Suede Leer Schoonmaken

Als je mooie suède schoenen of een suède jas hebt, wil je natuurlijk ook dat het suède mooi blijft. Na een poosje wordt suède hard of krijg je er vlekken in. Tijd om het suède dus schoon te maken.

Hoe maak je suede leer schoon?

suède schoenen schoonmaken

Suède kan best lang mooi blijven maar als het eenmaal de verkeerde kant op gaat, dan gaat het vaak ook heel snel achteruit. Met de onderstaande tips kun je suède lang mooi houden. 

 • Als het leer droog en hard is geworden, kun je het gewoon opborstelen. Op deze manier gaat de vezel omhoog staan. Een speciale suede-borstel is hiervoor erg geschikt. 
 • Als suède schoenen vaal is geworden, kun je het volgende doen:
  1. Pak een waterkoker en doe daar een halve liter water in.
  2. Wacht tot het kookt en de damp onder de deksel vandaan komt.
  3. Haal de schoenen door de damp van de waterkoker. Hierdoor gaan de ‘haartjes' gaan weer rechtop staan en de vlekjes zijn veel minder zichtbaar.
 • Reinig leer nooit met een reinigingsmiddel maar doe het met gewoon warm water.
 • Is je suède jas (of schoen) nat geworden  dan moet je deze gewoon laten drogen op kamertemperatuur. Niet bij de verwarming drogen want dan wordt het leer hard.
 • Zitten er vetvlekken in suède, doe dan wat azijn op een tandenborstel en wrijf voorzichtig over de vlek. Is de vlek wat groter pak dan een nagelborstel. Je kunt hiervoor ook de rubberen zijde van de suede-borstel voor gebruiken. 
suède blouse

Meer oplossingen en tips voor suede schoenen

In onze reacties vind je meer mogelijke oplossingen om dit probleem op te lossen.
Heb je zelf een goede tip of ervaring die je wilt delen? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza.nl.

Leave a Comment