stop met rokenAls je in 2020 nog steeds aan het roken bent heb je geen enkele reden meer om door te gaan met die vreemde dure slopende hobby. Tijd om te stoppen!

Klaar om te stoppen met roken?

Neem een A4-tje en zet in het midden een lijn van boven naar beneden. Zet in de linkerkolom alle negatieve aspecten van het roken, bijvoorbeeld dat je familie het vervelend vindt of dat je er gezondheidsklachten van hebt. Zet in de rechterkolom alle dingen die jij als positief ervaart bij het roken, bijvoorbeeld dat het je ontspannen maakt. Als je meer negatieve punten hebt dan positieve dan ben je klaar om te stoppen met roken!

Lijst 2: De obstakels

Maak nu nog een lijst. Noteer hierop alle redenen waarom stoppen met roken niet gemakkelijk zal zijn. Doe dit grondig en noteer alles, zelfs als de lijst erg lang en ontmoedigend wordt. Zet daarna naast elk punt de opties die je hebt om de uitdaging te overwinnen. Eén van de obstakels kan bijvoorbeeld zijn dat het roken verslavend is. Een optie om deze uitdaging te overwinnen is dan het gebruik van een nicotinevervanger. Hoe meer je anticipeert op de uitdagingen hoe groter je kans op succes.

De datum

Stel een datum vast waarop je gaat stoppen met roken en schrijf een ‘stopdatum contract ” dat jouw handtekening en die van een ondersteunende getuige omvat.

Waarom stop je?

Schrijf al je redenen om te stoppen op een kaart en houd die altijd bij de hand.

Langzaamaan beginnen

Zodra je de beslissing om te stoppen hebt genomen, stop je met het kopen van sloffen sigaretten. In plaats daarvan koop je één pakje tegelijk en neem je slechts 2 of 3 sigaretten mee als je ergens naartoe gaat. Op die manier leer je alvast geleidelijk aan te wennen aan het feit dat je niet altijd direct een sigaret tot je beschikking hebt als je trek hebt. Zo zul je langzaam minder uitkijken naar een sigaret.

Nog een lijstje

Maak nu een lijst waarop je bijhoudt wanneer je rookt, wat je op dat moment doet en hoe groot je verlangen naar een sigaret op dat moment is. Begin hier een week voordat je daadwerkelijk gaat stoppen mee. Aan de hand van deze lijst kun je bepalen op welke tijdstippen het verlangen groot is en kun je bedenken welke alternatieve activiteit je op dat moment kunt gaan doen.

De alternatieve activiteiten

Maak een overzicht van dingen die je kunt doen wanneer je trek krijgt in een sigaret. Suggesties zijn onder meer: ​​een wandeling, drink een glas water, kus je partner of kind, bal gooien met de hond, was de auto, ruim een kast op, seks hebben, kauwen een stukje kauwgom, was je gezicht, je tanden poetsen, een dutje doen, neem een kopje koffie of thee, oefen je diepe ademhaling. Maak kopieën van de lijst en houd altijd een exemplaar bij de hand zodat je snel een activiteit kan uitkiezen als de nood hoog is.

De sigaretten de deur uit

Als de stopdatum nadert gooi je alles wat je doet denken aan roken weg. Dat geldt ook voor alle rookgerei, zoals overgebleven sigaretten, lucifers, aanstekers, asbakken, sigaretten houders en zelfs de aansteker in je auto.

Alternatieve handelingen op het werk

In plaats van een sigarettenpauze op het werk, speel je bijvoorbeeld een spelletje patience op de computer. Het duurt ongeveer dezelfde tijd en is veel leuker. Als het bedrijf dit verbiedt, zoek dan een andere vijf-minuten afleiding: een telefoontje, een wandeling, of het eten van een stuk fruit buiten (maar niet waar rokers samenkomen).

Kruidenthee

Neem een kopje kruidenthee als je trek hebt in een sigaret. De handeling van het maken van de thee en langzaam nippen als het afkoelt zal even stressverlagend werken als het nemen van een trekje van een sigaret.

4 Noten voor een sigaret

Zet je sigaret gewoonte om in een notengewoonte. Neem vier noten in hun schil voor elke sigaret die je wilt roken. Op deze manier gebruik je je handen voor het pellen en je mond. Zo krijg je dezelfde fysieke sensatie als bij het roken van een sigaret.

Kaneeltandenstokers

Neem tandenstokers met kaneelsmaak mee als je ergens naar toe gaat. Zuig er telkens aan als je verlangt naar een sigaret

Acupunctuur

Maak een afspraak met een acupuncturist. Er is enig bewijs dat auriculaire acupunctuur (dat wil zeggen, naalden in de oren) het verlangen naar een sigaret kan wegnemen.

Avena sativa (haver extract)

Haal bij de reformwinkel Avena sativa. Uit onderzoek is gebleken dat 4 keer per dag 1 mililiter haver extract helpt bij het verminderen van het aantal sigaretten.

Successen uit het verleden

Denk aan moeilijke dingen die je hebt gedaan in het verleden. Vraag mensen die je goed kennen om je te herinneren aan de uitdagingen die je met succes hebt overwonnen. Dit geeft je het nodige zelfvertrouwen.

Routine veranderen

Minimaliseer de hunkering naar een sigaret door je routines te veranderen.Ga in een andere stoel zitten bij het ontbijt of neem een ​​andere route naar je werk. Als je meestal een drankje en sigaret neemt na het werk, verander dan je routine door bijvoorbeeld een wandeling te maken Emoties delen Vertel je vrienden, collega's, baas, partner, kinderen, etc., hoe je je voelt over situaties in plaats van het opkroppen van je emoties. Als iets je boos maakt, deel dit dan in plaats van het weg te drukken met sigarettenrook. En als je je verveelt, geeft dan aan jezelf toe dat je je verveelt en zoek iets om je energie goed aan te besteden.

De terugval

Grote kans dat je een terugval krijgt. Geen nood! Begin gewoon opnieuw. Je hebt niet gefaald. Sommige mensen moeten wel achter keer stoppen met roken voordat ze succesvol zijn.

De geldbesparing

Doe al het geld dat je bespaart op sigaretten in een grote glazen pot.  Je kunt dan écht zien hoeveel je uitspaart door niet te roken. Geef er een bijzondere bestemming aan, bijvoorbeeld die ene reis waarvan je altijd hebt gedroomd.

Cafeïnevrije koffie

Drink cafeïnevrije koffie tot je ongeveer 2 maanden sigarettenvrij bent.  Te veel cafeïne tijdens het stoppen met roken kan je behoorlijk de kriebels geven.

Verboden te roken

Maak een rookvrije zone. Laat niemand aan tabak in je huis,  auto of zelfs naast je in een restaurant roken. Maak desnoods “niet roken” bordjes en hang ze in je huis en auto.

Eten als vervanger

Zoek een gezonde snack om je bezig te houden. Probeer bijvoorbeeld pistache noten, zonnebloempitten, suikervrije lolly's of kauwgom, wortel of stengels bleekselderij. Die laatste zijn natuurlijk het best als je bang bent over gewichtstoename.

Tennis?

Beeld je in dat je aan het tennissen bent of een tenniswedstrijd kijkt. Of ga daadwerkelijk tennissen. Britse onderzoekers ontdekten dat vrijwilligers die proberen te stoppen met roken beter in staat waren om hun aandrang tot roken te negeren toen ze een ​​tenniswedstrijd moesten visualiseren.

Opgewekt humeur

Stop met roken wanneer je in een goed humeur bent. Studies wijzen uit dat je minder kans op succesvol stoppen met roken hebt als je depressief bent of onder veel stress staat.

De laatste lijst

Print onderstaande lijst uit en hang deze op een zichtbare plek in je huis. Als je trek hebt in een sigaret bekijk dan deze lijst nog eens:

Roken…

  • Verhoogt het risico van long-, blaas, pancreas, mond, slokdarm-, en andere vormen van kanker, waaronder leukemie
  • Vermindert de vruchtbaarheid Draagt ​​bij aan dunne botten Heet invloed op je mentale capaciteit en geheugen
  • Vermindert het niveau van foliumzuur, wat het risico van hart-en vaatziekten, depressie en de ziekte van Alzheimer kan verhogen
  • Verhoogt de kans op impotentie
  • Is van invloed op het vermogen om te ruiken en proeven
  • Resulteert in een laag geboorte-gewicht, premature baby's
  • Verhoogt het risico van depressie bij adolescenten
  • Verhoogt het risico van hart- en vaatziekten, beroerte, hoge bloeddruk
  • Verhoogt het risico op diabetes
  • Verhoogt het risico van obesitas en diabetes bij je kind op latere leeftijd als je rookte tijdens de zwangerschap
Deel dit artikel

Gerelateerde posts

huishoudschemas

Een Schoonmaakschema voor een Professional

Jouw ideale schoonmaakschema Een schoon en opger...

camera's voor inbraakpreventie

Inbraken voorkomen // Inbraakpreventie

Je gaat er niet vanuit dat het jou overkomt, maar het k...

koken in de keuken

Kookblunders Herstellen

Tips om je eten te redden na een kookblunder zoals bijv...

Leave a Comment