Schoonmaken

Rommel opruimen voorkomt dat je later onnodig veel werk hoeft te verzetten. Als je wilt schoonmaken en eerst alle rommel en troep aan de kant moet leggen, kost dat veel tijd en vergaat vaak de zin om een begin te maken. Met onderstaande tips zorg je voor een opgeruimd huis.

Rommelige kamers

Als je vindt dat je huis niet opgeruimd is, ruim dan iedere dag 15 minuten één kamer op of zorg iedere dag voor 1 volle vuilniszak uit die kamer. Pas als die kamer helemaal opgeruimd is, ga je naar de volgende kamer.

Besteed daarna 5 minuten opruimen per dag aan iedere kamer die wel opgeruimd is. Dan blijft het netjes.

Begin altijd met opruimen ’s morgens. Kan er altijd onverwachts visite voor de deur staan.

De grote opruimtruc

Loop met een wasmand of een grote doos elke kamer binnen. Doe daar alles in wat niet in die kamer hoort. Breng deze voorwerpen naar de kamer waar ze wel horen en berg ze meteen op.

Wanneer je het laatste voorwerp hebt opgeruimd, kijk je de kamer rond waar je dan in bent. Doe dan alle dingen die niet in die kamer horen in je wasmand of doos en breng ze naar de kamer waar ze wel horen. Ga zo door tot alles in de ruimte ligt waar het hoort.

Doe dit iedere dag voordat je in je huis begint te werken.

De 5-minuten klus

Leg ergens een blocnootje neer en zet daar alles op wat je tegenkomt dat vies is. Vaak zijn het klusjes van nog geen 5 minuten. Deze kan je mooi tussendoor doen en dan afstrepen op je lijstje.

Voor vlugge klusjes tussendoor

Voor vlugge klusjes is dit heel gemakkelijk:  Vul een spuitflacon met 2/3 water en 1/3 allesreiniger.

Dit is makkelijk voor allerlei klusjes:
Vul een spuitflacon met 2/3 water en 1/3 schoonmaakazijn. Dit is makkelijk voor de ramen, even tussendoor. En voor allerlei andere klusjes.

Tips voor een schoon en opgeruimd huis

  • Ga alle kamers voor het oog opruimen en schoonmaken.
  • Doe iedere morgen of je onverwachts visite kan krijgen en bekijk iedere kamer of je je dan ergens voor moet schamen.
  • Neem dan meteen een spuitflacon gevuld met water en allesreiniger, een kleine plumeau en een kruimeldief mee. Ruim in iedere kamer alle losse spulletjes op.
  • Zie je ergens vieze vingers op, meteen afdoen met de spuitflacon. Zie je ergens een beetje stof, meteen afdoen met de plumeau. Zie je iets op de grond liggen, meteen opzuigen met de kruimeldief.
  • Ruim meteen op wat je gebruikt hebt en laat dit je gezinsleden ook doen.
  • Als je afgewassen hebt, doe dan ook meteen het gasfornuis. En even een doekje door en over de magnetron. Met de theedoek over de kraan en hij blinkt weer.
  • Ga 15 minuten voordat je naar bed wilt gaan de kamer even opruimen. Kopjes en glazen onder in de wasbak of in de afwasmachine. Even een doekje over de salontafel en de asbakken of leegmaken of achter in de keuken zetten.
  • Dek de ontbijttafel vast voor de volgende morgen.
  • Leg je kleren vast klaar die je de volgende dag wilt aandoen.
  • Probeer de ontbijtboel ’s morgens op te ruimen voordat je buitenshuis gaat werken. Kom je in ieder geval in een opgeruimd huis.

Ik begrijp dat dit moeilijk is voor moeders met kleine kinderen, maar misschien kunnen zij overdag beneden iedere kamer even opruimen en schoonmaken. En dan ’s avonds, als de kinderen in bad zitten, boven de kamers opruimen en schoonmaken.

Het is in het begin even veel werk om alles goed op te ruimen (zorg dat alles een vaste plaats heeft) en schoon te maken, maar daarna gaat het echt in 5 minuten. Dan moet je het wel iedere dag consequent doen.

Deel dit artikel

Gerelateerde posts

Schoonmaakschema huishoudplaza

Huishoudschema voor week 33

Huishoudschema van week 33 van de originele Huishoudpla...

Airco Reinigen

Zo reinig je de airco van je auto

Nu de temperaturen weer omhoog gaan, zul je ook vaker d...

camera's voor inbraakpreventie

Inbraken voorkomen // Inbraakpreventie

Je gaat er niet vanuit dat het jou overkomt, maar het k...

Leave a Comment