Rotan: Rieten Stoel Schoonmaken

Rotan en rieten stoelen zijn eigenlijk altijd al in trek geweest. Dat is niet zo gek, want rotan is een natuurlijk en duurzaam materiaal. Hier lees je alles over rieten en rotan meubelen, waar je op moet letten bij de aanschaf en het onderhoud.

Een rieten stoel schoonmaken op een professionele manier

rieten en rotan stoelen
Rotan wordt voornamelijk voor stoelen gebruikt, maar ook steeds meer bij andere meubels.

Het materiaal rotan

Rotan en rieten stoelen zijn eigenlijk altijd al in trek geweest. De populariteit neemt weliswaar af en toe af, maar het materieel komt toch steeds weer terug in het interieur. Dat is niet zo gek, want rotan is een natuurlijk en duurzaam materiaal.

Meubelen van riet en rotan geven je huis of tuin een romantische uitstraling. Bovendien zijn het veelzijdige meubelen. Het materiaal is in verschillende kleuren te verve,  en het uiterlijk van de meubels is te veranderen door verschillende kussens te gebruiken.

Het verschil tussen riet en rotan

Rotan is een liaan en groeit in tropische regenwouden. Het wordt soms verward met bamboe. Het verschil is dat bamboe hol is, terwijl rotan dat niet is. Riet is afkomstig van een waterplant. Het is niet geschikt om meubelen van te maken. Als gesproken wordt over rieten meubelen, worden meestal meubelen van pitriet bedoeld. Pitriet is het binnenste van de stengel van rotan. Het is een buigzaam materiaal, waardoor er gemakkelijk mee gevlochten kan worden.

Rotan en/of riet schoonmaken

Rieten meubelen kunnen niet goed tegen water. Je kunt ze dan ook het best binnen gebruiken. Rotan meubelen kunnen beter tegen een regenbui. Deze meubelen kunnen zelfs uitdrogen als ze in te droge lucht staan. Er kunnen dan barstjes in het materiaal ontstaan. Het is daarom verstandig rotan meubelen maandelijks met een plantenspuit licht vochtig te maken.

Rotan stoelen kunnen dan wel beter tegen water dan rieten stoelen, ze kunnen niet tegen langdurige nattigheid. Je kunt ze dan ook beter afdekken als ze buiten staan. Als je ze de hele winter niet gebruikt, kun je ze het beste binnen zetten of afdekken met een hoes.

Let er wel op dat de meubelen goed droog zijn voor je ze afdekt, en dat er lucht bij kan. Zo voorkom je schimmelvorming. 

Schoonmaken rotan en rieten stoelen

Rieten meubelen worden soms behandeld met wax waardoor ze vocht en vuil afstoten. Toch is het nodig ze af en toe schoon te maken. Vuil blijft gemakkelijk tussen het vlechtwerk zitten. Voor zowel rieten als rotan meubelen geldt dat ze schoongemaakt kunnen worden met een lauw sopje en een zachte borstel.

Het is ook mogelijk de stoelen schoon te maken met warm water waar wat zout aan is toegevoegd. Het zout helpt ervoor te zorgen dat de stoelen niet uitdrogen.

Groter onderhoud is nodig als de laklaag versleten is. De laklaag helpt tegen uitdroging van de stoelen. Het is dus verstandig de stoelen af en toe opnieuw te lakken.

Oplossingen en tips voor rieten en rotan stoelen

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

1 Comment

  • Soda Specialist

    28 januari 2021

    Rotan is afkomstig van de Calamus Rotang en komt jammer genoeg voornamelijk voor in tropische regenwouden. Pas dus goed op wat je koopt.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Rotan

    Reply

Leave a Comment