Dolce Gusto Ontkalken

Het schoonmaken en ontkalken van je Dolce Gusto apparaat is niet altijd even leuk klusje, maar het resultaat is de moeite waard. Bovendien is het erg belangrijk om jouw Dolce Gusto regelmatig een onderhoudsbeurt te geven, zodat het apparaat langer en beter zijn werk kan blijven doen. Wanneer je de Dolce Gusto niet reinigt, kan deze namelijk verstopt raken en in het ergste geval zelfs kapot gaan.

Hoe ontkalk en reinig ik een Dolce Gusto? ​

De Longhi EcoDecalk
Deze 500ML variant is de goedkoopste oplossing om een Dolce gusto apparaat jaren lang mee te laten gaan.

De Dolce Gusto is eigenlijk zeer eenvoudig schoon te maken. Er bestaan middeltjes zoals de De'Longhi DLSC EcoDeCalk die waanzinnig goed werken. De 500ML variant is daarbij veel goedkoper dan de 100ML bakjes. 

Naast de schoonmaak van het apparaat, is het ook belangrijk de Dolce Gusto te ontkalken.

Dolce Gusto ontkalken met azijn of natuurazijn

Wil je liever werken met natuurlijke middelen, of niet veel geld uitgeven aan speciale middelen? Ga dan voor azijn. Dit reinigt het dulce gusto apparaatop een goede manier. Wel moet deze behandeling wellicht vaker worden herhaald, om tot hetzelfde resultaat te komen als met reinigings– en ontkalkingstabletten.

Om het maar in het kort te zeggen: Dolce gusto is zeer goed te ontkalken met azijn! Een echte aanrader.

Dolce Gusto onderhoud en reinigen

Een globale schoonmaak houdt in: het legen van het ‘uitlekbakje', waar koffie in terecht kan komen – doe je dit niet, dan kan het zijn dat er schimmel ontstaat.

Het echte reinigingswerk kan worden gedaan met behulp van een ontkalkmiddel. Deze zijn ontwikkeld om moeiteloos olie, vet en koffiedrek te verwijderen.

Het is handig om het middel in huis te hebben, want je kunt er meerdere keren gebruik van maken. Het water loopt vervolgens beter door en wordt vaak ook heter. Daarnaast verleng je ook de levensduur van de machine.

Wanneer moet je de Dolce Gusto ontkalken?

Wanneer en hoe vaak moet je de Dolce Gusto machine ontkalken? Het wordt geadviseerd om dit iedere 3 maanden te doen. Maar je moet dit zeker even doen als:

 • Er water in de lekbak stroomt als je een kopje koffie zet
 • De koffie niet meer goed heet wordt
 • Het geheel niet  ‘soepel loopt' en de Dolce Gusto machine bijvoorbeeld veel herrie maakt.
 • De machien halve kopjes koffie zet

Hoe werkt het?

 1. De juiste ontkalkingsset
  Wil je de Dolce Gusto optimaal reinigen, zorg dan dat je een geschikte ontkalkingsset bij de hand hebt. Deze speciale ontkalkingsvloeistof is specifiek ontwikkelt voor een koffiezetapparaat en kan zonder problemen worden gebruikt voor de Dolce Gusto.
 2. Oude cups verwijderen en het bakje legen
  Verwijder allereerst alle gebruikte cups die nog in het apparaat zitten. Daarna moet alle inhoud – zoals gelekte koffie in het lekbakje – worden verwijderd.
 3. Vul het reservoir met het ontkalkingsmiddel
  Nu kan je de speciale ontkalkingsvloeistof in het waterreservoir schenken. Let op: gebruik enkel de helft – de rest kun je gebruiken voor een tweede keer ontkalken. Het reservoir moet nu verder aangevuld worden met circa een halve liter water (lees voor de zekerheid even de verpakking van het product dat je hebt, er kunnen verschillen zijn in de dosering).
 4. Start het ontkalkingsproces
  Het ontkalkingsproces wordt nu in gang gezet. Afhankelijk van het type machine dien je een bepaalde knoppen in te drukken. We hebben hieronder diverse modellen voor je neergezet. Nadat je deze stap hebt doorlopen ben je zeker van een schoon en ontkalkt koffiezetapparaat. Succes!

Dolce Gusto Genio Koffiemachine ontkalken

Dolce Gusto Lumio Koffiemachine ontkalken

Dolce Gusto Drop Koffiemachine ontkalken

Dolce Gusto Piccolo Koffiemachine ontkalken

Dolce Gusto Mini ME Koffiemachine ontkalken

Dolce GustInfinissima machine ontkalken

Conclusie voor het ontkalken

De beste oplossing? Probeer De'Longhi DLSC500. Deze werkt bizar goed. (217+ positieve reviews)

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

3 Comments

 • Sabine

  23 juli 2021

  Als je azijn gebruikt (wat niet aan te raden is!!) dan vervalt de garantie op je dolce gusto!!
  Dus zeker GEEN azijn gebruiken

  Reply
 • anja

  22 februari 2021

  hallo, werkt het toch gewoon met azijn? Terwijl ik overal lees dat dat niet goed is, ben er een beetje huiverig over.

  Reply
 • Bert-A

  15 januari 2021

  Ik zou beginnen met de goedkope oplossing ipv de ontkalkingsset. Natuur azijn werkt gewoon briljant. Ook SODA werkt in dit geval. Mijn Dolce gusto blijft het in ieder geval goed doen door deze goedkopere reinigingstips.

  Reply

Leave a Comment