geld besparen consuminderen

Misschien is er iets gebeurd in je leven waardoor je genoodzaakt bent om geld te besparen. Of je bent je bewust geworden van je uitgavenpatroon en wilt daar verandering in aanbrengen. Of je bent bewust of onbewust altijd op zoek naar tips voor geldbesparing. Kortom, je wilt consuminderen. Dan ben je hier aan het goede adres. Hieronder staan een aantal tips waarmee je geld kunt besparen:

Potjes geld/meerdere rekeningen

Verdeel je salaris over meerdere bankrekeningen. Vraag aan de werkgever om het op 2 rekeningen te storten. Eén rekening voor vaste lasten (Vaste lasten per jaar uitrekenen en delen door 12, denk aan huur, hypotheek, verzekeringen, APK, gem. belastingen, reparaties, abonnementen, schoolgeld, schoolreisje, vernieuwing cv-ketel etc., zie ook de cursus budgetteren). Het restant mag naar de andere rekening geboekt worden voor het levensonderhoud. Deel dit bedrag door 4½ en je weet wat je maximaal per week kan besteden.

Pin niet meer dan het maximum weekgeld Betaal alles contant en op = op.
Spaar automatisch, indien mogelijk, voor verjaardagen, kleding, uitjes, december en zomermaand(en). Leen geen geld (met uitzondering voor de aanschaf van een huis).

Geld besparen tijdens uitjes

Ook tijdens een uitje kun je geld besparen. Neem afsluitbare bekers of een thermoskan met drinken mee i.p.v. telkens op een terrasje te gaan zitten. Ook kleine pakjes drinken uit de supermarkt zijn voordeliger dan een terrasje. Thuis een lunchpakket klaarmaken met broodjes, krentenbollen etc. Dit is gezonder en je bespaart er veel geld mee.

Kijk op internet of er toegangskaartjes met korting te vinden zijn (marktplaats). Voor de meeste dierenparken, pretparken en speeltuinen staat er meestal wel iets op.
Stel van te voren een budget vast voor het uitje.

Geld besparen door middel van isolatie

Informeer of er beter met energie omgegaan kan worden waardoor je geld kunt besparen. Gordijnen dicht (achter de radiator), verwarming een graadje lager, vest/pantoffels aan, eventueel de “oude” cv-ketel vervangen, spaarlampen gebruiken, niets op stand-by laten staan (ook geen elektrische tandenborstel). En koop energie zuinige apparaten!

Geld besparen voor verjaardagskaart

Een kaartje sturen voor een jarige? Zend eens een gratis e-mailkaart.

Geld besparen met aanbiedingen en reclame

Koop zoveel mogelijk dingen zoals waspoeder, tandpasta etc alleen in de reclame. Eet warme maaltijden en broodbeleg uit de reclame. Zie elders op huishoudplaza, onder schema's, onze weekmenu's op basis van de folder-aanbiedingen. Elke zondag wordt er een nieuw weekmenu geplaatst gebaseerd op de folder-aanbiedingen van de komende week.

Haal boodschappen met een volle maag. Koop afprijzingen bij verse producten die je die dag op maakt i.v.m. de houdbaarheidsdatum. Vlees en groente etc. kan je ook invriezen.

Geld besparen op witgoed en elektrische apparaten

Kijk eens bij de kringloopwinkel of informeer bij welke winkel het product het voordeligst is. Ga afdingen.

Geld besparen met B- en C-artikelen

De goedkoopste artikelen liggen in de supermarkt meestal helemaal onderin de vakken.
Koop geen voorgesneden, voorgekookte producten of kant-en klaar maaltijden.

Geld besparen met een boodschappenlijstje

Maak boodschappenlijstjes en wijk niet (snel) van het lijstje af. Bij twijfel, niet doen.

Geld besparen met seizoenskleding, -schoenen en -groente

Bespaar op schoenen en kleding door ze na het seizoen te kopen (dikwijls 50% v.d. afgeprijsde prijs).

Als seizoengroenten het voordeligst zijn inmaken/invriezen. Kijk op onze groentekalender en fruitkalender om te kijken welke seizoensgroenten er te koop zijn.

Van het land naar de klant

Koop bij de boer, Turkse winkel e/o laat in de middag op de markt. Dit is dikwijls stukken voordeliger dan de supermarkt. Eet eens (gedroogde, lang te bewaren) voedzame gezonde grauwe erwten. Bijv. een eigen verzonnen chili-con-carne met gehakt, kruiden, veel uien en knoflook, rijst en appelmoes erbij.

Geld besparen op speelgoed en boeken

Leen of ruil speelgoed van de vriendjes en vriendinnetjes van je kind. Kinderen tot een bepaalde leeftijd kunnen gratis lid worden van de bibliotheek. De speelotheek bestaat in verschillende gemeenten.

Geld besparen met paneermeel

Paneermeel maak je zelf door oud brood te drogen en daarna te verkruimelen met een deegroller.

Geld besparen op vogelvoer

Vetballen (met schoon zoutloos vet met zaadjes) en slierten ongezouten pinda’s (gezellig werkje met de kinderen) van de markt zelf maken

Geld besparen met kaarsen

Veel stompjes “oude” kaarsen bewaren, smelten in een pannetje en met een lontje in een smal blikje een kaars maken. Eventueel weggeven als een leuk eigen cadeautje.

Geld besparen met het halverings-principe

Probeer eens (mits gezond) van alles de helft te nemen. Minder waspoeder, shampoo, tandpasta, broodbeleg, boter, enz. Ontdek en probeer dus voor jezelf uit wat allemaal mogelijk is.

Restjes shampoo, tandpasta, body lotion

Fles shampoo, badschuim bijna leeg? Zet hem ondersteboven. Voor laatste keer kun je hem verdunnen met water. Tube tandpasta of fles bodylotion leeg, knip hem doormidden en je kan er nog veel uit halen. Fles vloeibaar vet bijna op? Ondersteboven even in de magnetron en ook het laatste verwarmde vet komt uit de fles.

Doe langer met een vuilniszak of rol

Emmer minder vol (vullen met afval of platvouwen). De bovenzijde, van omgespoelde lege pakken melk/vla open scheuren en naar binnen vouwen. Op het aanrecht gebruiken als afvalbakje of vouw ze plat. Dit bespaart vuilniszakken. Gebruik de (krakende) zakjes/tasje nogmaals in de pedaalemmer.

Besparen op kruiden

Zaai kruiden in potjes of tuin en koop geen kruiden potjes bij supermarkt/tuincentrum. Of huur een volkstuin (goedkope groente en lichaamsbeweging)

Besparen als je alleen eet

Spaar gekookte aardappelen.
Een kliekje over? Invriezen in een boterkuipje/diepvriesijsdoos voor als je een keertje alleen bent. Bak de overgebleven aardappelen op.

Besparen op de kapper

Laat je haar knippen bij de kappersschool! Het kost ± EUR 9,-. Tien keer knippen (stempelkaart) = Eén keer gratis knippen.

Schaf een tondeuse aan en ga zelf aan de slag bij huisgenoten. Het is makkelijker dan je vermoedt.

Geld besparen op de strippenkaart

Reken uit hoe lang je onderweg bent. Het kan voordeliger zijn om 1 of meer strippen meer af te stempelen zodat je ook de retourreis op dezelfde strippen kan maken. Zie achterzijde van de strippenkaart, lees de geldigheidsduur van een reis.
NS
Heb je een jaartrajectkaart, OV- of NS-jaarkaart? 3 x per jaar kan je partner/vriend(in) een retourtje kopen, voor hetzelfde traject, die vergoed wordt door de NS.

Bij vertragingen meer dan 30 minuten, vul het formulier “geld terug bij vertraging” in.

Geld besparen met kortingsbonnen

Knip kortingsbonnen uit (dag)bladen en zoek op internet, geef ze weg aan geïnteresseerden en ontvang andere terug. Soms kun je ze zelfs via marktplaats verkopen.

Geld besparen door te ruilen

Denk eens aan ruilhandel. Bied je kwaliteiten aan (hang briefjes op bij de supermarkt) en vraag aan een ander iets waar je niet goed in ben. Denk aan handvaardigheden, ritssluiting vervangen, tuinieren, koken, taarten bakken, oppassen, honden uitlaten, banden plakken, fietsverlichting, ramen lappen etc. Mogelijkheden genoeg. of je ze kan toepassen, …

je kan zelfs je huis ruilen met een andere vakantieganger.

Geld besparen door dag en nacht stroom

Betaal meer vaste premie voor een dubbele meter maar gebruik in de 50% goedkopere nachtstroomuren (vanaf 21:00 of 23:00 uur en in het weekend): wasmachine, wasdroger, vaatwasser, broodbakmachine, downloaden

Besparen op (Kinder)kleding en schoenen

Ga voor kinderkleding naar een kledingbeurs, rommelmarkt, vrijmarkt (op koninginnedag), kringloopwinkel of de Zeeman/Wibra of zoiets bij je in de buurt. Scheelt bakken met geld en zeker zo’n kleintje weet toch niet wat hij/zij aan heeft. Het mooiste is kleding doorgeven aan en of krijgen van een iets groter kind.
Breng kinderkleding die je niet meer gebruikt naar een inbrengwinkel waar je een deel van de opbrengst krijgt of verkoop het via marktplaats.

Geld besparen met spaarlampen

Spaarlampen drukken je elektriciteitskosten enorm.

Houdbaarheidsdata

Kijk regelmatig de koelkast en de keukenkastjes na op houdbaarheidsdata. Noteer de data op een lijstje wat het eerst op moet. Dat voorkomt onnodig weggooien van eten en dus geld.

Besparen op toiletpapier

Het goedkoopste wc-papier is waarschijnlijk van de Aldi.
Zet een fles water bij de toilet en spoel je schoon, vermoedelijk minder papiergebruik.

Besparen door vegetarisch eten

Eet minder vlees. Eén dag vegetarisch met extra peulvruchten is goedkoper en tevens gezond(er). Maak eens vegetarische macaroni/spaghetti, eventueel met tofu. Eet 1 x in de week bonen/peulvruchten.

Oude panty’s/nylons nog eenmaal gebruiken

Als je iets wilt uitpoetsen, waarbij je geen pluisjes achter wilt laten (ramen, keramische kookplaten, spiegels enz, ) gebruik daar een paar oude goedkope nylons voor.

Koper, na het poetsen, uitpoetsen met goedkope nylons (de duurdere zijn te glad).

Nylons zijn ook een ouderwets middeltje om autoramen vol vliegen en viezigheid schoon te krijgen.

Gebruik oude nylons om vuilniszakken (2 punten) dicht te binden. Er gaat meer in de vuilniszak.

Koop altijd minstens 2 paar dezelfde nylons/sokken Koop 2 paar (of meer) dezelfde nylons. Draag ze gewoon, totdat je in elk paar nylons een ladder hebt in een been. Knip daarna het been met de ladder af, doe hetzelfde met het been van de andere nylon, en trek daarna de beide nylons met een been aan, en voila, je kunt je nylons nog weer een dag langer dragen.

Eén versleten sok van een paar gooi je weg (na gebruik van schoenen poetsen). Bij het reservepaar blijft uiteindelijk ook 1 betere sok over. Hiervan maakt je weer een paar (die 1 of meerdere dagen meekunnen)

Muntgeld opsparen voor extra’s

Kleingeld, dat je als wisselgeld terug krijgt in de winkel, in een potje doen voor extra’s (december- vakantiemaand, of verjaardag). Kan leuk oplopen! Je kan zelf eventueel een grens stellen: bijvoorbeeld niet meer dan EUR1,= of EUR 2,50 per week.

Geld besparen bij het telefoneren

Bel / sms in de goedkopere uren (na 20:00 uur). Bel en internet eventueel via de kabel.

Geld besparen op abonnementen/verzekeringen

Kunnen dagbladen, gidsen e/o tijdschriften opgezegd worden? Vele zijn gratis te lezen bij de bibliotheek. Kan de stroom, telefoon of verzekeringen voordeliger afgesloten worden? Zet alle vaste lasten (per maand) eens op een rijtje en bekijk ze regelmatig stuk voor stuk.

Geld besparen door invriezen

Tomatensap (gemaakt in het tomatenseizoen) in diepvrieszakjes in lege pakken melk invriezen. Dit bespaart ruimte. Lekker voor de tomatensoep of spaghettisaus.

Geld besparen met regenwater

Vang het regenwater uit de goot op in een regenton en geef de planten regenwater. Nog beter voor de planten ook.

Geld besparen op kranten en tijdschriften

Lees gratis kranten zoals Spits en Metro. Kijk eventueel op teletekst of internet. Lees dagbladen, tijdschriften gezamenlijk met buren, familie, vrienden, kennissen

Geld besparen op afvoerontstopper

Gooi regelmatig koffiedroes door het afvoerputje. Dit bespaart werk en geen of minder ontstoppingsmiddelen.

Geld besparen op ontkalken

Gebruik het zuur van een pot augurken om te ontkalken, een beter/goedkoper middel bestaat niet.

Zeepdispenser/zeephandpompje

Verdun de zeep met water.

Last but not least

Bij twijfel, niets kopen maar uitstellen. Denk er nog eens een dagje over. Na een nachtje slapen weet men dikwijls of het belangrijk (genoeg) is om te kopen of niet.

 

Deel dit artikel

Gerelateerde posts

Schoonmaakschema huishoudplaza

Huishoudschema voor week 33

Huishoudschema van week 33 van de originele Huishoudpla...

Schoonmaakschema huishoudplaza

Huishoudschema voor week 39

Huishoudschema van week 39 van de originele Huishoudpla...

schoonmaken met citroen

10 slimme manieren om citroen te gebruiken ti

Soms heb je helemaal geen chemische middelen nodig om i...

Leave a Comment