Senseo Ontkalken met Azijn

Hoewel een Senseo ontkalken met azijn een goed idee lijkt wordt het door de fabrikant afgeraden. Maar in welke mate dit is om hun eigen product te verkopen, dat weten we niet. We zullen daarom dieper ingaan op hoe je een Senseo kunt schoonmaken mét en zonder azijn. 

Hoe ontkalk ik Senseo met azijn en zonder azijn?

senseo schoonmaken

Ontkalken Senseo met azijn

Het ontkalken van een Senseo koffiezetapparaat kun je doen met schoonmaakazijn. Dit wordt door de fabrikant afgeraden, maar we kunnen ons voorstellen dat dit je niet zoveel uitmaakt 🙂

 1. Zorg, voordat je begint, voor een grote schaal die onder het Senseo apparaat past. Vul vervolgens het reservoir volledig met water én een scheut schoonmaakazijn.
 2. Druk daarna een aantal seconden tegelijkertijd op de knoppen voor een enkel en een dubbel kopje koffie. Hierdoor zal het hele reservoir in één keer door het apparaat lopen.
 3. Herhaal het bovenstaande nogmaals met een volledig gevuld reservoir met water en een scheut schoonmaakazijn. Spoel daarna driemaal na door het reservoir alleen met schoon water te vullen. 

Ontkalken Senseo zonder azijn

Het is van belang om je Senseo apparaat regelmatig te ontkalken. Dit voorkomt storingen, zoals bijvoorbeeld het te lang doorlopen van het apparaat waardoor het koffiekopje overloopt. Bovendien blijft de koffie lekkerder als je regelmatig het Senseo apparaat ontkalkt. Aangeraden wordt om Senseo ontkalker te gebruiken. 

Ontkalken van de Senseo werkt als volgt:

 1. Maak het mengsel met water zoals op de verpakking van de ontkalker staat aangegeven.
 2. Giet het ontkalkingsmengsel in het waterreservoir en plaats dit terug in de Senseo machine. 
 3. Plaats de 1-kops padhouder en sluit het deksel en zorg ervoor dat het goed is vergrendeld
 4. Plaats de lege kan onder de koffietuit
 5. Druk op de 2-kops knop en laat het apparaat werken. Herhaal dit totdat het waterreservoir leeg is.
 • Volg de stappen nog een keer maar wissel bij stap 3 de 1-kops padhouder om met de 2-kops padhouder. 

Voor het schoonmaken van de onderdelen kun je gewoon een sopje met afwasmiddel gebruiken. De losse onderdelen kunnen overigens ook gewoon in de vaatwasser.

Tip: vergeet je steeds om je apparaten te ontkalken? Maak dan een maandelijks terugkerende notitie in je agenda aan zodat je er aan wordt herinnerd.

Pinterest

Vind je deze pagina handig? Klik op de afbeelding en voeg deze toe aan een Pinterest board zodat je er later nog wat aan hebt! 

Volg ons ook!

Als je ons volgt, zul je regelmatig dit soort handige tips voorbij zien komen op Pinterest.

Dat is nog eens leuk hè!?

Meer oplossingen en tips over een Senseo apparaat ontkalken

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouwhuishoud problemen te verhelpen.
Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

21 Comments

 • Huishoudplaza

  19 januari 2021

  @Guido: Niet helemaal waar, als de Senseo zeer erg verstopt is gaat hij langzamer lopen.

  Reply
 • Guido

  2 december 2019

  De tijd(seconden) dat een Senseo loopt wordt bepaalt door de electronica. Dat is zelf te veranderen(instelbaar). Heeft dus niets met schoonmaken te maken. Loopt de kom over of word niet vol dan is die kleiner/groter dan de in de fabriek ingestelde standaard maat. Tijd aanpassen dan.

  Reply
 • Guido

  2 december 2019

  Een Senseo kan niet tegen azijn. Zie de gebruiksaanwijzing. Ontkalken doe je met citroen(poeder)

  Reply
 • Angela

  11 oktober 2016

  Een Senseo mag je nooit met azijn of schoonmaakazijn ontkalken. De onderdelen gaan kapot. En als je garantie hebt, ben je die dus ook kwijt, ze zien het meteen.

  Wel zijn er goedkopere merken die op citroenzuurbasis reinigen, dis van Melitta bv, die is ook niet duur.

  Reply
 • Monica

  11 oktober 2016

  Hebben jullie na de twee rondes ontkalken ook nog 2x goed doorgespoeld met schoon water? Ik heb nooit vieze koffie gehad na een beurt ontkalken met de Senseo zakjes

  Reply
 • Norman

  25 januari 2016

  Senseo NOOIT MET AZIJN ontkalken. Dit tast de rubber afdichtingen in de pomp aan waardoor deze gaat lekken en niet meer pompt!
  Alleen ontkalker voor espresso machines gebruiken, dat citroenzuur bevat, zoals de speciale senseo ontkalker of de flesjes in de supermarkt/huishoudwinkel.

  Reply
 • Betty

  26 december 2015

  Halve kopjes en al ontkalkt??

  Kijk naar je koffiepadhouder, als je hem tegen het licht houd en je kunt er niet doorheenkijken is deze verstopt. Even met een dunne naald de gaatjes doorprikken en hij doet het weer prima!!

  Reply
 • Kôlleke

  12 september 2015

  Als je apparaat pas twee weken oud is, zou ik er mee terug gaan naar de winkel.

  Reply
 • Brigitte v Rijn

  11 september 2015

  Wie heeft er ook last van bruin water in t reservoir van de senseo, dit is na 2x zetten al weer bruin.

  Het apparaat is 2 weken oud, heb al ontkalkt maar blijft bruin worden.ps dit is al de 2e senseo in 1 jaar, de andere lekte als een zeef aan de onder kant, maar gaf geen bruin water in t reservoir.
  Iemand een tip voor me?

  Reply
 • Lous

  14 juni 2015

  @peet (Gast)
  Ook bij mij smerige en zonder schuim koffie, maar dit bleek veroorzaakt te worden doordat het onderste gedeelte van de padhouder afgebroken was. Na vervanging weer prima bakjes koffie (sterk en met schuim), dus het ligt niet altijd aan het ontkalken. Gebruik wel echt ontkalkingsmiddel want azijn is funest voor onderdelen van rubber/kunststof.

  Reply
 • Kôlleke

  4 juni 2015

  Nou Tipper, over slechte tip gesproken… Schoonmaakazijn en (natuur)azijn zijn allebei oplossingen van azijnzuur in water. Schoonmaakazijn is (ongeveer drie keer) geconcentreerder dan azijn. Azijn bevat geur- en smaakstoffen. Wat dat betreft is schoonmaakazijn zuiverder dan (natuur)azijn…

  Overigens adviseert Senseo om citroenzuur te gebruiken om te ontkalken. Citroenzuur is een vaste stof die je moet oplossen in water. Het is net als azijnzuur een zwak zuur. De meningen zijn verdeeld of je beter citroenzuur of azijn kan gebruiken.

  Reply
 • Tipper

  3 mei 2015

  Wat een slechte tip!
  Want schoonmaak(!) azijn is syntetisch, en niet bedoeld voor koffie, waterkokers, voedsel dit en dat…
  Natuurlijke azijn dient men te gebruiken, zOnder toevoegingen ivm metaal, plastics, rubber e.d. Dus geen balsamico! 🙂

  Reply
 • Peet

  25 april 2015

  bij sommige Senseo's kan je de instellingen resetten door de stekker eruit te halen en weer terug in het stopcontact te duwen terwijl je de knop voor 1 bakkie ingedrukt houd, dan knippert hij even snel en is hij gereset. doorgaans krijg je dan weer goed gevulde bakkies.

  Reply
 • Peet

  25 april 2015

  ik heb mijn Senseo ontkalkt met de originele zakjes die er voor in de handel zijn, nu is mijn koffie gewoon niet meer te zuipen en schuimen doet hij maar matig. ik denk dat ik maar wat anders gaat kopen want op deze manier word mijn koffie momentje aardig verstierd.

  O en voor dat ik hier nog een opmerking over ga krijgen hij is voldoende doorgespoeld en de zeefjes zijn schoongemaakt, geen half werk maar de smaak is bagger.

  Reply
 • Peter

  6 april 2015

  Heb het waterreservoir eraf gehaald om eronder in rand en filtertjeschoon te maken met doekje. Hierna wilde ik hem weer gebruiken maar geeft ie pulserend steeds beetjes water, maakt ook een dito geluid. Wie herkend dit probleem en weet een oplossing?Bvd

  Reply
 • roelof

  14 maart 2015

  Gewoon bij de Turkse winkel citroenzuur halen 3,99 grote pot (korreltjes)

  Reply
 • Paul

  24 december 2014

  Ook de Senseo Twist kan gereset worden wanneer het ledje ontkalken blijft branden of apparaat half gevulde kopjes zet.

  Volg deze stap: zet apparaat aan en houd je vinger op de 1 kopje toets, na een paar seconden hoor je een piepje, houd je vinger nog altijd op de 1 kopje toets terwijl je de stekker eruit trekt, hierna mag je de 1 kopje toets loslaten en de stekker terug plaatsen. De Senseo Twist is nu gereset.

  Reply
 • H. Derksen

  23 november 2014

  Op onverklaarbare wijze is het deksel vast gaan zitten! Krijg de klep niet meer open.. Help !! Het is zondag, alle winkels dicht en dus geen koffie

  Reply
 • Senseo reparateur

  25 mei 2014

  Senseo mag beslist niet worden ontkalkt met azijn

  Door het zuur wat in azijn bevindt kunnen de rubberen delen worden aangetast zoals pomp en waterventiel waardoor het apparaat lekkage gaat veroorzaken.

  Het bekende flesje citroensap geel of groen gebruiken 4 a 5 eet lepels per volle gevuide tank en daarna doorspoelen door 1 en 2 kops gelijktijdig ingedrukt houden,wel een bak of klein steelpannetje om het water op te kunnen vangen.

  Reply
 • Ans

  21 augustus 2013

  Heb het net gedaan met schoonmaakazijn, Doe ik al mijn hele leven…

  Lampje voor ontkalken bleef aan.
  Heb apparaat uitgezet 15 sec op li.knopje gedrukt, stekker eruit, weer 15 sec. stekker erin en……..lampje is uit.

  Reply
 • Jolien

  10 april 2013

  Je hebt ook speciale zakjes senseo ontkalker, werkt net even wat beter! Knopje voor 1 kopje koffie en kopje voor 2 kopjes koffie tegelijkertijd ingedrukt houden en spoelen maar.

  Reply

Leave a Comment