Verwijderen bramenvlek

Hoewel ze lekker en voedzaam zijn, hebben bramen ook een groot nadeel. Bramen vlekken namelijk vreselijk. Daarom vind je hier een goede tip om de bramenvlekken te verwijderen! 

Hoe verwijder je bramenvlekken?

bramenvlekken

Voor het verwijderen van een bramenvlek heb je het volgende nodig:

 • Citroensap
 • Water
 • Zonlicht
 • Tandpasta

Kom direct in actie na het verkrijgen van de vlek!

Zodra je merkt dat er een bramenvlek in een kledingstuk zit, is het belangrijk dat je direct in actie komt. Doe het kledingstuk niet in de wasmachine, want dan zet de vlek zich vast.

  1. Warm water op tot het tegen de kook aan is.
  2. Rek de gevlekte stof uit boven de gootsteen. Maak het zo strak mogelijk.
  3. Giet vervolgens het hete water rechtstreeks over de vlek. Pas op voor je vingers! Hoe meer je erdoor giet door, hoe beter. Je ziet de bramenvlek steeds lichter worden tijdens het uitspoelen.
  4. Vervolgens behandel je het restant van de bramenvlek met citroensap. Knijp vers citroensap over de vlek.
  5. Droog daarna het kledingstuk in de zon.
  6. Beëindig de vlekkenbehandeling door wat tandpasta in de vlek te wrijven.
  7. Spoel daarna het kledingstuk uit en laten het weer drogen in het zonlicht. Als het goed is, is de vlek nu volledig verdwenen!

Het verwijderen van vlekken van Bessen

Wil je vlekken van bessen verwijderen dan kan je hetzelfde aan de slag als bij bramen. 

Bramenvlekken: Weken in Azijn

Je kan de bramen of bessenvlekken ook verwijderen door de boel te laten weken in Azijn. Dompel de vlek onder in een grote kom of bak met water en witte azijn. Laat het kledingstuk 2 á 3 uur weken. Spoel het kledingstuk uit en laat het drogen in de zon.  

Oplossingen en tips voor het verwijderen van bramenvlekken

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw problemen met vlekken te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza. Als je vragen hebt over bramenvlekken kan dat natuurlijk ook hier!

4 Comments

 • maartje

  24 juni 2018

  Super tip! Bramenvlekken uit favoriete rompertje van mijn zoontje was na het water al zo goed als weg en na de citroen in de zon echt niets meer van te zien! Heel blij mee

  Reply
 • Elisa

  16 november 2017

  Wat een goede tip zeg! Bramen vlek van vanmiddag helemaal uit m'n nieuwe witte shirt gekregen. Wegens gebrek aan citroensap natuurazijn gebruikt en het werkte. Hartelijk dank!

  Reply
 • Klaas

  1 september 2017

  Fijn dat ik deze oude tip nog kon vinden via Google. Mijn bramensap-vlek in een witte broek was al enige weken oud. Ik heb de eerste paar stappen gevolgd: strak opspannen (over een vergiet, werkt heel goed), heet water gieten (enkele minuten, uit de Quooker dus echt kokend heet), citroensap opdruppelen. Dat was al genoeg, de vlek is geheel weg.

  Reply
 • Moniek

  10 augustus 2011

  In plaats van drogen in de zon heb ik het kledingstuk met druppels citroensap boven stomend water gehouden. (eigenlijk voor roestvlekken) na even volhouden is de vlek helemaal weg!

  Reply

Leave a Comment