Gietvloer schoonmaken

Iets wat we steeds vaker zien in moderne huizen en/of kantoren is een gietvloer. Gietvloeren zijn prachtige en duurzame vloeren die vanwege deze eigenschappen alsmaar populairder worden. Daarbij voegen ze door de strakke uitstraling echt iets aan een ruimte toe in je huis! Om ervoor te zorgen dat zo’n vloer in topconditie blijft, is het een must om de juiste tips omtrent het schoonhouden van een gietvloer toe te passen. In dit artikel vind je het beste schoonmaakadvies voor het schoonmaken en onderhouden van een gietvloer in huis of op kantoor.

Dagelijkse reiniging van een gietvloer doe je zo

Om je gietvloer mooi te houden, is het in ieder geval een must om dagelijks een kleine schoonmaakroutine uit te voeren. Daarmee zorg je ervoor dat de vloer goed onderhouden blijft en minder kwetsbaar is voor vuil en krassen. Zorg er daarom voor dat je iedere dag vuil en stof verwijdert door te stofzuigen met een zachte borstelmond. Je kunt er ook voor kiezen om te vegen. Doe dat in ieder geval altijd met een zachte bezem om krassen te voorkomen. Een gietvloer is heel eenvoudig schoon te houden met een stofzuiger of bezem, omdat er geen onregelmatigheden in de vloer zitten.

Na het stofzuigen of het vegen is het raadzaam om de gietvloer schoon te maken met een dweil of een microvezel mop. Maak de dweil licht vochtig met water om overgebleven stof en vuil te verwijderen. Let er op dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt, omdat dit soort middelen ervoor kunnen zorgen dat je vloer beschadigd raakt. Ook kunnen dergelijke chemische middeltjes een doffe laag achterlaten op de vloer. Dat is zonde van de mooie gietvloer.

Periodiek onderhoud van een gietvloer thuis of op kantoor

Hoe sterk een gietvloer ook is; eens in de zoveel tijd heeft zo’n vloer groot onderhoud nodig. Hoewel een dergelijke vloer kleurvast is en goed bestand is tegen slijtage, ga je na enkele jaren intensief gebruik slijtageplekken zien. Dat is helemaal niet zo vreemd en goed op te lossen. Wanneer er sprake is van hardnekkig vuil kun je zelf aan de slag gaan met een mild schoonmaakmiddel. Ga bijvoorbeeld voor een pH-neutraal schoonmaakmiddel dat bedoeld is voor gietvloeren.

Wat je in ieder geval moet vermijden, zijn schurende reinigingsmiddelen, schuursponsjes en harde borstels. Dit soort producten beschadigen de toplaag van de gietvloer en kunnen krassen en andere schade veroorzaken. Heeft je gietvloer echt groot onderhoud nodig? In dat geval is het aan te raden om een professioneel bedrijf in te huren. Daarmee weet je zeker dat je geliefde vloer de behandeling krijgt die nodig is. Nederland bestaat inmiddels uit heel veel doe-het-zelvers, maar sommige dingen moet je toch echt aan een expert overlaten.

Neem preventieve maatregelen om vloer mooi te houden

Naast de bovenstaande tips omtrent het reinigen van een gietvloer zijn er natuurlijk ook wat tips en tricks waarmee je schade aan zo’n vloer voorkomt. In andere woorden: laat je een gietvloer leggen, tref dan preventieve maatregelen om zo’n vloer mooi te houden. Naast het doen van regelmatig onderhoud is, kun je de volgende tips toepassen:

  • Plaats viltjes onder de poten van meubels en stoelen om krassen aan de gietvloer te voorkomen wanneer meubels worden verplaatst of wanneer de meubels gebruikt worden. 
  • Leg daarnaast bij de voordeur en achterdeur (en alle andere deuren die naar buiten leiden) een mat neer om zo het vuil en vocht van buiten naar binnen te verminderen. Dit helpt ook om de gietvloer schoon te houden en om krassen van bijvoorbeeld steentjes te voorkomen.
  • Vermijd het gebruik van scherpe voorwerpen op de gietvloer. Wees altijd voorzichtig met het slepen van zware voorwerpen over de vloer. Moet je een meubel zonder viltjes of iets anders zwaars verplaatsen? Til alles op of maak gebruik van vloerkleden om dergelijke spullen te verslepen.
  • Heb je planten op de vloer staan? Maak dan gebruik van beschermende onderzetters of placemats zodat de vloer niet in contact komt met de vochtige onderkant van een plantenpot.
  • Voorkom dat de vloer de hele dag bloot wordt gesteld aan fel zonlicht. Is dat niet mogelijk? Dan is een alifatische gietvloer iets voor jou. Deze vloer is bestand tegen UV-straling en verkleurt niet door zonlicht.
  • Pas tot slot op voor langdurig contact tussen rubberen materialen en de vloer. Rubberen materialen kunnen reacties veroorzaken die de gietvloer kunnen aantasten.

Kortom: met de juiste tips en tricks voor onderhoud en het treffen van enkele preventieve maatregelen is het schoonhouden van een gietvloer zeker mogelijk. Je kunt er vervolgens nog jarenlang van genieten!

Deel dit artikel

Leave a Comment