Secondelijm Uit Kleding

Natuurlijk zijn alle vlekken van seconde- of contactlijm merken vervelend: Of het nou Pattex, Bisonkit, Gorilla Glue of Olba Secondelijm is. Wij zochten uit hoe je deze vervelende secondelijm uit kleding kan verwijderen.

Hoe krijg ik een vlek van secondelijm uit een broek?

seconde lijm
Seconde lijm verwijderen is een spannende uitdaging. Lees onze tips goed door!

Er zijn drie methodes om dit probleem op te lossen:

Secondelijn verwijderen met Aceton

 • Verkrijgbaar vaak als nagellakremover, bijv. Jumbo (staat op “met aceton”, kleine hoeveelheid, kleine prijs, dus ideaal) Of gewoon online via Bol.com: Aceton.
 • Verkrijgbaar in alle schilderswinkels gewoon als aceton voor doorgaans 5 á 10 euro voor een halve liter (geen Eco-Aceton! dat is geen aceton maar isobutanol en dus een misleidende naam).
 • Erg vluchtig en daarom erg koud. Zeker als je er buiten in de kou mee werkt kan dat even flink pijn doen als je op je handen knoeit, tot ijskristallen aan toe. Verder hartstikke veilig (qua veiligheid mee omgaan zoals je met spiritus zou doen: niet drinken, niet in je ogen), hooguit naderhand een beetje vaseline op je handen zodat ze niet uitdrogen.
 • Aceton is Extreem brandbaar. Let daarmee op!

Secondelijm verwijderen met Methyl-Ethyl Keton (MEK):

 • Alleen bij schilderswinkels, vaak niet ver in het schap naast de aceton.
 • Minder vluchtig, dus meer tijd om de werken, makkelijker de lijm op te lossen.
 • CA lijm lost er wel langzamer door op dan aceton.
 • Giftig bij langdurige blootstelling, slecht voor het brein, ZEER goed ventileren (dus buiten), zelf denk ik dat als je zo'n fles op een paar jaar gebruikt het wel los zal lopen, maar als ik er buiten mee werk en het is windstil wordt ik al snel misselijk van de damp.

Secondelijm op Secondelijm

 • Ja, echt. Secondelijm lost secondelijm op. En inderdaad, dat is net zo'n slecht idee als dat het klinkt. Ik heb een keer moeten toepassen toen iemand zijn hand aan zijn wang had gelijmd en er geen aceton of MEK was. Resultaat: een hand en wang met NOG meer lijm, maar wel los van elkaar.

Hoe de secondelijm vlek te verwijderen

Ik weet niet hoe groot de vlek is. Wat ik zou doen is watten aan de achterkant van de lijmvlek leggen, flink aandrukken, van dat stukje een “prop” maken (watten aan de binnenkant, lijm aan de buitenkant) en een elastiekje achter de prop, goed strak. 

Daarna lijmvlek naar beneden houden en aceton op de prop gieten. Eventueel in aceton dippen. Indien nodig even schrobben met een schone stevige poetslap (liefst lap die niet af kan geven). Goed uitwringen, elastiek eraf, watten eruit, kreukels glad duwen, aceton laten verdampen, deze site bedanken dat ik met dit te lange verhaal je broek heb gered.

Let wel op:

 • Aceton en MEK zijn oplosmiddelen. Knoei het niet op plastics zoals PC, PU, polystyreen, PVC, enz. Dus ook niet door je PVC afvoerbuisje.
 • Seconde lijm droogt sneller bij warmte en bij water(damp), poetslappen met seconde lijm hebben bij mij al een paar keer vlam gevat

Meer informatie over het verwijderen van secondelijm

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

1 Comment

 • Hans

  2 maart 2021

  Ik heb ooit secondelijm in mijn ogen gehad! Ik werd door iemand uit Amerika geholpen: aceton op een wattenstaafje lost de lijm op, daarna met steriel water reinigen omdat anders de huid of tere delen door de aceton beschadigd worden.

  Reply

Leave a Comment