger in de openingen van de airconditioning van je auto.
  2. Laat dit dan korte tijd inwerken.
  3. Zet de airco vervolgens aan.
  4. De airco wordt nu gereinigd door middel van condens.

Als het goed is, ruikt je airconditioning nu weer lekker fris. Is dit niet het geval, dan is het mogelijk dat de interieurfilter vervangen moet worden. Deze filter, ook wel pollenfilter genoemd, filtert de buitenlucht voordat die de auto wordt ingeblazen. Logischerwijze raakt deze op den duur vervuild en daarom moet de interieurfilter na ongeveer 2 jaar of 30.000 kilometer vervangen worden. In het onderhoudsboekje van je auto kun je opzoeken wanneer dit voor de laatste keer gebeurd is. 

Voorkomen dat je auto airconditioning gaat stinken

Wil je een muf ruikende airco voor zijn? Volg dan de onderstaande adviezen.

  • Zet de airco regelmatig aan. In de winter gebruik je de airco waarschijnlijk minder, maar ook dan adviseren we om de airco minimaal een kwartier per maand aan te zetten. De airco blaast droge lucht in de auto die bacterie- en schimmelvorming tegengaat.
  • Probeer zeker één keer per jaar de airco te laten reinigen. Hierboven heb je gelezen hoe je dit zelf kunt doen.
  • Regelmatig interieurfilter vervangen. Als je deze periodiek laat vervangen, ben je voor dat je te laat bent met vervangen.
  • Actieve koolstoffilter plaatsen. Een actieve koolstoffilter houdt bacteriën, stof en allergenen beter buiten de auto dan een traditionele koolstoffilter.
  • Zet de blazers niet te lang op recirculatie. Op de stand recirculatie wordt lucht van binnen door de auto geblazen. Beter is het om verse, drogere, lucht van buiten in de auto te blazen.

Hopelijk kun je in de zomer van een coole auto genieten! Autobezitters verwijzen we ook graag door naar onze blogposts over het schoonmaken van je auto en beslagen autoruiten.

Deel dit artikel

Gerelateerde posts

georganiseerd verhuizen

Opruimen voor de verhuizing – Handige t

Als verhuizen bovenaan jouw lijst van stressvolle ervar...

eigen huis

In 5 stappen een heerlijk leven in je eigen h

Een heerlijk leven leiden in je eigen huis is iets waar...

huishoudplaza oud

Vernieuwde Huishoudplaza.nl

Huishoudplaza.nl is één van de oudste websites op het...

Leave a Comment