Maden zwembad

Soms klagen mensen over maden in het zwembad of opblaaszwembad. Dat is dus een probleem dat regelmatig voor blijkt te komen. Het is blijkt vaak incidenteel maar voor sommigen is het wel een terugkerend probleem. Waar komen de maden vandaan en wat kun je eraan doen?

Hoe houd ik maden uit mijn zwembad of opblaaszwembad?

maden in zwembad

Allereerst moet je even goed nagaan of het maden zijn en geen rupsjes of larven van de mug. Muggenlarven zijn dunne sliertjes van ongeveer 1 cm en 2 mm dik. Die kronkelen door het water. Maden zijn dikker en doorgaans witgelig van kleur.

Er zijn producten op de markt die specifiek tegen maden kunnen helpen. Zoals bijvoorbeeld ‘maden repel spray‘. Deze spray voorkomt dat maden eitjes leggen. 

Als het zeker maden blijken in het zwembad, dan is het vaak onduidelijk waar ze vandaan komen. De vliegeneitjes worden gelegd op plekken waar voedsel is zodat de maden kunnen groeien. Dit vinden de vliegen vaak in de groene bak (fruit/vlees/vis) of in uitwerpselen. De maden zouden hier dus bijvoorbeeld vandaan kunnen komen.  Je moet dus even op zoek naar de voedselbron in de buurt van het zwembad en het daar aanpakken. Kijk ook of ze misschien uit een boom boven het zwembad kunnen zijn gevallen. 

Als je de bron weet, kun je voorkomen dat vliegen daar hun eitjes gaan leggen. 

Oplossingen en tips tegen maden in een zwembad

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

10 Comments

 • Eline Rus

  18 september 2023

  Ik denk echt dat mijn haatdragende buurvrouw, die mijn kinderen haat, maden heeft verzameld, en ze er in gegooid heeft. Het zat er vol mee. Nog geen 24 uur zat t water erin. Zeker 150 maden. Echt vreselijk.

  Reply
 • Lotte

  25 juli 2021

  Ik heb het zwembad net 1 dag opstaan en er zitten sowieso wel 20 maden in.
  Heeft iemand misschien tips wat je daartegen kan doen?

  Reply
 • Jan

  14 augustus 2019

  Dag,

  Staat er in de buurt van je zwembad de GFT container? Meestal leggen vliegen eitjes op de rand of onder de rand van het zwembad. Juist wanneer het zwembad niet intensief wordt gebruikt zie je ze vaak in het water. De vliegen krijgen dan rustig de tijd om eitjes uit te zetten.
  Daarnaast is een afdekhoes uit den boze. Deze wordt in de lekker ochtendzon -wanneer er niet wordt gezwommen- lekker opgewarmd voor de eitjesleggende vliegen. De maden beland dan vanzelf door de gaatje in het midden van het zeil in het zwembad.

  Meester Jan

  Reply
 • Paula

  22 augustus 2017

  Ook hier ineens maden in het zwembad, zwembad heeft filter en afdekzeil. Dit water zit er nog niet zo lang in en heeft nadien nog niemand ingelegen. Ook buren verderop hadden maden in het badwater.

  Reply
 • dvdo

  3 september 2016

  hoi
  Nou bij mij eten de kinderen niet in he bad en ligt ook geen olifant in heb het ook snap alleen niet hoe ze er in komen ben nu heel mijn zwembad aan het leeg halen.
  echt mottig ga ik me kinderen niet in laten zwemen

  Reply
 • Wendy

  30 augustus 2014

  Wat jij nu plaats dat had ik dus ook gisteren erg raar ook ik had maden in me zwembad en deze staat er net 3 weken pomp aan 3 chloortabletten erin en elke dag schoonmaken met netje snap er ook niks van.

  Reply
 • K de Raad

  11 augustus 2014

  Maden in je zwembad, vreemd. Ons zwembad staat afhankelijk van het weer 3 of 4 maanden en ziet er dan nog prima uit!

  Ik heb er wel een filterpomp inhangen, die hoorde erbij, ook heb ik er een drijver in met 1 chloortablet.

  Iedere keer als er ingezwommen is halen wij de blaadjes/ haren ed eruit met een visnetje en daarna gaat het afdekzeil erover heen.

  Reply
 • Maria1000

  6 augustus 2014

  Whahaha Bert!

  Nee, alle gekheid op een stokje, heb je je kinderen boterhammetjes met worst in het badje laten eten? Van zoiets zou het kunnen komen.

  Ik zou het badje toch legen, helemaal schoonmaken en opnieuw vullen. Ik ga aan het eind van de dag met een oude, fijne keukenzeef over het wateroppervlak om alle rommeltjes en eventuele dode insecten eruit te zeven en leg er dan zo'n speciaal stuk plastic overheen, kan je tegenwoordig overal kopen voor een euro of 6. Daarnaast verschoon ik het water toch wel na een dag of 4 / 5. Het water gaat over de tuin of in de regenton, als reserve.

  Reply
 • bert

  6 augustus 2014

  dat is een flink zwembad als er maden van 3 meter in zitten. Misschien helpt het om de dode olifant die in je zwembad drijft er eens uit te halen dan ben je ook van die maden af.

  Reply
 • Kimbaaaa

  4 augustus 2014

  Ik vind net ineens maden in mijn opblaaszwembad!!! (305cm doorsnee) Bahhhh!!! Hoe komen ze daar? En hoe houd ik ze buiten mijn zwembad zonder dat ik dat bad weer helemaal opnieuw moet vullen??!

  Reply

Leave a Comment