Tips van Oma

Online staat het er vol mee; Oma's die wel raad weten met al die vlekjes en huishoudelijke problemen. Er zijn zelfs volledige sites die alleen maar gaan over tips die afkomstig zijn van oma. In de praktijk komen deze tips vaak op hetzelfde neer, bijvoorbeeld het gebruiken van schoonmaak azijn en bijvoorbeeld baking soda. Vaak helpen deze middeltjes vandaag de dag nog uitermate goed en ook nog eens voor een betere prijs dan de specialistische oplossingsgerichte middeltjes van bijvoorbeeld HG. Wij hebben de meest voorkomende oplossingen hieronder gezet, de echte klassiekers van oma!

De Verrassende Oplossingen van Oma

Barnsteen poetsen

Spiritus en een doekje, dat is alles wat u nodig heeft om barnsteen schoon te maken.

Behang stofvrij maken

Behang kan met de stofzuiger stofvrij worden gemaakt. Wel even een schone doek om de stofzuigerborstel doen en van boven naar beneden zuigen. Afwasbaar behang kan gewoon met een sopje van afwasmiddel worden afgenomen.

Bloemen niet langer laten verwelken

Heerlijke geur
Heerlijke geur

Bloemen die snel verwelken kan men weer oppeppen door een aspirientje in de vaas te doen.

Borstels langer mee laten gaan

Borstels vóór het gebruik in zout water doen, daarna laten drogen. Op deze manier blijven ze lang goed. Om ze te reinigen kunt u water met wat ammonia gebruiken. Zemelen zijn een prima middel om vuile borstels weer schoon te krijgen. Het gemakkelijkst gaat dat door twee borstels elkaar te wrijven nadat men er zemelen tussen heeft gedaan.

Brillenglazen weer prachtig laten stralen

Brillenglazen gaan prachtig glanzen door ze met eau de cologne schoon te wrijven. Beslagen brillenglazen behandelen met een mengsel van spiritus en glycerine en men heeft altijd helder zicht.

Brons poetsen

Brons kan opgeknapt worden met zeepsop waar wat spiritus ingedaan is. Nawrijven met een zachte doek. Voor schilderijlijsten een kwastje of tandenborstel gebruiken. Nog een manier om brons te reinigen is deze; met een ruwe spons en het kookwater van witte bonen (zonder zout) het brons goed schoonboenen.

Chloorlucht laten verdwijnen

Chloorlucht aan je handen verdwijnt door ze te wassen met water en citroensap

Chroom schoonmaken

Gebruik nooit bijtende poetsmiddelen om chroom schoon te maken. Water en zeep kunnen over het algemeen dit karweitje wel klaren. Als het chroom erg vuil is, kunt u het met een papje van krijt en azijn bewerken en daarna met water afspoelen en droogwrijven met een zachte doek.

Diepvrieskasten en -kisten

De diepvrieskast kan je het beste schoonmaken met sodawater.

Douchegordijn schimmel voorkomen

U voorkomt schimmel op uw douchegordijn door het na gebruik wijduit te laten hangen zodat het goed kan drogen.

Douchekop met kalkaanslag reinigen

Kalkaanslag in een douchekop verdwijnt als u de douchekop een paar uur in heet water met azijn legt. Eventueel de gaatjes van de douchekop nog even doorprikken met een speld.

Edelstenen schoonmaken

Edelstenen kunnen op verschillende manieren worden schoongemaakt. U kunt ze in alcohol of eau de cologne leggen of in een mengsel van water en ammonia.

Eikenhouten meubelen

Eikenhouten meubelen worden weer als nieuw als u ze behandelt met warm bier.

Fietsen onderhouden

Fietsen niet met water reinigen in verband met roestvorming.  Fietsen worden weer mooi schoon als u ze behandelt met een mengsel van petroleum en olie. Met een kwast gaat het schoonmaken heel goed.

Flessen en karaffen

Om flessen en karaffen schoon te maken kunt u heel goed koffiedik of theebladeren gebruiken.

Foto’s schoonmaken

Foto’s kunt u schoonmaken met een watje dat in spiritus is gedrenkt.

Gasstel schoonmaken

Een gasstel is gemakkelijker schoon te maken als het nog warm is.

Gereedschap vrij van roest houden

Gereedschap blijft vrij van roest als u er een laagje vet opdoet (bijv. was of inwrijven met een stompje kaars). Gereedschap, scharen en dergelijke gaan weer glanzen door ze in een mengsel van water, zemelen, zout en azijn te doen. Even naspoelen met water.

glas schoonmaken

Glas ontdoffen

Glas dat dof geworden is wordt weer glanzend als u het een tijdje in water met ammonia legt.

Glas van schilderijen

Glas van schilderijen moet ook regelmatig schoongemaakt worden. Spiritus met wat ammonia mengen en op het glas wrijven. Nawrijven met een doek die niet pluist, bijv. een speciale linnen glazendoek.

Gordijnen

Oude en kwetsbare gordijnen kunt u het beste opgevouwen wassen. Om zoveel mogelijk stof eruit te halen kunnen ze in zout water gezet worden.

Gehaakte gordijntjes

Gehaakte gordijntjes van ongebleekte katoen, die door de zon gebleekt zijn, kan men een tijdje in thee leggen om de oorspronkelijke kleur terug te krijgen.

Goud

Goud (zonder ingezette stenen) kunt u opfrissen in een sopje met wat ammonia erin. Gouden kettingen kunt u op de volgende manier weer schoon krijgen; leg ze 15 minuten in een sterke oplossing van zout en azijn. Met water naspoelen en opwrijven met een droge, zachte doek. Voorwerpen van goud kunt u ook schoonmaken met een gesneden ui. Gouden voorwerpen die dof zijn geworden krijgt u weer glanzend door ze in te smeren met een mengsel van een kwart liter water,een beetje was en twee eetlepels suiker,ze te laten drogen en ze dan op te wrijven.

Houten voorwerpen

Voorwerpen van hout kunnen mooi blank geschuurd worden met een mengsel van krijt en een heel klein beetje water.

Houten vloer

Wanneer het een houten vloer betreft,dan is schrobben met een stevige borstel en kalk met scherp zand (verhouding 1:3) een goede manier om een mooi wit effect te krijgen.Nadweilen met water.

Houten borden

Houten borden worden goed schoon met heet sodawater.Je moet ze daarna natuurlijk wel goed afspoelen.

Houten keukenbestek

Als houten keukenbestek vóór het gebruik in koud water gedoopt wordt kan het, na gebruik, gemakkelijker schoongemaakt worden.

Ivoor wit poetsen

Ivoor wordt weer wit als het met benzine gepoetst wordt. Met een zachte doek nawrijven. Meer over ivoor reinigen.

Jaloezieën schoon maken

Jaloezieën schoonmaken, een tijdrovend karwei. Er zijn speciale borstels voor, maar ook een washandje kan uitkomst brengen. Ook kunt u de jaloezieen in het ligbad schoonmaken. Dan wel goed laten drogen voor u ze ophangt.

Kamerplanten afnemen

Grote kamerplanten kun je afnemen met wat lauw water waar een scheutje melk aan toegevoegd is.

Kattenbak reinigen

Een kattenbak die regelmatig met sodawater wordt schoongemaakt zal minder snel onaangename geurtjes verspreiden.

Ketelsteen verwijderen

Ketelsteen kan verwijderd worden door in de ketel aardappelschillen te koken.
Nog een manier om ketelsteen te verwijderen is uitkoken met azijn.

Keukengordijnen

Keukengordijnen worden vaak erg vettig. Laat ze een tijdje weken in sodawater alvorens ze in de was te doen.

Keukenkastjes

Leg een stukje zeil in de keukenkastjes dan beschadigen ze minder snel en het is heel gemakkelijk met het schoonhouden.

Koelkasten fris houden

Koelkasten gaan weer fris ruiken als ze worden schoongemaakt met sodawater. Wrijf wat glycerine op de wanden van uw koelkast, dan komt er minder snel een ijslaag op. Bovendien wordt het schoonmaken er eenvoudiger door. Zet een bakje of emmer heet water in uw koelkast of vriezer als u wilt dat het ontdooien sneller gaat. Doe regelmatig wat talkpoeder op de rubberstrips van koelkast of vriezer. Op die manier zijn ze minder snel aan vervanging toe.

Koffers

Koffers die lange tijd niet gebruikt zijn en muf ruiken, kunt u opfrissen met wat azijnwater. Wel goed laten drogen.

Kokosmat

Een kokosmat moet af en toe een beetje vochtig gemaakt worden. Dan blijft hij mooi soepel. Borstelen met wat sodawater zorgt ervoor dat de mat schoon wordt en soepel blijft.

Koper schoonmaken

Koper kunt u schoonmaken met groene zeep en ammonia. Ook afwassen met terpentijn of petroleum is een mogelijkheid. Koper gaat glimmen door poetsen met melk en wat zout. Koperen voorwerpen, die men poetst met een papje van azijn met zout, gaan weer mooi glanzen.

Kristal weer laten glazen

Kristal gaat weer prachtig glanzen als het met zout wordt schoongemaakt.Normaal gesproken kan het gewoon afgewassen worden met lauw water of een zeepsopje.In verband met het krassen kan men beter een zachte borstel gebruiken.

Kunstleer afnemen

Kunstleer kan met een vochtige doek afgenomen worden. Een klein scheutje ammonia in het water mag af en toe ook, maar beperk dit wel want helemaal zonder risico is dit op de lange duur niet.

Kunststof tuinmeubelen

Kunnen met sodawater afgenomen worden. Wel even naspoelen met gewoon water.

Leren meubelsleren meubels reinigen

Leren meubels kunnen worden afgenomen met een vochtige doek. Om ervoor te zorgen dat het leer mooi van kleur en soepel blijft moet het van tijd tot tijd bewerkt worden met een speciaal middel.

Ook kunt u af en toe uw leren meubels eens opfrissen door ze in te wrijven met olie en azijn.

Lijmkwasten

Moeten na gebruik meteen met warm water schoongemaakt worden. Bent u dat een keer vergeten en zijn ze hard geworden, dan is weken in azijn een oplossing.

Matrassen

Kunnen heel goed schoon gezogen worden met de stofzuiger. Hier zijn geen ander middeltjes voor nodig.

Messing minder dof maken

Messing dat dof geworden is kunt u weer laten glanzen met behulp van deze methode; wrijf het af met verdunde azijn en spoel het na met warm water.

Metaal weer laten glanzen

Kunt u weer laten glanzen als u het bewerkt met een doek waarop wat bloem is gedaan.

Meubels

Wanneer u krassen op meubels wilt verwijderen dan is inwrijven met een mengsel van olie en azijn een goede manier. Om gestoffeerde meubelen op te frissen kan men ze afnemen met een vochtige doek met azijnwater. Schimmel op meubels verdwijnt door poetsen met een in petroleum gedrenkte doek.

Muurverf

Afwasbare muurverf kan met een sopje en een doek afgenomen worden. Eventuele vlekken kunnen met een vlakgom worden weggehaald.

Nagelvijl

Een nagelvijl kan met een oude tandenborstel schoongepoetst worden. Ook een stuk plakband verwijdert zonder moeite het vuil van een nagelvijl.

Nikkel glanzend krijgen

Voorwerpen van nikkel kunt u weer glanzend krijgen als u ze poetst met een zachte doek en wat krijt dat met jenever bevochtigd is. Afwassen in het kookwater van aardappelen geeft hetzelfde resultaat.

Olieverfschilderij reinigen

Raar maar waar! Een olieverfschilderij kunt u reinigen door er met een stuk ui over te wrijven.

Oven

Een oven waar vet ingebakken is behandelt men zo; smeer de vuile plekken met een zachte zeep in, zet een schaaltje met ammoniawater in de oven en laat de oven daarna 12 uur met rust (de deur dicht laten).Ga daarna aan de slag met een pannenspons of vloeibaar schuurmiddel. Met heet water nabehandelen en goed laten drogen.

Overgordijnen wassen

Was overgordijnen niet te vaak. Ze blijven langer mooi en worden ook fris als u ze af en toe een dagje in de mist hangt.

Pannen (aangebrande)

Mogen niet met een scherp voorwerp schoon worden gemaakt. Men kan ze heel goed schoon krijgen met sodawater. Daarna even opkoken en het vuil laat probleemloos los. Een pan waarvan de anti-aanbaklaag beschadigd is kunt u beter niet meer gebruiken. Om beschadigingen te voorkomen kunt u de pan beter nooit droog op het vuur zetten en ook geen schuursponsjes gebruiken.

Pianotoetsen

De pianotoetsen worden weer wit als u ze afneemt met een watje dat bevochtigd is met water en spiritus.

Plavuizen vloeren

Plavuizen vloeren worden weer mooi en glanzend met een sopje van groene zeep.

Ramen lappen

Ramen, die gelapt worden met water waaraan wat zout is toegevoegd, gaan weer mooi glanzen. Ook water met azijn is een gemakkelijke en goedkope manier om de ramen schoon te maken.

Rieten of rotan meubelen

Kunnen worden schoongemaakt met een sopje van, bij voorkeur niet alkalische, zeep.

Rieten stoelzittingen

Gevlochten rieten stoelzittingen kunnen afgeborsteld worden met zout water. Ze worden dan mooi schoon.

Rolgordijnen van canvas

Kunnen met zeepsop worden schoongemaakt. Daarna met koud water nabehandelen en goed laten drogen.

Oude schilderijen

Voorzichtig afnemen met warme melk en meteen afdrogen.

Deze tip is wel op eigen risico =)

Roetvorming in de schoorsteen

Laat af en toe wat aardappelschillen verbranden in uw open haard/kachel. Dit gaat roetvorming in de schoorsteen tegen.

Sponzen

Kunnen in water met azijn of in water met ammonia schoongemaakt worden.

Roestvlekken in gepolijst staal

Kunt u verwijderen door goed te boenen met een stuk rauwe aardappel dat in amarilpoeder is gedoopt. Bij oude vlekken moet u wel wat geduld hebben met dit werk. Een poetsbeurt met petroleum wil bij oude vlekken ook heel goed werken.

Staal

Zand, zeep en soda werken nog steeds uitstekend om staal blank te schuren. Een prachtige glans krijgt het door poetsen met houtskool en olie (gewoon een lekker papje van maken).

Stalen voorwerpen

Gaan glimmen als u ze bewerkt met een doorgesneden aardappel die in poederkalk gedompeld is.

Tabakslucht

Als u last hebt van tabakslucht in huis dan kunt u ’s nachts natte doeken ophangen. Bekijk ook onze sectie: Vieze geurtjes!

Thee- en koffiepotten

Worden weer mooi van binnen door ze schoon te maken met zout en azijn.

Tuit van een theepot

Wordt weer schoon door hem vol te stoppen met vochtig zout en hem een dag later door te spoelen met kokend water.

Tegels

Tegels vies? Boen ze met heet water waar groene zeep en wat soda aan toegevoegd is (5 liter water,2 kopjes soda en 1 pond groene zeep)

Vazen

Worden schoon door ze goed te spoelen met zout en azijnwater. Je kunt er ook een tijdje ammoniawater in laten staan.

Vergulde lijsten

Lijken weer als nieuw als men ze behandelt met vochtig zout en vervolgens nawrijft met een zachte doek.

Vitrages

Was vitrages nooit in de wasmachine, tenzij uw machine een speciaal programma heeft voor tere, kwetsbare stoffen. Het gemakkelijkst is het om ze gevouwen te wassen, nadat de haakjes verwijderd zijn natuurlijk.

vloer ontstoffen

Vloerbedekking en vloerkleden

Vloerbedekking en vloerkleden van wol kunnen met ammoniawater gereinigd worden. Deppen met een doek die goed uitgeknepen is. Gebruik water en ammonia in de verhouding 9:1

Vloerkleden ontstoffen

Om stof uit vloerkleden te verwijderen kan men ze het best aan de achterkant kloppen en aan de voorkant stevig borstelen. In de winter kan men ze schoonmaken door ze een tijdje met de goede kant naar beneden op de verse sneeuw te laten liggen en ze vervolgens uit te kloppen. Ook kunt u vloerkleden schoonmaken door ze over kort, nat gras te trekken.

Voorraadpotten

Die muf ruiken kunnen met heet water gespoeld worden. Als men ze vervolgens uitwrijft met zwavelpoeder dan zijn ze weer fris voor nieuw gebruik.

Wasbakken en badkuipen

Waar vuile randen in zitten, behandelt men met een doekje met zout.

IJzeren voorwerpen en roest

Roest op ijzeren voorwerpen kan men met spekzwoerd te lijf gaan. Goed wrijven.

IJzer en roestvorming voorkomen

Beter is het natuurlijk om roestvorming op ijzer te voorkomen. Probeer het eens met één van deze tips;
Insmeren met gesmolten spekvet en hars (verhouding 3:1) of met een mengsel van witte was en terpentijnolie (1:1) of met soda en potas. In alle gevallen geeft nawrijven met een doek extra glans, indien gewenst.

Zeemleren lappen

Zeemleren lappen die erg vuil zijn? Probeer dit eens; wassen in karnemelk. Daarna goed spoelen en wringen, uitslaan en laten drogen.

Zilver oppoetsen

Zilver, dat zwart geworden is, wordt blank in sodawater waarin een stukje aluminiumfolie is gelegd. Als men het 3 minuten laat koken en daarna opwrijft wordt het weer heel mooi.Een goed poetsmiddel voor zilver is een papje van krijt en spiritus. En als u oude zilveren bestekken opwrijft met alcohol, afborstelt met heet water en vervolgens droogwrijft met een wollen doek,worden ze weer prachtig.

Zilveren bestek

Zilveren bestek kan men in water leggen waar eieren in gekookt zijn. De aanslag zal snel verdwijnen. Nog even opwrijven met een zachte doek met azijnwater.

Conclusie Oma's Tips

Als je tot hier bent gekomen met al deze tips heb je vaak gezien dat bepaalde producten veel terug komen bij de tips, dat noemt men ook wel de 6 natuurlijke wondermiddelen. Namelijk: baksoda of zuiveringszout, citroen, azijn, klei, honing en zout. Met die 6 productjes kan je zo 80% van deze problemen aan. Er is zelfs een leuk boekje te koop over deze wondermiddeltjes: “De 6 Natuurlijke Wondermiddelen”

 

Deel dit artikel

Gerelateerde posts

georganiseerd verhuizen

Opruimen voor de verhuizing – Handige t

Als verhuizen bovenaan jouw lijst van stressvolle ervar...

schoonmaken met citroen

10 slimme manieren om citroen te gebruiken ti

Soms heb je helemaal geen chemische middelen nodig om i...

geld besparen consuminderen

Geld Besparen en Consuminderen

Misschien is er iets gebeurd in je leven waardoor je ge...

37 Comments

 • Anja

  14 juni 2018

  Hoe maak je tin weer mooi? Dat vind ik namelijk niet terug in de lijst met tips.

  Reply
 • ietje

  8 november 2016

  misschien met staal polish of wit polijst sponsje (kocht ik altijd bij de Digros, Die zijn beter van kwaliteit dan die goedkope van bijv. action.)

  Reply
 • S-je

  10 september 2016

  Die zou ik met een flinke hoeveelheid afwasmiddel masseren tot het goed schuimt. Evt. wat water erbij. En dan uitspoelen. Is het nog niet vetvrij, dan hetzelfde herhalen.

  Reply
 • W KUNST

  10 september 2016

  hoe moet je een in olie gedoopte kwastreinigen?

  Reply
 • anass

  19 februari 2016

  ik heb zwart leer hoekbank die is gekrast door poes kan iemand aan me iemand tips geven aub

  Reply
 • Hiske

  25 november 2015

  Novorox (ijzerwarenwinkel) gaat een verbinding aan met roest, daarna is het ijzer zwart, beschermd tegen verdere roestvorming en heeft een uitstraling als ware het smeedijzer.

  Bij de action koop je colorcatch om een lapje daar uit bij de was te laten meedraaien; je tshirt dat kleur afgeeft, verpest dan niet je overige was.

  glas in binnendeuren krijg je schoon en glanzend met spiritus. op een doekje.

  Een wollen tapijt leg je plat (bijvoorbeeld buiten of in de does) op de grond, beetje vochtig maken en met een blok olijfolie-zeep schoon te boenen. Met een borstel of gewoon met je handen. En dan uitspoelen en ergens laten drogen in de wind.

  Kalk in de does verwijder je met azijn.In plantenspuit doen en even een tijdje laten werken..desnoods nogmaals azijn er op. Afspoelen, en als het extra moet glimmen: na wrijven met een doek.

  Donkerbruine was koop je in een plat blikje bij de drogist bijvoorbeeld.

  Krijtjes koop je bij de hema en stampt er poeder van.

  Huishoud zeep(blokjes) van het merk de Traay (natuurvoedingswinkel) is de enige krachtige zeep die ik ken om olie uit kleding of suede laarzen te verwijderen. Met een tandenborstel en de zeep, de vlek er uit boenen. . Die zeep is ook prima om bruin geworden kragen en machetten/mouwen schoon te wassen.

  Een kunststofplafond dat geel geworden is zal wel met ammoniasopje misschien schoon worden. Ik zou zo’n plafond mooi lila verven!

  Reply
 • M

  28 oktober 2015

  Voor ALLE kalk vragen: hang stukjes toiletpapier / keukenrol tegen het oppervlak met de kalk(vasthoudend bij staande oppervlakken), spuit er schoonmaak azijn tegenaan met een plantenspuit. Een dagdeel laten inweken, daarna boen je de kalk zo weg. Werkt perfect!

  Behang zou ik voorzichtig proberen met een sopje met “Sint Marc” o.a. bij de Gamma, karwei, action etc. Is erg goed voor ontvetten.

  Reply
 • S-je

  6 oktober 2015

  In zo’n geval moet je het kledingstuk sowieso meteen weer wassen! Niet eerst laten drogen, meteen weer in de wasmachine met wasmiddel erbij.

  Reply
 • Mascha

  5 oktober 2015

  Wie weet raad met een T-shirt (lichtgrijs met zwarte vlakken)die groen verkleurd is door

  een groen shirt dat was mee gewassen. Hoe krijg ik die groene kleur er weer uit.

  Reply
 • verschooten karin

  2 augustus 2015

  Hoe krijg ik een vergeelde witte plastieken ceintuur terug wit

  Reply
 • Ludy

  16 juni 2015

  kan men opgedroogde boenwas nog verwijderen van normaal behangpapier?

  Reply
 • vereecken

  12 april 2015

  Hoe krijg ik mijn langharig wollen tapijt weer helemaal schoon? is erg vuil

  Reply
 • Véro

  10 januari 2015

  Hallo allemaal,
  Ik heb een oude spiegel waarvan de lijst met bladgoud belegd is. Hoe kan ik die best schoonmaken? Ik denk dat hij een grondige schoonmaakbeurt nodig heeft.

  Alvast bedankt voor jullie tips!

  Véro

  Reply
 • S-je

  29 juli 2014

  Wat voor vlek is het en wat voor soort en kleur vlek zit er op je muur?

  Reply
 • c pelders

  29 juli 2014

  Weet iemand hoe ik een vlek van een pas geverfde gekleurde muur te verwijderen?

  Reply
 • miranda

  19 november 2013

  Hallo, hoe haal ik kneedgum uit vloerbedekking?

  Reply
 • Toon

  23 augustus 2013

  Witte aanslag op zink, hoe maak je dit schoon?

  Reply
 • petra

  23 november 2012

  Hoe krijg ik een wollen geborduurd schilderij weer schoon? Heeft zonder glas in nicotinedamp gehangen

  Reply
 • Martijn

  14 november 2012

  Dag, ik wil een aantal van de door Oma geboden middeltjes proberen, al was het alleen al vanwege het alchemistisch karakter, maar waar koop ik ingrediënten als krijt, amarilpoeder en glycerine..? Oh, en ik neem aan dat sodawater ook gewoon water met van die witte soda is, moet dat gekookt water zijn .?

  Alvast dank, groet en geluk
  Martijn

  Reply
 • George kramer

  30 oktober 2012

  Hoe maak het front van mijn luidspreker boxen schoon (home cinema systeem)

  Reply
 • N

  10 september 2012

  suède laarzen zitten vol met smeerolie, wat te doen? Ossegal werkt niet!

  Reply
 • ellis

  23 februari 2012

  Hoe krijg ik een kunststof vergeeld plafond weer mooi wit?

  Reply
 • vincent

  10 februari 2012

  hallo,
  wie weet een middeltje om deze zinken badkuip weer laten te stralen ?
  groetjes, Vincent

  Reply
 • Sibilla

  8 september 2011

  De gordijnhaakjes hoef je niet eruit te halen voor het wassen. Rol het gordijn op met de haakjes naar binnen, houdt dit goed in je hand vast. Neem een panty en doe de broek over de haakjes en het band heen. De ene been doe je stevig erom binden en het andere been precies de andere kant op. Op het eind leg je een stevige knoop erin en de gordijnen kunnen de wasmachine in want de panty blijft zitten en de haakjes blijven gewoon in het band zitten. Scheelt héél veel werk !!! en de bovenkant van het gordijn wordt net zo goed schoon.

  Reply
 • hoiikbeneenmens

  4 september 2011

  wat kun je doen om een ring van nepzilver weer mooi te laten glanzen (mijne is bruin geworden 🙁 )

  Reply
 • Heleen Lobbezoo

  4 september 2011

  Weten jullie een anti-roestmiddel om de bodem van geëmailleerde emmers te behandelen?

  Reply
 • Annie

  31 augustus 2011

  Hoe kan ik groen glas in binnendeuren proper en zonder strepen wassen?

  Reply
 • JustMe

  31 augustus 2011

  Zilveren sieraden die zwart zijn geworden kunnen ook weer mooi zilver gemaakt worden door te poetsen met tandpasta. Tandpasta, een beetje water en het sieraad goed tussen de handen wrijven, naspoelen en klaar!

  Reply
 • Maria

  30 augustus 2011

  Voor krassen op hout, welke hoeveelheid azijn en olie moet men gebruiken

  Reply
 • llokkens

  22 augustus 2011

  @Pieternel “was” bij de Hema te koop

  Reply
 • Nelleke

  6 augustus 2011

  Weet iemand hoe het weer uit een gekleurd shirt te krijgen, een witte doe ik met wat bleekwater

  Reply
 • Aukje

  4 mei 2011

  Weet iemand hoe ik dof/donker tin weer licht/glanzend kan krijgen ?

  Reply
 • pieternel

  17 april 2011

  Wij hebben een antieke kast gekregen, en die wil ik nu goed schoonmaken, en daarna met boenwas inwrijven, waar is tegenwoordig gewone donkerbruine was te koop

  Reply
 • serton

  15 april 2011

  Hoe kan ik kalkaanslag van mijn douchecabine verwijderen ik krijg hem niet schoon

  Reply
 • coby

  23 februari 2011

  ik gebruik altijd schoonmaakazijn om het toilet te reinigen. een scheut azijn en een poosje inlaten trekken daarna met de toiletborstel er door. goedkoop en t beste middel.

  Reply
 • mo

  7 februari 2011

  Weet iemand hoe je het snelst een glazen bekalkte douche cabine schoon maakt zonder zelf klets nat te worden?

  Reply
 • Hetty

  5 februari 2011

  Kan iemand mij vertellen hoe je zink schoonmaakt?

  Reply

Leave a Comment