Volg ons via
 

Wildbreien

Wildbreien | De betekenis van straatbreien en een aanzet om het zelf te gaan doen.

Het woord wildbreien is gekozen tot het mooiste nieuwe woord van 2011. Heb jij er al eens van gehoord? Ik wel, maar ik heb het nog nooit in het echt gezien! Denk dat ik dit weekend een start ga maken om zelf wat te maken, want moeilijk is het niet.

Een ander woord voor wildbreien is straatbreien. Je breidt dan gekleurde lappen die bijv. om lantaarnpalen, bomen of iets anders op straat worden geknoopt. Hiermee vrolijk je buiten op en dat mag na Blue Monday en een dag regen wel!

In het Engels heet het Yarn Bombing. Het fenomeen is relatief nieuw en een vorm van tijdelijke street art. Je mag haken, breien of naaien. Daarmee versier en personaliseer je dan verschillende objecten. Het inpakken van een voorwerp, bijv. een prullenbak wordt Bombing genoemd. Je zou het een soort van graffiti kunnen noemen maar dit is gemakkelijk te verwijderen en dus tijdelijk.Waarschijnlijk is het ontstaan in 2005 in Houston, Texas, Amerika. De groep Knitta Please begon met het ophangen van halve breiwerkjes door de stad omdat ze het jammer vonden om weg te gooien. De deelnemers wilden de stad warmte en kleur geven. De laatste jaren heeft Yarn Bombing zich verder verspreid over de wereld. Bombings zijn zelfs aangetroffen op de Chinese Muur.

Francine Oomen heeft zich ingezet om het in Nederland bekend te maken. Zo heeft ze het boek “Hoe overleef ik (wild)breien? ” geschreven en begin 2011 samen met 300 vrijwilligers Artis mooier gemaakt met breisels.

Ga jij deze week ook aan de slag? Laat hieronder maar weten waar je kunstwerk te bewonderen is of maak er een foto van. Ik doe mijn best (en mijn kinderen ook). Breien is hip!

bron thumbnail: www.wildbreien.nl

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

4 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 19-01-2012
Hits: 4459
Categorie: 
Creatief
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
wildbreien, breien, haken, straatbreien, breiwerk, breisel