Kleine witte beestjes

Kleine beestjes in huis kunnen natuurlijk van alles zijn. Het is dus altijd even zoeken met wat voor huisvrienden je te maken hebt. Op deze pagina gaan we dieper op de hele kleine witte beestjes die in de keuken of op andere plekken in je huis terug te vinden zijn. Vaak wordt gedacht aan meelmijt, maar er bestaat ook een grote kans dat dit stofluizen zijn.

Kleine witte beestjes in huis? Grote kans dat dit stofluizen zijn

witte beestjes
Afbeelding van een klein wittig beestje (geen stofluis overigens)

Stofluizen komen – in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden – af op vochtige omgevingen. Zo kan je ze herkennen:

 • Het zijn hele kleine beestjes van maximaal 1 tot maximaal 4 millimeter.
 • Ze planten zich helaas snel voor en het kunnen er dus ook best veel worden.
 • Ze lopen best snel en een beetje schokkerig.
 • De buik neemt het grootste deel van het lijf in.

Hoe Als je stofluis in huis hebt komt dit zeer waarschijnlijk door een te hoge luchtvochtigheid. Stofluizen gedijen goed bij een luchtvochtigheid van ongeveer 75%. Ze eten namelijk schimmels die groeien op vochtig materiaal.

Tussen de 40% en 60% luchtvochtigheid wordt overigens aangeraden voor in huis.

Gek genoeg vindt je de kleine witte beestjes vaak in nieuwbouwwoningen omdat daar het beton/cement nog moet drogen en het huis dus een relatief hoge luchtvochtigheid heeft. Ook zitten ze vaak tussen vochtig papier en in delen van de keuken(kastjes) waar vocht blijft zitten.

Is stofluis schadelijk?

In kleine aantallen vormen ze geen gezondheidsgevaar en doen ze niet zo veel kwaad

Hoe kun je stofluis bestrijden/verjagen?

De meest eenvoudige oplossing is de kachel aanzetten en het huis ventileren. Op die manier kan de luchtvochtigheid dalen. Vochtvreters kunnen extra helpen.
Een hele begrijpelijke reactie is dat je alles gaat poetsen en schoonmaken, maar let op met veel water, daar houden ze namelijk van!

Stappenplan om Stofluis te bestrijden

 1. Verwijder alle artikelen die besmet zijn, plaats deze buiten in de afvalbak. Wil je het artikel niet verwijderen? Leg dan wat dagen in een plastic zak (verzegeld) in de vriezer.
 2. Verwijder vochtplekken, schimmelvlekken en maak alles rondom waar je de kleine witte beestjes hebt gezien goed schoon met een borstel. 
 3. Gebruik een luchtontvochtiger / reiniger
 4. Verbeter de ventilatie rond de plek, dit kan vanzelfsprekend ook met een ventilator.
 5. Als echt allerlaatste optie kan je insecticide overwegen. 

Meer informatie over kleine witte beestjes

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw problemen met kleine (witte) beestjes te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

22 Comments

 • Carola

  15 augustus 2023

  Wie kan mij helpen? Ik heb sinds een kleine twee maanden last van een stofluisplaag in mijn badkamer. Waarschijnlijk afkomstig uit een vogelnest dat op de kap van de rolluik zat, net als de vogelmijt die ik eerst ook in huis had. Het vogelnest is een maand geleden door een bedrijf weggehaald en er is inmiddels al twee keer gif gespoten. Het vogelmijtprobleem was na de eerste gifbehandeling opgelost, maar de stofluis is gebleven en het wordt alleen maar erger. Op de wc-pot, deurkozijn en de muren krioelt het van de beestjes en ik ben bang dat ze steeds verder mijn huis in gaan. Ik gebruik de badkamer al weken niet meer, de raam staat continue open en de vochtvreters die er staan zijn kurkdroog. De man van de plaagdierbestrijding weet het ook niet meer. Ik ben ten einde raad en slaap al weken slecht. Wie heeft tips?

  Reply
 • Huishoudplaza

  15 januari 2021

  @Mama Eer
  We zijn reeds 12 jaar verder, zitten ze er nog steeds? Als dat het geval is moet je misschien overwegen om te verhuizen =)

  Reply
 • mama eer

  4 september 2009

  He, bah!!!

  Ze zijn er weer volop!

  Reply
 • SOS Question

  3 november 2008

  Hoi

  Sindskort heb ik last van ongelofelijk veel schimmel in m'n kleerkast. Ieder weekend mag ik wel ergens schimmel verwijderen.
  Er is nu echter een nieuw probleem bijgekomen: bovenaan op het binnenplafond van de kast lopen hier een daar kleine witte diertjes. Ze zijn echt niet groot…. hoogstens misschien een milimeter. Voor hun grote kunnen ze zich aan een normale snelheid verplaatsen.

  Ik heb er sinds een maand of anderhalve maand een vochtwreter ingezet, in die kast… Wat ik wel moet vermelden is dat de kast in een keldergang staat en dus niet zo goed ventileerbaar is (de kamer waarop die gang uitgeeft kan wel verlucht worden).

  Heeft iemand al soortgelijke ervaring, of weet iemand wat die diertjes zijn, en vooral: hoe schadelijk zijn ze en hoe kan ik ze kwijtraken?

  Ik heb er nu met een anti-insectenbus ingespoten…

  groetjes!

  Reply
 • poezie

  3 juli 2007

  Hiep hiep hoera,

  Mijn beestjes zijn weg ik zal nooit weten wat het geweest is maar ik ben er wel van verlost en dat is het voornaamste.
  PS Roosx ik heb u een aantal vragen gesteld via pb maar heb er nooit een antwoord op gehad.

  groetjes

  Reply
 • poezie

  27 juni 2007

  nog vergeten de potten en pannen enzo heb ik in de afwasmachine gestoken.
  Maar de kasten had ik eerst ook met heet water geprobeerd maar dat overleven de beestjes dus koud water dan gebruiken.

  Reply
 • poezie

  27 juni 2007

  Hoi miesj,
  Bij mij helpt dus de multi-vetreiniger van de lidl is een oranje spuitfles of hoe je het ook noemt.
  Ik heb daar alles volledig mee ingespoten en dan een microvezeldoek die ik in koud water stop en goed uitwring en daarmee wrijf ik het product in.

  Dan spoel ik terug mijn doek in het koude water en dan ga ik er terug over.
  Heb het gisteren zo gedaan en de beestjes waren toen weg maar vandaag ben ik er weer een paar tegengekomen en ben dus nu weer aan het poetsen hetzelfde procedé.
  Ook heb ik alles maar dan alles van etenswaren weg gegooid een dure grap maar ja en ook al mijn servies en potten en pannen afgewassen en tijdelijk in de living staan.
  Wat NIET geholpen heeft is:
  -azijn
  -stoomreiniger
  -dettol
  -gewoon poetsmiddel
  -haardroger
  Ik hoop dat je ook snel van je beestjes verlost bent want het is geen prettige bedoening.

  groetjes

  Reply
 • miesj

  27 juni 2007

  hoe is het nu met je witte beestjes?
  Ik heb geloof ik precies hetzelfde probleem in de keuken. Het is te ranzig voor woorden, ik wilde net een slokje koffie nemen en toen zag ik die beestjes ineens op het kopje zitten in grote getalen. Ik dacht eerst dat het Completa was (melkpoeder) maar niet dus.
  Ik heb ook op die ene site gekeken maar het lijkt niet echt een mijt.. Die zien er grijs uit en de mijne lijken precies op Completa: een beetje witromig.
  We dachten eerst dat het een eerder stadium van de fruitvliegjes waren waar we ook nogal een plaag van hebben gehad.. Dat heb ik nog niet uitgezocht.
  Maar goed, weet je al wat helpt? Ga ik t ook meteen proberen.

  Reply
 • helena

  26 juni 2007

  Hoi Poezie,

  Als ik jou was zou ik alle etenswaar, zoals meelprodukten e.d. eens goed nakijken of zelfs weggooien. Waarschijnlijk zit de oorzaak er nog en blijft het probleem bestaan. Heeft er iemand een stoomreiniger te leen of heb je er zelf een? Daar kun je hygiënisch mee schoonmaken. Er heeft misschien toch iets staan te schimmelen of zo waar ze op af kwamen. Dus eerst de oorzaak gaan zoeken en (helaas) veel weggooien!

  Veel succes en sterkte ermee,

  Helena.

  Reply
 • poezie

  26 juni 2007

  Ik heb alle etenswaren onmiddelijk verwijdert er is niks van eten meer te bespeuren in mijn keuken maar de beestjes daarentegen.
  De stoomreiniger heb ik al geprobeerd maar dat heeft ook niet geholpen en de bestrijdingsfirma laat mij ook in de steek ze zouden me gisteren een vertegenwoordiger laten terugbellen om af te spreken om langs te komen, maar tot op heden er nog niks van gehoord.
  Nu is juist mijn vader hier geweest en heeft met de multi-vetreiniger van de lidl een keukenkast uitgewassen en tot nu toe is daar geen beestjes meer te bespeuren dus nu ga ik de rest ook maar met dat product poetsen op hoop van zegen.Zou ik zo zeggen.
  Ik heb hier nu ook alle deuren en ramen openstaan ik bibber van de kou maar als mijn beestjes maar verdwijnen.

  Reply
 • gerrie

  25 juni 2007

  Heel veel sterkte ermee. 't Is niet lekker fris, ik hoop maar voor je dat het snel weer over gaat!!

  Reply
 • poezie

  24 juni 2007

  Het word alleen maar erger hier. Ondertussen zit ook de frigo vol.Ik ben het beu en ga morgenvroeg een ontsmettingsbedrijf contacteren in de hoop dat die mij kunnen helpen.
  Want ik vrees als ik niet ga ingrijpen nu dat het hele huis onderkomt te zitten.
  Tot nu is het alleen nog maar de keuken grr.Ik hou jullie op de hoogte

  groetjes

  Reply
 • poezie

  23 juni 2007

  Hoi iedereen,
  Bedankt alvast voor al de antwoorden en pb's die ik gehad heb.
  Ondertussen is het beestje van naam verandert het zouden stofluizen zijn grrr ik ril ervan.
  Maar om ze nu te bestrijden word wat moeilijker Mijne man is nu vochtvreters halen en ja met water poetsen heeft blijkbaar een averechts effect en pesticiden zouden ook niet helpen dus zal ik nog eventjes met de beestjes moeten leven.

  Gelukkig kan je afhaaleten krijgen want ik wil niet meer in die vieze keuken koken.

  Groetjes

  Reply
 • roosx

  23 juni 2007

  Vochtvreters zullen niet helpen. Je kan beter goed luchten en een paar dagen de keuken goed verwarmen met desnoods wat extra elektrische kachels.

  Reply
 • Elfie

  22 juni 2007

  Oh gruwel! Ik wou eerst nog een flauw grapje maken en vragen wat je gedronken hebt, maar dat doe ik maar niet ;).
  Hier in Nederland kun je bij de reinigingsdienst van de gemeente de ongediertebestrijding raadplegen. Hebben ze in België niet ook zoiets?
  Is het een oud huis?
  Ik heb wel eens meelmijt in een kast gehad in een heel oud huis. Daar moest ik echt alles in goed afgesloten blikken en potten bewaren in de kast. Maar die van mij waren niet heel de keuken doorgekropen, die zaten alleen in de meel, ik kon toen alles gewoon wegkieperen.

  Reply
 • leen

  22 juni 2007

  als wolluis alleen op planten voorkomt
  en je keuken nogal vochtig is
  is er misschien ergens (onzichtbaar) mos of een klein soort planten in de keuken
  meelmijt ken ik niet

  zal even voor je zoeken…

  Reply
 • poezie

  22 juni 2007

  Ik denk dat ik het gevonden heb nl. de meelmijt daar lijkt het toch op nu het nog gaan wegkrijgen.
  Iemand een idee?

  Reply
 • poezie

  22 juni 2007

  ja dat weet ik heel zeker omdat als ik een plant in huis heb die het meestal niet langer dan een week overleeft met mij.
  En op dit moment zijn er geen planten in huis.
  Ik heb nu juist met de stoomreiniger het plafond afgespoten ga seffens eens kijken of ze het overleeft hebben.
  Ondertussen heb ik overal jeuk maar het zal het gedacht zijn en mijne man heeft het idee nu om morgen de hele keuken uit te breken maar dat vind ik toch wat drastisch.

  Reply
 • Joke

  22 juni 2007

  Dat denk ik niet Willy. Die dingen zijn razendsnel, net als de gewone zilvervisjes. En ze zijn ook ongeveer 1 centimeter groot.

  Ik denk meer aan wolluis. Die zijn ongeveer 2 mm, lopen langzaam, zijn wit en voelen vettig. Het vreemde van wolluis in dit geval is dat ze volgens mij alleen op planten voorkomen. Wij hebben ze bijna ieder jaar op de beukenhaag. Weet je zeker dat het niet is begonnen op een plant?

  Reply
 • poezie

  22 juni 2007

  Dank u Willy ik heb het even opgezocht maar dat is het dus niet misschien er ook even bij vermelden dat onze keuken nogal een vochtige ruimte is.
  Heb al wat gegoogeld maar kom niks tegen wat het is.

  Reply
 • willy v

  22 juni 2007

  Misschien het papiervisje, tik bij google dat woord in en je krijgt er alle informatie over.
  Ik zeg dat van het papiervisje omdat je zegt dat het van een pak servetten af komt.

  Willy

  Reply
 • poezie

  22 juni 2007

  Hoi,

  Toen ik daarstraks een glas nam om te drinken dacht ik eerst amaai dat is precies vettig totdat ik het eens goed bekeek.
  Het zat vol met witte beestjes, ondertussen de keuken is te goei bekeken en heel de keuken zit onder het zijn echt hele kleine beestjes ik schat twee millimeter groot en ze kruipen zeer langzaam.
  Ze zijn niet van eten afkomstig maar van een pak servietten dat boven op de kast lag ze zitten nu dus overal ik heb alle etenswaren ondertussen verwijdert en mijn plafond al afgewassen met azijn en met dettol en nog steeds kruipen ze rond.
  Mijn afwasmachine draait al op volle toeren want ik wil dat alles afgewassen word.
  Maar hoe krijg ik nu deze kleine vieze beestjes weg???
  Please hopelijk kan mij hier iemand helpen want ik walg ervan.En ben sowieso al vies van zo een dingen en nu zeker met mijn zwangerschap.
  Help

  Reply

Leave a Comment