Volg ons via
 

Onschuldig snacken

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Snacken is een groot probleem voor veel mensen met overgewicht. Overal en nergens is het wel mogelijk een snack te kopen en naar binnen te werken. Heerlijk ruikt het, als ik op het station kom, naar frietjes. Toch maar niet, denk ik als ik langs ren om de trein te halen. Thuis lekker aan de gekookte aardappels.

Het is niet zo dat ik altijd trek heb ik in friet. Ik zal niet snel een frietje halen als avondmaaltijd, maar op bepaalde momenten heb ik het moeilijk. Een voorbeeld: Vroeger als we gingen zwemmen met mijn ouders kregen we daarna vaak een frietje. De snackbar zit ook altijd naast of bij het zwembad. Nu ik ouder ben associeer ik nog steeds de patat met het zwemmen. Ik krijg automatisch trek in een bakje zodra ik het water uit ben. Deze trek blijft aan mijn hersens knagen totdat ik hem ingevuld heb. Dat noemt men nu aangeleerd gedrag. We zijn heel erg gewend op bepaalde momenten bepaalde producten te eten. Als je niet meedoet, vindt men je ongezellig of hoor je er toch niet helemaal bij. Want vaak leidt snacken tot een schuldgevoel, maar niet snacken soms ook.

Voorbeelden: Taart op iemands verjaardag, chips bij de voetbal, drankje in een café of een bitterbal bij de borrel. Laatstgenoemde is een bekend fenomeen. Men drinkt iets in het café en bestelt er automatisch frituursnacks bij. Het is niet eens zo dat men daadwerkelijk trek heeft, maar het is gezellig. Als je dan de schaal aan je voorbij laat gaan, komt er vaak een opmerking als: “jij kan er heus nog wel een paar hebben hoor” of “die paar extra bitterballen maken bij jou toch niets meer uit.” Terwijl je misschien alleen geen trek hebt. Tijdens mijn werk in de keuken heb ik er honderdduizenden de frituur in laten zakken. En dan overdrijf ik niet. Daardoor is mijn lust voor deze specifieke snack helemaal verdwenen, bitterballen heb ik sowieso nooit gelust. Mij maak je er dus totaal niet gelukkig mee. Maar toch voel ik mij een beetje schuldig, want ik doe niet mee.

Maar is het mogelijk de snack te vermijden of te eten zonder je schuldig te voelen?
Het is niet alleen met snacken, maar dat schuldgevoel heeft ook met andere eetmomenten te maken. Ander voorbeeld: Eten bij oma, heerlijke ouderwetse Hollandse pot met suddervlees, echte jus, zelfgemaakte appelmoes en stoofpeertjes. Heerlijk. Op een gegeven moment zit ik echt helemaal ramvol, maar ik krijg toch weer een aardappel en bonen op mijn bord geschept. “Meid, de pannen moeten natuurlijk wel leeg”. Op dat moment wil ik mijn oma een plezier doen en eet mijn bord leeg, terwijl ik echt niet meer hoef. Ook schuldgevoel?

Afslankers kampen vaak met dit schuldgevoel. Want afvallen gaat vaak over het doorbreken van patronen die je jezelf hebt aangeleerd. Vraag jezelf eens af, maken die blokjes kaas ’s avonds voor de TV, de avond gezelliger of is dat het gezelschap? Denk zo ook eens over het koekje bij de koffie. Is het kletsen met de vriendin het leukst of heb je daarbij echt het koekje nodig?

Ik weet het zelf ook, deze patronen zijn moeilijk om te doorbreken, want ze zijn helemaal verweeft in onze cultuur en maatschappij. Maar probeer er toch eens over na te denken en je een keertje niet schuldig te voelen als je weigert.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 18-02-2007
Hits: 3709
Categorie: 
Afvallen met Freya, Goede voornemens
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
Dieet, afslanken, afvallen, lijnen
Gerelateerde artikelen
Er zijn geen items beschikbaar.
Populairste blogs
Nieuwste blogs