Konmari de kunst van het opruimen | Korte beschrijving van de konmari-methode aan de hand van een foto-voorbeelden,

Een goede hulp

Wat kan een mens ongemerkt een rommel verzamelen! Zonder dat we het doorhebben, zijn onze kasten gevuld met spullen die we nooit gebruiken. Dingen die ons meer tot last lijken te zijn dan dat ze ons helpen. Ben je toe aan een grote opruimbeurt? Dan is de Konmari methode een goede hulp.

Konmari

Konmari is een methode die is bedacht door de Japanse Marie Kondo. Ze heeft er boeken aan gewijd die inmiddels populair zijn geworden. Ook op internet vind je tal van filmpjes over haar manier van opruimen. De kern van haar methode is de vraag “does this spark joy to my life”, oftewel geeft dit mij extra plezier / blijheid.

Marie Kondo

Marie Kondo is de grote opruim-queen van dit moment. Haar methode is zo populair dat haar boek the life-changing magic of tidying up zelfs in 25 verschillende landen een bestseller is geworden. Volgens Marie Kondo hebben we door de consumptiemaatschappij onszelf omgeven met zoveel spullen dat we uiteindelijk niet meer weten wat echt belangrijk voor ons is. Dit is de reden dat we onze spullen niet meer echt koesteren. Met deze achtergrond in gedachten, wordt opruimen een stuk eenvoudiger.

Je kunt natuurlijk haar boek kopen, maar als je onderstaande werkwijze aanhoudt heb je de belangrijkste puntjes wel te pakken. Ook zijn de filmpjes over bijvoorbeeld het vouwen en opbergen van kleding op Youtube het bekijken waard!

De werkwijze

De methode gaat, in het kort als volgt. Allereerst verzamel je alle objecten, bijvoorbeeld al je kleding of alle spullen uit je voorraadkast. Leg ze op een centrale plek. Vervolgens ga je sorteren. Neem alles in de hand en vraag je bij elk item af of je er echt blij van wordt. Zo niet, dan gaat het op de stapel weggeven / weggooien. Vervolgens ga je alles schoonmaken en als je hiermee helemaal klaar bent, ga je pas weer inruimen. Bij het inruimen, ga je verticaal te werk. Je stapelt dus niet, maar plaats dingen naast elkaar. Zoek bijvoorbeeld maar eens op internet naar filmpjes over het inruimen van je kledingkast. Een hele handige methode. Wij hebben de methode ook uitgeprobeerd, namelijk in onze keuken. Dit zijn de foto's:

Voor het opruimen begon:

 

Zo ziet het eruit voor de Konmari methode wordt toegepast

Het sorteren tijdens het opriumen

situatie tijdens
Tijdens het schoonmaken via de Konmari Methode: Alles uit de kastjes halen en organiseren

Het schoonmaken zelf

Schoonmaken maar al die lege kastjes!
Schoonmaken maar al die lege kastjes!

Het eindresultaat

Het resultaat na de methode
Deel dit artikel

Gerelateerde posts

geld besparen consuminderen

Geld Besparen en Consuminderen

Misschien is er iets gebeurd in je leven waardoor je ge...

camera's voor inbraakpreventie

Inbraken voorkomen // Inbraakpreventie

Je gaat er niet vanuit dat het jou overkomt, maar het k...

huishoudplaza oud

Vernieuwde Huishoudplaza.nl

Huishoudplaza.nl is één van de oudste websites op het...

Leave a Comment