georganiseerd verhuizen

Als verhuizen bovenaan jouw lijst van stressvolle ervaringen staat en schoonmaken bovenaan jouw lijst staat van minst favoriete bezigheden, dan kan je alle tips gebruiken om jouw verhuisperiode zo prettig mogelijk door te komen.

Het verhuisproces

Verhuizen is erg vermoeiend. Er gaan weken aan vooraf die vol staan gepland met opruimen, schoonmaken, papierwerk en daarbovenop komen nog steeds alle dagelijkse verplichtingen zoals werk.

Opruimen en schoonmaken is en blijft een van de belangrijkste stappen in het verhuisproces. Je wilt namelijk ten eerste dan jouw oude huis in topconditie wordt achtergelaten om borg terug te krijgen of om jouw woning aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers. Ten tweede wil je dat je nieuwe huis brandschoon is zodra je intrekt. Hoe saai of vermoeiend het ook is, je moet de tijd vinden om je oude, en nieuwe, eigendom schoon te maken voordat je gaat verhuizen.

Ruim op voordat je gaat inpakken

Een cruciale inpak-tip is om er voor te zorgen dat je geen spullen verplaatst die je niet langer nodig hebt. Het verlicht stress en werkdruk door op te ruimen voordat je de verpakking fase ingaat, wat betekent dat je moet uitzoeken wat je wilt weggooien, bewaren, verkopen of doneren.

Investeer in verhuisdozen van goede kwaliteit

Het is verleidelijk om naar je plaatselijke supermarkt te gaan om gratis dozen te scoren. Verhuisdozen zijn echter relatief goedkoop en de extra duurzaamheid kan uiteindelijk de kosten waard zijn. Hergebruikte verhuisdozen kunnen worden aangetast door slijtage en kunnen worden blootgesteld aan vocht of erger nog, een insectenplaag. Het laatste wat je wilt is een doos die uit elkaar valt in jouw handen terwijl je deze probeert te verplaatsen naar het nieuwe huis.

Stel een timer in en pak een uur per dag in

Een mens kan maar een hoeveelheid stress aan. Deel het inpak-proces uit in verschillende stappen. Als je het uitstelt en ineens in een avond moet doen, zul je waarschijnlijk overweldigd raken door de stress. Pak één kamer tegelijk aan en besteed elke dag een uur aan het inpakken van items in dozen. Verpak paren of sets samen en zorg er voor dat jouw doos de juiste maat heeft voor een complete set bezittingen.

Geef elke kamer een andere kleur verpakkingslabel

Om georganiseerd te blijven, print je meerkleurige verpakkingsetiketten uit of gebruik je afplakte in verschillende kleuren. Iedere kamer krijgt zijn eigen kleur. Label de inhoud van iedere doos en voeg de kamer toe waarin deze thuishoort. Gebruik vervolgens in jouw nieuwe huis de gekleurde tape om de ingangen. Van de kamers te markeren. Deze bewegende tip zal verhuizers een hoop tijd besparen.

Overpak een verhuisdoos niet

Een fout die veel mensen maken bij het verhuizen is om te proberen alle bezittingen in een paar kartonnen dozen te proppen. Gebruik zoveel dozen als je nodig hebt om het gemakkelijk te tillen. Zorg er ook voor dat er geen dozen overblijven met te veel lege ruimte. Tijdens het vervoeren geven deze lege ruimtes namelijk de mogelijkheid aan de spullen om rond te bewegen. Dit kan schade aan het materiaal geven.

Zorg dat je geschikte schoonmaakbenodigdheden in handbereik houdt

Er zijn een aantal schoonmaakbenodigdheden waar je niet zonder kunt bij het voorbereiden van je huis voor verhuizing. Denk aan middelen zoals desinfecterende schoonmaakmiddelen, glasreinigers, zuiveringszout, schoonmaakdoekjes, stofdoeken, meubel poetsmiddel, een dweil, een stofzuiger. Zorg ervoor dat deze items niet per ongeluk op de rijdende vrachtwagen worden geladen met de rest van je bezittingen. Je hebt ze namelijk niet alleen nodig voor je nieuwe huis schoon te maken, maar je zult ze ook in je oude huis moeten gebruiken.

Bereid de items die je gaat meenemen zo vroeg mogelijk voor en maak ze schoon

Het is niet alleen verstandig om het oude huis in leegstand schoon te maken, maar het is vooral verstandig om alle spullen schoon te maken met een doekje voordat ze de verhuisdoos ingaan. Hierdoor ben je er van verzekerd dat je geen overbodige stoffen en bacteriën meeneemt in jouw nieuwe huis.

Wacht tot je bezittingen op de verhuiswagen zijn geladen om je oude huis grondig schoon te maken

Als je begint met schoonmaken terwijl je ingepakte bezittingen nog steeds overal verspreid liggen, zal je taak veel moeilijker en tijdrovender maken dan nodig is. Alle verhuisdozen en meubelstukken zullen je alleen maar in de weg zitten en dat zorgt er voor dat je niet efficiënt te werk kunt gaan.

Maak taak voor taak schoon, niet kamer voor kamer

Deze methode is veel sneller en aanzienlijk efficiënter. Als je bent uitgerust met een sopje en een zachte doek, is het veel zinvoller om eerst alle stof weg te poetsen in plaats van alleen de slaapkamer te doen.

Deel dit artikel

Gerelateerde posts

Schoonmaakschema huishoudplaza

Huishoudschema voor week 39

Huishoudschema van week 39 van de originele Huishoudpla...

huishoudtips

Nieuwe Huishoudtips Januari 2021

In de maand Januari 2021 zijn er weer veel nieuwe huish...

situatie tijdens

Opruimen via de Konmari Methode

Konmari de kunst van het opruimen | Korte beschrijving ...

2 Comments

 • Marie de Jonge

  22 april 2022

  Ik heb ook gemerkt dat het handig is om schoonmaakmiddelen binnen handbereik te houden wanneer je gaat verhuizen. Toen ik in mijn nieuwe woning aankwam was alles schoon, maar door de verhuizing was mijn vloer natuurlijk vies geworden. Het is dan fijn wanneer je die aan het eind van de dag kan schoonvegen of dweilen.

  Reply
 • Vincent Rondwijk

  7 januari 2022

  Inderdaad belangrijk om verhuisdozen niet te vol te doen. Daarnaast merkten wij ook dat het verstandig is om al vroegtijdig stevige kartonnen dozen te kopen zodat je rustig kan beginnen met het inpakken en dit in etappes kan doen. Hierdoor hadden we ook minder stress naarmate de verhuizing dichterbij kwam.

  Reply

Leave a Comment