Afstoffen

Je moet niet denken dat een huis stofvrij kan worden door alleen maar met een stofzuiger over de grond te gaan. Stof kan namelijk aan allerlei oppervlaktes (vooral vettige oppervlaktes) blijven kleven. Denk bijvoorbeeld aan een schilderij of op een deurpost. Bekijk daarom deze tips om beter te worden met afstoffen.

Hoe zorg ik voor een stofvrij huis? En hoe kan ik het beste afstoffen?

plumeau of ragebol schoonmaken
Plumeau of ragebol schoon krijgen

Stof in huis

Stof kan van alles bevatten. Het zijn kleine deeltjes stofvezels, huidcellen, dode huisstofmijt, haren, pollen, roet en meer. Ook fijnstof van bouwprojecten en verkeer waait naar binnen.

Convectorput Schoonmaken

De convectorpot of convectoren kan je goed schoonmaken en of afstoffen met een ragebol of plumeau. Het reinigen van deze convectoren zijn met een ragebol werkt vrij eenvoudig.

Huisstofmijt

De huisstofmijt leeft van organisch materiaal in het stof. Soms hebben mensen merkbaar last van deze minuscule diertjes. Ben jij regelmatig benauwd ’s nachts en wordt je daardoor elke ochtend weer moe wakker? Dit kan een teken zijn dat je allergisch bent voor huisstofmijt. Even langs de huisarts dus voor een allergietest. Als blijkt dat je allergisch bent voor huisstofmijt dan zal de huisarts je adviseren om eerst je huis te saneren voordat er geëxperimenteerd wordt met medicijnen.

Maar wat houdt dat eigenlijk in: je huis saneren?

Saneren / Gezonder leven zonder Stof.

Gezond maken! Dat is de betekenis van saneren. Dat houdt dus in dat je je woning zoveel mogelijk gaat ontdoen van stof en die vervelende huisstofmijt. In het kort ga je saneren door je te focussen op twee punten:

 • Vochtbestrijding door optimale verwarming, ventilatie en isolatie
 • Stof, dus beschutting van de huisstofmijt, wegnemen

Vochtbestrijding door verwarming, ventilatie en isolatie

 • Als je boven de ramen ventilatieroosters hebt, houdt deze dan altijd open. Is het erg koud, sluit ze dan tot maximaal de helft. Veel mensen denken dat ze dan hogere stookkosten krijgen, maar dat is niet waar! Als je niet ventileert, kan het vocht niet naar buiten en moet je meer stoken om het huis te verwarmen
 • Zuig ventilatieroosters regelmatig schoon met de stofzuiger, een steelstofzuiger (hier zie je de beste) werkt hiervoor een stuk beter dan een traditionele stofzuiger. 
 • Als je geen ventilatieroosters hebt, zet dan altijd een raampje op een kier open.
 • Ventileer regelmatig met veel ramen en deuren open. Fijnstof van binnen en buiten hoopt zich op in jouw huis. Dit krijg je deels weg door goed te luchten. Lucht bij droog weer dagelijks minimaal 20 tot 30 minuten door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten
 • Sluit ventilatieroosters in de buitenmuren niet af! Deze zorgen voor noodzakelijke ventilatie onder de vloer
 • Reinig filters van mechanische ventilatie eens in de 3 jaar. Bij een warmte-terugwinsysteem moet dit jaarlijks gebeuren
 • Laat na het koken de afzuigkap een kwartier aan staan. Maak de afzuigkap en filters bovendien regelmatig schoon.
 • Zorg dat het verschil tussen dag- en nachttemperatuur niet meer dan 2 graden verschilt. Overdag is 19-20 graden optimaal en ’s nachts 17-18 graden. Laat je ’s nachts de binnentemperatuur zakken tot 15 graden dan stijgt de vochtigheid en groeit huisstofmijt optimaal
 • Isoleer je huis met steenwol, of glaswolvlokken- of dekens

Stof Wegnemen – Stappenplan Grondig Afstoffen

 1. Begin bij de kamer waar je het meeste hinder ondervindt van huisstofmijt. Waarschijnlijk is dit de slaapkamer
 2. Verwijder zoveel mogelijk textiele materialen. Denk aan gordijnen, knuffels, kussentjes, etc.
 3. Vervang een donzen of veren dekbed en hoofdkussen voor synthetisch materiaal
 4. Allergeendichte hoezen op het bed zijn duur in aanschaf, maar helpen goed
 5. Kies voor gladde materialen op de vloer (laminaat, vinyl) en meubels die makkelijk te reinigen zijn
 6. Neem 1 tot 2 keer per week stof af met een licht vochtige doek of een ragebol. Begin bij de deur en werk met de klok mee. Neem alle hoekjes en kiertjes af. Denk ook aan plekken waar je het stof niet ziet, zoals achter het nachtkastje of achter de verwarmingsradiator. (Tip: Stofdoeken nemen beter stof op als ze een nachtje in water met een beetje glycerine hebben gestaan, waarna je ze laat drogen.)
 7. Stofzuig en dweil eens per twee dagen.
 8. Was wekelijks het beddengoed op 60 graden
 9. Was eens in de 6 weken het dekbed op 60 graden

Boeken afstoffen

Boeken die in een open boekenkast staan, worden gemakkelijk stoffig en vies. Af en toe moeten ze met een kwastje worden afgestoft en de rand van de bladzijden moet worden afgeveegd met een in spiritus gedrenkte doek.

Bovenkant van kasten stofvrij houden

Als je bovenop kasten (oa. keukenkastjes en hoge kasten) een laag krantenpapier legt hoef je die niet meer af te stoffen. Bij het schoonmaken even het krantenpapier eraf halen en je kunt de vettigheid en stof zo weggooien. Nog even een nieuwe laag papier erop en klaar!

Stof tijdens het klussen

Als je ergens aan het klussen bent in huis waarbij geschuurd gaat worden, hang dan voor de deuren van de andere ruimtes een nat laken. Leg op de drempels natte handdoeken neer. Op deze manier blijven de andere vertrekken stofvrij. Ben je klaar dan stop je de lakens en handdoeken gewoon weer in de wasmachine. En alles is weer schoon….

Luxaflex Stof Afstotend Maken

Luxaflex worden stof afstotend door ze te reinigen met gewoon schoonmaakmiddel en ze vervolgens weer in te wrijfen met een sopje van warm water en wasverzachter.

Lamellen schoonmaken van stof

ls je lamellen van stof hebt, kun je ze reinigen door ze te wassen. Maak de lamellen als volgt schoon.

Haal de stoffen lamellen voor het raam vandaan en rol ze op. Doe ze in de wasmachine op 0 graden of een wolwasprogramma.

LET OP:

Om er zeker van te zijn dat ze niet krimpen is het aan te bevelen om er eerst één te wassen. Is deze niet gekrompen dan kun je rustig de anderen wassen. Controleer wel eerst op het fabricaat of je de lamellen mag wassen, sommige lamellen bevatten stoffen die hier niet tegen kunnen.

Je kunt stoffen lamellen ook in een teil met biotex leggen. Wel oprollen en een grof elastiek erom.

Pinterest

Vind je deze pagina handig? Klik op de afbeelding en voeg deze toe aan een Pinterest board zodat je er later nog wat aan hebt! 

Volg ons ook!

Als je ons volgt, zul je regelmatig dit soort handige tips voorbij zien komen op Pinterest.

Dat is nog eens leuk hè!?

Meer informatie over afstoffen als een professional

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment