kruiden tuinKruiden zijn ondenkbaar in je keuken. Het kruiden van het eten is de eenvoudigste manier om je gerecht meer smaak te geven. De meeste kruiden kun je gemakkelijk zelf kweken, maar ze zijn ook verkrijgbaar bij de supermarkt. Koop alleen kruiden als ze er vers uitzien en ruiken. De 10 meest gebruikte kruiden die niet mogen ontbreken in je keuken zijn:

basilicum, bieslook, koriander, hysop, oregano, peterselie, rozemarijn, tijm, dille en munt

Basilicum, bieslook, koriander

Basilicum is één van de populairste kruiden die in de keuken wordt gebruikt. Basilicum is zoet van smaak en kan zowel vers als gedroogd worden gekocht. Basilicum wordt gebruikt voor veel verschillende soorten keukens, maar het wordt vooral gebruikt in de Italiaanse keuken. De smaak van basilicum gaat goed samen met tomaten. Het wordt vaak verwerkt in pizza, sauzen, pasta, salades en pesto.

Bieslook is een mild kruid uit de ui familie. Bieslook is perfect als je een vleugje uiensmaak wilt, zonder de harde smaak van een ui. Je kunt het best verse bieslook gebruiken in plaats van gedroogde, omdat de smaak in het droogproces verloren gaat. Bieslook wordt vaak gebruikt in aardappelgerechten, soepen, salades, over gebakken aardappelen, in omeletten, en in sauzen en spreads.

Koriander wordt meestal geassocieerd met de Mexicaanse en Zuid-Amerikaanse keuken. Koriander heeft een delicate en peperige smaak die goed combineert met limoen. Het wordt vaak gebruikt in soepen, taco's, salades, salsa's, kip, rijst en tomatensauzen.

Hysop, oregano, peterselie

Hysop is meestal blauw van kleur, maar kan in de bloei ook wit of roze zijn. Hysop bladeren worden als duizenden jaren gebruikt als medicijn, voornamelijk om bronchitis te behandelen. Hysop heeft een mintsmaak en is enigszins bitter. Hysop wordt gebruikt in varkensvleesgerechten, salades, marinades en vulling.

Oregano behoort tot de mint familie en heeft een robuuste smaak. Het wordt vaak gebruikt in de Mexicaanse, Italiaanse, Spaanse en Griekse gerechten. Het gaat goed samen met groenten en je kunt er vlees en zeevruchten mee op smaak brengen.

Oregano kun je ook goed gebruiken in sauzen.

Peterselie wordt beschouwd als mild en is een goede aanvulling op bijna elk gerecht. Peterselie is lekker in omeletten, aardappelpuree, soepen, pasta's en sauzen voor bij kip, vis, kalfsvlees en varkensvlees. Peterselie wordt ook veel gebruikt om gerechten te garneren.

Tijm heeft een mint-citroen smaak en wordt vaak gebruikt in de Franse keuken. Tijm verwerk je in soepen, sauzen, vleesgerechten en visgerechten en het wordt vaak gecombineerd met tomaten.

Dille en Munt

Dille heeft een heel unieke smaak. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met zalm, haring, soepen, omeletten en sauzen.

Munt is er in vele soorten, zoals groene munt, pepermunt, citroen munt, appel munt en chocolade munt. Munt kun je het beste aan het eind van het koken toevoegen aan je gerecht. Zo komt de smaak beter tot zijn recht. Munt  wordt gebruikt om vlees, lam, vis, soep en groenten op smaak te brengen. Het gaat goed samen met wortelen, paprika en tomaten.

Deel dit artikel

Gerelateerde posts

Schoonmaakschema huishoudplaza

Huishoudschema voor week 39

Huishoudschema van week 39 van de originele Huishoudpla...

koken in de keuken

Kookblunders Herstellen

Tips om je eten te redden na een kookblunder zoals bijv...

situatie tijdens

Opruimen via de Konmari Methode

Konmari de kunst van het opruimen | Korte beschrijving ...

Leave a Comment