Muren Schoonmaken

Of je nou een normale muur of een net gestucte muur wilt schoonmaken, alles komt aan bod in onze complete gids over muren afwassen en schoonmaken. Dit kan onder andere met soda en met middeltjes die jij al in huis hebt! Lees er alles over.

Vlekken en verkleuringen op muren en wanden, wat doe je er tegen?

Een schone muur
Een muur schoonmaken zodat hij straalt

Deze gids over muren schoonmaken vertelt je precies hoe je jouw muren weer mooi en netjes krijgt!

Voorbereiding van de schoonmaak van de muur

Als je muren gaat afnemen, zorg dan dat je de juiste spullen hebt om de klus snel en moeiteloos te klaren. Leg alles klaar voordat je begint en schuif de meubels van de muur af, zodat het afnemen soepel verloopt.

Zorg voor het volgende:

 • 2 Emmers
 • Natuurspons (neem geen nylon spons of dweil want dan gaat het moeizaam en duurt twee keer zo lang. Een natuurspons heeft namelijk duizenden ‘schrobvingertjes' waarmee het werk snel, goed en makkelijk gaat) 
 • Zuiveringszout en een Zachte doek
 • Vlakgummetje
 • Afdekmateriaal (afdekfolie of oude lakens)
 • Ladder of krukje
 • Ingrediënten voor een muurreiniger naar keuze (zie toelichting hieronder) of maak gebruik van St Marc.
 • 2 repen badstof of oude washandjes en 2 elastieken.

Leg afdekmateriaal op de grond voor het stuk muur dat je gaat afnemen (dat bespaart tijd en rommel achteraf). Afdekmateriaal van textiel is beter dan plastic afdekmateriaal, omdat het water opneemt en niet glad wordt als het nat is. Het mag echter niet te nat worden, want dan verzadigt het en laat het alsnog vloeistof door.

Doe, voordat je begint, een reep badstof of een oud washandje om je polsen met daaromheen een elastiek. Dit voorkomt dat er water in je mouwen loopt als je boven je hoofd werkt.

Zelf een muurreiniger maken voor de schoonmaak

Een muurreiniger kun je eenvoudig zelf maken. Hier volgen twee recepten die je kunt gebruiken als muurreiniger:

 • 4 1/2 liter warm water
 • 1/2 kopje ammonia
 • 1/4 kopje witte azijn
 • 1/4 kopje soda

Of:

 • 4 1/2 liter warm water
 • 1 kopje ammonia
 • 1 theelepel mild afwasmiddel.

Als je geen zin hebt om wat in elkaar te mixen is St Marc het middeltje dat alle professionals gebruiken. Let wel op dit artikel is bij Bol.com vaak duurder dan in de echte bakstenen winkel. 

Grote vlekken en plekken verwijderen van de muren

Voordat we beginnen met het echte schoonmaakwerk, maken we het ons makkelijk door eerst de grotere vlekken en plekken van de muur te verwijderen.

Achtereenvolgens verwijderen we: vegen, vetkrijtvlekken, inkt-, markeerstift- en viltstiftvlekken.

De vegen verwijderen we met behulp van een zacht gummetje. Gum de vegen gewoon weg. Dit werkt bij de meeste soorten vegen.  De hardnekkige vegen en vlekken verwijder je door wat zuiveringszout op een witte doek te doen en hiermee voorzichtig over de vlek te wrijven. Gewone tandpasta is ook een goed vlekkenmiddel, op een doekje of gewoon op je vingertop.

Als je kinderen hebt, zitten er wellicht vetkrijtvlekken op de muur. Die krijgt je goed weg door er WD-40 op te spuiten en het vetkrijt met keukenpapier weg te vegen. Daarna afnemen met een zachte doek waarop een oplossing van heet water en wat afwasmiddel met draaiende bewegingen.

Om inkt, markeer- of viltstiftvlekken te verwijderen, neemt je haarlak (hoe goedkoper, hoe beter), isopropylalcohol, of voor zeer hardnekkige vlekken gedenatureerde alcohol of vlekkenspray. Let hierbij op dat je alleen de vlek bewerkt.

Het schoonmaken van de muren

Je hebt de muren van vlekken ontdaan, het afdekmateriaal ligt, je polsen zijn omwonden tegen het druppen en je hebt je muurreiniger klaarstaan. Maak nu je natuurspons nat met de muurreiniger. Begin onder aan de muur en werk naar boven. Doe het plafond als laatst. Drupwater vanaf het plafond is namelijk makkelijker van een schone muur te vegen. Bovendien geeft het geen vlekken op een schone muur (wel op een vuile).

Als je aan een muur begonnen bent, moet je niet halverwege ophouden. Maak muur of plafond helemaal af voordat je pauzeert. Als je midden in een muur of plafond ophoudt, krijgt je namelijk een ‘waterlijn' op de plaats waar je bent opgehouden.

Na het gebruik van de muurreiniger

Voor heel goede resultaten neem je de muren met schoon water af nadat je een van deze muurreinigers hebt gebruikt. Als je dit niet doet dan moet je geregeld een emmertje schoon sop nemen, anders smeer je het eerder weggehaalde vuil op een andere plek weer op de muur.

Met deze tips en tricks moet het toch zeker gelukt zijn om jouw muur weer brandschoon te krijgen, laat je het weten in de reacties?

Pinterest

Vind je deze pagina handig? Klik op de afbeelding en voeg deze toe aan een Pinterest board zodat je er later nog wat aan hebt! 

Volg ons ook!

Als je ons volgt, zul je regelmatig dit soort handige tips voorbij zien komen op Pinterest.

Dat is nog eens leuk hè!?

Oplossingen en tips voor muren schoonmaken

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

8 Comments

 • Huishoudplaza

  15 januari 2021

  Die vlekjes van muggen en beesten op de muur zijn inderdaad een doorn op het oog. Is het gelukt om via onze tips toch de muur weer schoon te krijgen?

  Reply
 • Sandra

  2 april 2019

  Eigenlijk was het het allerbeste geweest als je die doodgeslagen beestjes meteen na het doodslaan verwijderd had. Dan had je ze er mogelijk zo afgeveegd en was daar ook niks van te zien geweest op je muurverf. Ik denk, als je nu die vlekjes weg wilt halen, dat je dat altijd ziet op de muurverf omdat je harder moet poetsen.

  Reply
 • S-je

  12 november 2017

  ik doe dikke bleek in een verfbak en ga met een vacht verfroller over de vlekken op mn badkamerplafond heen ‘verven. Doordat je een vachtroller gebruikt spettert er geen bleek in je gezicht. Ik doe dit ook bij de vlekken op mn witte muren. Alles wordt

  Reply
 • L

  12 november 2017

  We hebben boven glasvezelbehang wat gesausd is met niet afneembare saus.
  Hier zijn met de jaren vlekken op ontstaan, denk aan muggen en spinnen die doodgeslagen zijn.. wat is onze beste optie om dit schoon te krijgen?

  Reply
 • Janine

  8 november 2016

  er heeft bij ons 5 jaar een groot schilderij gehangen op een witte (grove) spachtelputz muur. Nu wil ik wat nieuws ophangen maar waar het schilderij heeft gehangen zit een grote gele vlek, geen gezicht natuurlijk. kan ik dit eenvoudig reinigen of is overspuiten de enige oplossing?

  Reply
 • Hella

  6 mei 2014

  Gebruik eens Biotex vloeibaar voor muren en plafonds geverfd met latex(geen witsel). Latex kun je afwassen witsel niet scheelt een verfbeurt.

  Reply
 • tiny brunenberg

  19 maart 2012

  Granol muren kun je makkelijk schoon maken. Met een stoomreiniger. je kunt er idd dasty bij gebruiken.

  Reply
 • sim

  16 maart 2012

  Hoe werkt het als je spachtelputz op je wanden hebt ?? Ik kan niets plakken op de muur. Als ik een doek er over haal, dan gaat de doek alleen stuk. Iemand suggesties???

  Reply

Leave a Comment