Chloor vs Bleek

Wat is nu echt het verschil tussen chloor en bleek? Als je dit wil weten zit je op de juiste website! Wij hebben alles uitvoerig uitgezocht. We openen dit artikel met een samenvatting van de verschillen tussen bleek en chloor. Wil je het echt precies weten hoe het zit dan kun je zelf beslissen om verder te lezen. 

Wat is het verschil tussen Bleek en Chloor?

bleekmiddel
chloor tabletten

Het grootste probleem is dat Bleek in het huishouden vaak Chloor wordt genoemd. Dit is een onjuiste gewoonte. Waar Chloor één van de vele scheikundige elementen uit het periodiek systeem is. Is Bleek niets anders dan een verdunning van Chloor. Althans als je het zeer technisch bekijkt:

Chloor is gasvormig en daar valt nou eenmaal lastig mee schoon te maken. Bleekwater wordt gemaakt door chloorgas door water te leiden, waar natriumhydroxide in is opgelost.

Bleek is dus een verdunde oplossing met het meest actieve ingrediënt: natriumhypochloriet (wat ook weer invloeden heeft vanuit de zoutindustrie). Bleek is in de winkel of online shop te koop als dikbleek, bleekspray, bleekwater, javel, wc-reiniger met bleek of kortweg bleek.

Dit zijn de grootste verschillen tussen Bleek en Chloor

 • Officieel is chloor is één van de vele scheikundige elementen uit het periodiek systeem en wordt afgekort met het symbool Cl. Chloor heb je in diverse varianten waarbij in de medicijnenindustrie gewerkt wordt met 60/40 aan percentage van chloor om alles steriel te kunnen maken en verpakken voor de consument / personen (wij dus) maar ALLEEN materialen dus niet Vleeswaren of andere eetbare producten.
 • Bleekmiddel daartegenin is een zeer kleine verdunning van chloor (verhouding van 90 /10) een andere chemische middel erin om materialen te kunnen verwitten / om kleding wit te maken. Bleek  is een verdunde oplossing van natriumhypochloriet (in de scheikunde afgekort als NaClO).

Kleding Schoonmaken met Chloor of Bleek

Chloor

Beide producten zijn schadelijk voor direct gebruik op de handen en lichaam en daarvoor dien je handschoenen c.q. beschermingsmiddelen te gebruiken.
Hou er rekening mee dat het tevens schadelijk is voor de ademhaling en daarvoor dien je bij gebruik ervan bij het witten van kleding in de buitenlucht te staan en het liefst tijdens het witten van de kleding de emmer buiten te laten van minimaal 1 dag.

Wij krijgen ook wel eens de vraag, wat is Javel? Bleekloog, chloorbleekloog of bleekwater (in Vlaanderen ook javel van het Franse eau de javel) is een huishoudmiddel. Daar is uw antwoord: Javel is bleekwater uit Vlaanderen!

Technische Uitleg van Chloor ten opzicht van Bleek

Chloor is gasvormig en daar valt nou eenmaal lastig mee schoon te maken. Bleekwater wordt gemaakt door chloorgas door water te leiden, waar natriumhydroxide in is opgelost. Chloor en NaOH reageren tot natriumhypochloriet. Dat laatst stofje reageert heel gemakkelijk met ‘vuil', waarbij het chloorgas weer vrijkomt. Daarom ruik je dat chloor ook als je er mee werkt. Vrij chloor is heel reactief (oxiderend) met alles en nog wat. Micro organismen, kleurstoffen, biologisch vuil etc. Er is maar weinig wat niet door chloor wordt stukgemaakt. De plastic fles blijft heel gelukkig.

Andere Middelen die erop lijken

Er bestaan ook andere bleekmiddelen, zoals waterstofperoxide. Dat wordt onder andere gebruikt om haar te bleken (blonderen).

Meer oplossingen en tips over Chloor vs Bleekmiddel.

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoud problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

4 Comments

 • Naushad Boedhoe

  5 mei 2021

  Heldere uitleg. Bedankt

  Reply
 • Huishoudplaza

  15 januari 2021

  Bleekwater is een verdunde oplossing van bleek. Chloor is een gas dat wordt gebruikt als bleekmiddel. Het zijn inderdaad bijzonder complexe benamingen.

  Reply
 • Pingback: Poetsen
 • Olivia

  30 oktober 2020

  Is bleekwater dan weer iets anders dan bleek en chloor?

  Reply

Leave a Comment