Wasmachine Vlekken

Vlekken die ontstaan door een defecte wasmachine of verkeerd gebruik van een wasmachine hebben wij verzameld. Door deze wasmachine problemen komt de was namelijk vies en vol vlekken uit de wasmachine. Wij denken dat wij een passend antwoord hebben op iedere wasmachine vlekken vraag. Ook al omdat diverse specialisten (monteurs van alle grote merken) reageerden. Er zijn overigens meerdere oplossingen mogelijk!

Wasmachinevlekken: 10 Tips en Mogelijke Oorzaken

wasmachine en wasproblemen

Gaat het fout met de wasmachine? Onderzoek dan alle onderstaande 10 mogelijke oorzaken. 

Wil je wasmachine vlekken uit kleding verwijderen? Probeer dan de vlekkenspray die helemaal onderaan dit artikel staat. 

#1 – Ophoping in de Rubberen Slang 

Eén van de oorzaken die wasmachinevlekken kan laten ontstaan kan is een mogelijke ophoping van wasmiddel en wasverzachter in de rubberen slang die van het wasmiddelenbakje naar de wasmachine loopt. Dan wordt deze slang op den duur zwart en roze. Dan laat dit los en komt dit soms met het laatste spoelwater mee de wasmachine in. Dit geeft vieze zwart/grijze vlekken op het wasgoed. De slang en het zeepbakje dus regelmatig goed schoonmaken.

#2 – Te vaak wassen op lage temperaturen

De vlekken kunnen ook veroorzaakt worden als mensen te vaak wassen op lagere temperaturen. Dan kan er vuil in de afvoer achterblijven en vet van de lagers kan in de trommel terechtkomen. Dit borrelt omhoog en veroorzaakt vlekken. Laat bijvoorbeeld eenmaal per maand de wasmachine op 90 tot 95 graden (kookwas) draaien.

#3 – Leeg wasje draaien met soda

Ook af en toe soda aan de was toevoegen. Sommige mensen laten hun wasmachine zonder wasgoed met een halve liter huishoudazijn op 60 graden draaien.

 • Wij vinden deze tip niet zo duurzaam, dus zouden alsnog wat artikelen die dit aankunnen / nodig hebben mee laten draaien in dit wasje. 

#4 – Er kan roest in de waterleiding zitten

De vlekken kunnen veroorzaakt worden door roest in de waterleiding. Water wordt aangevoerd in leidingen waar zich altijd vuil en roest aan de binnenkant ophoopt. In dit geval moet u toch echt met de loodgieter aan de slag. Ook kan het helpen als de waterleverancier de leidingen op straat doorspuit.

#5 – Zeer hardnekkige vlekken

De vlekken zijn volgens de meeste mensen niet meer te verwijderen. Misschien helpen de wondermiddeltjes die vaker terug komen op de site. Als HG vlekkenspray. Deze middelen zijn speciaal ontwikkeld tegen de hardnekkigste vlekken. Vlekken in witte kleding zouden er met chloor uitgaan.

#6 – Vlekken kunnen ook uit de wasdroger komen

Vlekken kunnen ook in de droger ontstaan. In dat geval kan er een elektronische fout in het programma zitten. Dat kan zelfs leiden tot schroeiplekken. In dat geval moet een computertje in de droger worden vervangen. 

 • Onze tip betreffende wasdrogers: Koop wasdrogers van goede merken en zorg dat de wasdrogers ook duurzaam zijn. Wasdrogers zijn apparaten die nog wel eens brand kunnen veroorzaken: Bespaar hier dus niet op.

#7 – Chemische Reacties kunnen vlekken doen ontstaan

Volgens diverse fabrikanten van wasmachines worden sommige vlekken veroorzaakt door een chemische reactie van bepaalde soorten shampoo, haarlak en haargel. Vooral haarschuim (stylingmousse) wordt als boosdoener aangemerkt en dan vooral de goedkope merken.

#8 – Gebruik je wel het goede waspoeder?

Sommige mensen zijn overgestapt van een vloeibaar wasmiddel naar waspoeder. Daar zitten stoffen in die wat ‘zuurstof' geven. Een enkele keer vloeibaar is niet erg. Nog een tip, bij de witte was een schepje soda en bij de bonte was een scheutje azijn doet wonderen.

#9 – Versleten kogellagers in de wasmachine

 Versleten kogellagers kunnen ook de oorzaak van vlekken zijn. Kijk ook eens of u een muntje in de trommel heeft, want die kunnen ook voor vervelende vlekken zorgen.

#10 – Probeer specialistische middelen

Er zijn middeltje die zeer goed werken voor de onderhoud van een wasmachine. Bijvoorbeeld HG Onderhoudsmonteur. Het zorgt ervoor dat u minder kans hebt op lekkage dus ook op kortsluiting. Eens per kwartaal gebruiken is genoeg. Het is voor zowel de vaatwasmachine als voor de wasmachine geschikt.

Wil je wasmachine vlekken uit kleding verwijderen?

Voor het verwijderen van vlekken zijn er verschillende specialistische producten online te verkrijgen. Wij hebben de beste wasmachine vlekken verwijderaars op een rij gezet:

Pinterest

Vind je deze pagina handig? Klik op de afbeelding en voeg deze toe aan een Pinterest board zodat je er later nog wat aan hebt! 

Volg ons ook!

Als je ons volgt, zul je regelmatig dit soort handige tips voorbij zien komen op Pinterest.

Dat is nog eens leuk hè!?

Oplossingen en tips voor wasmachine vlekken

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

18 Comments

 • Huishoudplaza

  15 januari 2021

  @Cobie Dit zijn waarschijnlijk wasmachine vlekken. Lees de bovenstaande tips goed door en dan gaat het zeker lukken om dit probleem op te lossen. Wasmachine vlekken is een probleem wat goed is op te lossen.

  Reply
 • cobie

  10 juni 2020

  Goede morgen ik zit met het zelfde ik heb in me witte was ook vlekken

  Reply
 • PJ van Dijk

  13 juli 2017

  Ik heb ook vlekken in de t-shirts die er niet in zaten toen ik de kleding in de machine stopte. De vlekken zijn donker, alsof het natte plekken zijn. Of vetvlekken.

  De t-shirts waren nieuw, de machine is twee maanden uit. Ik reinig hem met wasmachine reiniger elke maand op 90 graden. Ik begrijp er niets van. Ik gebruik niet te veel wasmiddel of wasverzachter (juist vrij weinig). Ik gebruik Robijn vloeibaar, speciaal voor kleur. Ik ben ten einde raad. Ik kan net zo goed met de hand gaan wassen. Wie weet dit? Ben ik de enige die dit heeft? Mensen in mijn omgeving hebben die niet.

  Reply
 • lida bouman

  10 januari 2017

  ik heb op mijnkleding rara vlekken net of er natte plekken inzitten

  Reply
 • esther

  26 februari 2016

  Net een nieuwe wasmachine en na het wassen veel wit/grijze vlekken op wasgoed. Zelfs na een paar keer extra spelen zijn de vlekken niet weg. Pas na 4x extra spoelen zijn vlekken verdwenen. De vlekken lijken op zeepvlekken. Nieuwe wasmachines zijn zuiniger en gebruiken minder water. Ik gebruik daarom de helft van de min. aanbevolen dosering vloeibaar wasmiddel. Ook doe ik tijdens het wassen de machine niet te vol (houdt me aan de aanbevolen hoeveelheid kg. was en draai ik 1x per maand mijn wasmachine op 90 graden met een wasmachine reiniger erin, maar probleem blijft bestaan.

  Onderhoudsmonteur is al enkele malen langs geweest maar ziet geen storing. Wie heeft er een tip?

  Reply
 • Miranda ijzer

  21 februari 2016

  Ik heb een wasmachine van het jaar 2009,(dus best al een oudje.) het laatste halfjaar komen er bepaalde kledingstukken uit de wasmachine met kleine bruine stippen, wat kan dit zijn.? Wasmachine programmeert gewoon zijn normale werking.

  Reply
 • anoniem

  17 juni 2015

  Ossengalzeep van dr. Beckmann haalt de vlekken uit de kleren!! Te koop bij Kruidvat!

  Reply
 • Gast

  30 september 2014

  Ik had 2 witte broeken verpest door de Blauwe regen. Ik heb Glorix op de vlekken gedaan en daarna de broeken gewassen. Alle vlekken weg en na vele keren wassen en strijken zijn de broeken nog als nieuw.

  Reply
 • S-je

  31 juli 2014

  Heb je een zogenaamde Blauwe Regen in je tuin of vlak in de buurt? Die geeft ook behoorlijke vlekken.

  Reply
 • k.buchholz

  31 juli 2014

  Mijn was komt uit de droger met bruine met roestvlekken. Kan iemand mij zeggen wat daar de oorzaak van kan zijn.

  Reply
 • Hilde

  13 oktober 2013

  Grote bruine vlekken in het wasgoed na het wassen. Gaan er niet meer uit!!! De monteur van de wasmachine legt eigenlijk de “schuld” bij mij. De kinderen zullen wel geknoeid hebben. Ik baal enorm. Wat kan het nog meer zijn dan planten?

  Reply
 • hind

  21 februari 2013

  hallo,

  ik heb een probleempje met de wasdroger.

  heb er een deken in laten drogen dat zwart van kleur was. nu is de hele binnenkant van de droger blauw! zou iemand mij kunnen vertellen hoe ik de verkleuring weg krijg?

  alvast bedankt!

  Reply
 • roxanne

  16 november 2012

  sinds een tijdje heb ik zwarte strepen op mijn wasgoed.

  het begon met kleine bruine puntjes op mn witte was ( geen schimmel ) daarna werd t steeds erger.
  nu zit het op bijna elke schone was die ik uit de trommel haal.
  de opdruk van de tshirt pakken aan mekaar en er zit dan een zwarte vlek op. ( alsof t is gesmolten )
  alles al goed schoongemaakt , schoonmaakazijn , soda en hg onderhoudsmonteur geprobeerd maar niets helpt..
  de strepen krijg ik ook niet uit de kleren!
  durf nieuwe kleren niet meer in de wasmachine te gooien!!
  wat kan ik nog meer proberen??

  Reply
 • Esther

  12 september 2012

  Wanneer de was met grijze vettige vlekken uit de trommel komt, direct weer wassen. Niet laten drogen want dan gaat het er niet meer uit maar zolang de kleding nog nat is lukt het wel! Ook hier is de oplossing de wasmachine regelamtig met schoonmaakazijn of machinereiniger op hoge temperatuur laten draaien en schoonmaakazijn ipv wasverzachter in het bakje. En niet te veel wasmiddel gebruiken.

  Reply
 • Monique

  11 september 2012

  Mijn wasdroger van het merk Bosch maakt zwarte streepjes op mijn witte of licht gekleurde was, ik snap niet hoe het komt! Heb meerdere malen in de droger gekeken, maar zag niks. Heb ook het fiter goed gereinigd enz , en nog doet ie het. Weet iemand hoe die zwarte streepjes op mijn was komen?

  En hoe ik er van af kan komen?

  Reply
 • marion

  7 juni 2012

  Mijn wasmachine is maar 3 maanden oud en hij doet al vlekken maken. Ga het idd met poeder en schoonmaakazijn wassen. Die tip kreeg ik al van mijn oma. Af en toe op 95 wassen doe ik al 1x in de maand. Vind het een slechte zaak dat een nieuwe wasmachine dit al zo snel doet.

  Reply
 • S-je

  15 maart 2012

  Wat betreft die geheimzinnige vlekken waarover hieronder gesproken wordt, zie hier een citaat uit een document van BrabantWater:

  Planten zijn een andere mogelijke oorzaak van bruine vlekken. Wie bijvoorbeeld blauwe regen (Wisteria) heeft gesnoeid, kan ongemerkt sap van deze plant op zijn kleding hebben gekregen. Op zich is het sap kleurloos, maar tijdens het wassen kunnen door enzymwerking of oxydatie zichtbare, bruin gekleurde vlekken ontstaan. Onder invloed van deze processen worden de kleurloze uitgangsstoffen die in het sap van blauwe regen aanwezig zijn omgezet in gekleurde verbindingen.

  Ook andere planten kunnen hetzelfde effect hebben, zoals de verfplanten die net als blauwe regen tot dezelfde familie van de vlinderbloemigen (Leguminosae) behoren. Enkele voorbeelden van verfplanten zijn: verfbrem (Genista tinctoria), honingboom (Sophora japonica), campechehout of blauwhout (Haematoxylum campechianum), en Indigofera soorten. Deze laatste waren vroeger zeer belangrijk als leverancier van de verfstof – indigo.

  Andere bekende vlekkenveroorzakers zijn de hopplant (Humulus), diverse aronskelken (Zantedeschia) inclusief een winterbloeiend wortelstokgewas (Zantedeschia Aethiopica) en vlinderstruik (Buddleja).

  Het is heel goed mogelijk dat ook andere planten dergelijke verschijnselen veroorzaken.

  Als men niet zeker weet of de bewuste vlek door een bepaalde plant wordt veroorzaakt kan een simpele proef een uitkomst bieden. Knip een tak (of een steel) van de verdachte plant af en wrijf met de uiteinden langs een wit, katoenen lapje. Droog het lapje met het opgebrachte kleurloze sap en was het vervolgens op de gebruikelijke manier. Is na de wasbeurt het witte lapje bezaaid met bruine vlekken dan is de boosdoener bekend.

  Reply
 • b looman

  4 februari 2012

  Ik heb mijn wasmachine ook 2 jaar. Ik maak regelmatig het zeepbakje schoon maar toch nog vlekken. De slang heb ik nog niet schoongemaakt. Dat ga ik wel doen. Moet ik de was dan zonder wasgoed op 90 gr draaien. Dat heb ik ook wel eens gedaan.

  Reply

Leave a Comment