Volg ons via
 
 

Wasmachinevlekken 10 tips verzameld

Wasmachine vlekken | 10 Tips voor als je was vies uit de machine komt.

Het volgende ben ik tegen gekomen, wie weet heeft iemand er iets aan:

10 TIPS TEGEN WASMACHINEVLEKKEN:

De was komt vies en vol vlekken uit de wasmachine. Ra ra hoe kan dat? Wij denken dat wij een passend antwoord hebben op deze vraag. Ook al omdat diverse specialisten (monteurs van alle grote merken) reageerden. Er zijn overigens meerdere oplossingen mogelijk.

1. De oorzaak kan zijn dat in de rubberen slang die van het wasmiddelenbakje naar de wasmachine loopt zich wasmiddel en wasverzachter ophoopt. Dat wordt op den duur zwart en roze. Dan laat dit los en komt dit soms met het laatste spoelwater mee de wasmachine in. Dit geeft vieze zwart/grijze vlekken op het wasgoed. De slang en het zeepbakje dus regelmatig goed schoonmaken.

2. De vlekken kunnen ook veroorzaakt worden als mensen te vaak wassen op lagere temperaturen. Dan kan er vuil in de afvoer achterblijven en vet van de lagers kan in de trommel terechtkomen. Dit borrelt omhoog en veroorzaakt vlekken. Laat bijvoorbeeld eenmaal per maand de wasmachine op 90 graden (kookwas) draaien.

3. Ook af en toe soda aan de was toevoegen. Sommige mensen laten hun wasmachine zonder wasgoed met een halve liter huishoudazijn op 60 graden draaien.

4. De vlekken kunnen veroorzaakt worden door roest in de waterleiding. Water wordt aangevoerd in leidingen waar zich altijd vuil en roest aan de binnenkant ophoopt. U kunt kontakt opnemen met onze 'Technische Dienst' waarvan u de gegevens kunt vinden onder de link 'Reparatiedienst'. Ook kan het helpen als de waterleverancier de leidingen op straat doorspuit.

5. De vlekken zijn volgens de meeste mensen niet meer te verwijderen. Misschien helpen HG vlekkenzout of HG kluskleding wasmiddel die u bij ons in de winkel kunt verkrijgen. Deze middelen zijn speciaal ontwikkeld tegen de hardnekkigste vlekken. Vlekken in witte kleding zouden er met chloor uitgaan.

6. Vlekken kunnen ook in de droger ontstaan. In dat geval kan er een elektronische fout in het programma zitten. Dat kan zelfs leiden tot schroeiplekken. In dat geval moet een computertje in de droger worden vervangen.

7. Volgens diverse fabrikanten van wasmachines worden sommige vlekken veroorzaakt door een chemische reactie van bepaalde soorten shampoo, haarlak en haargel. Vooral haarschuim (stylingmousse) wordt als boosdoener aangemerkt en dan vooral de goedkope merken.

8. Sommige mensen zijn overgestapt van een vloeibaar wasmiddel naar waspoeder. Daar zitten stoffen in die wat 'zuurstof' geven. Een enkele keer vloeibaar is niet erg. Nog een tip, bij de witte was een schepje soda en bij de bonte was een scheutje azijn doet wonderen.

9. Versleten kogellagers kunnen ook de oorzaak van vlekken zijn. Kijk ook eens of u een muntje in de trommel heeft, want die kunnen ook voor vervelende vlekken zorgen.

10. U zou in onze winkel eens 'HG onderhoudsmonteur' moeten ophalen en uitproberen. Het zorgt ervoor dat u minder kans hebt op lekkage dus ook op kortsluiting. Eens per kwartaal gebruiken is genoeg. Het is voor zowel de vaatwasmachine als voor de wasmachine geschikt.

Met dank aan Muntenaar (bron onbekend)

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
17 reactie(s)
PJ van Dijk (Gast)
Geplaatst op 13-07-2017 om 18:08

Ik heb ook vlekken in de t-shirts die er niet in zaten toen ik de kleding in de machine stopte. De vlekken zijn donker, alsof het natte plekken zijn. Of vetvlekken.

De t-shirts waren nieuw, de machine is twee maanden uit. Ik reinig hem met wasmachine reiniger elke maand op 90 graden. Ik begrijp er niets van. Ik gebruik niet te veel wasmiddel of wasverzachter (juist vrij weinig). Ik gebruik Robijn vloeibaar, speciaal voor kleur. Ik ben ten einde raad. Ik kan net zo goed met de hand gaan wassen. Wie weet dit? Ben ik de enige die dit heeft? Mensen in mijn omgeving hebben die niet.

lida bouman (Gast)
Geplaatst op 10-01-2017 om 10:22

ik heb op mijnkleding rara vlekken net of er natte plekken inzitten

esther (Gast)
Geplaatst op 26-02-2016 om 08:39

Net een nieuwe wasmachine en na het wassen veel wit/grijze vlekken op wasgoed. Zelfs na een paar keer extra spelen zijn de vlekken niet weg. Pas na 4x extra spoelen zijn vlekken verdwenen. De vlekken lijken op zeepvlekken. Nieuwe wasmachines zijn zuiniger en gebruiken minder water. Ik gebruik daarom de helft van de min. aanbevolen dosering vloeibaar wasmiddel. Ook doe ik tijdens het wassen de machine niet te vol (houdt me aan de aanbevolen hoeveelheid kg. was en draai ik 1x per maand mijn wasmachine op 90 graden met een wasmachine reiniger erin, maar probleem blijft bestaan.

Onderhoudsmonteur is al enkele malen langs geweest maar ziet geen storing.
<div>Wie heeft er een tip?
</div>

S-je
Geplaatst op 01-02-2016 om 12:12

Heb je mijn bericht hieronder gezien van 15 maart 2012? Daar staat mogelijk informatie in waar je iets aan hebt.

Miranda ijzer (Gast)
Geplaatst op 01-02-2016 om 10:52

Ik heb een wasmachine van het jaar 2009,(dus best al een oudje.)het laatste halfjaar komen er bepaalde kledingstukken uit de wasmachine met kleine bruine stippen,wat kan dit zijn.? Wasmachine programmeert gewoon zijn normale werking.. 

anoniem (Gast)
Geplaatst op 17-06-2015 om 21:27

Ossengalzeep van dr. Beckmann haalt de vlekken uit de kleren!! Te koop bij Kruidvat!

Gerna (Gast)
Geplaatst op 30-09-2014 om 21:08

Ik had 2 witte broeken verpest door de Blauwe regen. Ik heb Glorix op de vlekken gedaan en daarna de broeken gewassen. Alle vlekken weg en na vele keren wassen en strijken zijn de broeken nog als nieuw.

S-je
Geplaatst op 31-07-2014 om 14:01

Heb je een zogenaamde Blauwe Regen in je tuin of vlak in de buurt?

Zie hier artikel waar je mogelijk iets aan hebt.

k.buchholz. (Gast)
Geplaatst op 31-07-2014 om 11:17

Mijn was komt uit de droger met bruine net roestvlekken. Kan iemand mij zeggen wst daar de oorzaak van kan zijn.

Hilde (Gast)
Geplaatst op 13-10-2013 om 19:22

Grote bruine vlekken in het wasgoed na het wassen. Gaan er niet meer uit!!! De monteur van de wasmachine legt eigenlijk de "schuld" bij mij. De kinderen zullen wel geknoeid hebben. Ik baal enorm. Wat kan het nog meer zijn dan planten?

hind (Gast)
Geplaatst op 21-02-2013 om 14:38

hallo,

ik heb een probleempje met de wasdroger.

heb er een deken in laten drogen dat zwart van kleur was. nu is de hele binnenkant van de droger blauw! zou iemand mij kunnen vertellen hoe ik de verkleuring weg krijg?

alvast bedankt!

roxanne (Gast)
Geplaatst op 16-11-2012 om 14:00

sinds een tijdje heb ik zwarte strepen op mijn wasgoed.

het begon met kleine bruine puntjes op mn witte was ( geen schimmel ) daarna werd t steeds erger.
nu zit het op bijna elke schone was die ik uit de trommel haal.
de opdruk van de tshirt pakken aan mekaar en er zit dan een zwarte vlek op. ( alsof t is gesmolten )
alles al goed schoongemaakt , schoonmaakazijn , soda en hg onderhoudsmonteur geprobeerd maar niets helpt..
de strepen krijg ik ook niet uit de kleren!
durf nieuwe kleren niet meer in de wasmachine te gooien!!
wat kan ik nog meer proberen??

Esther (Gast)
Geplaatst op 12-09-2012 om 21:50

Wanneer de was met grijze vettige vlekken uit de trommel komt, direct weer wassen. Niet laten drogen want dan gaat het er niet meer uit maar zolang de kleding nog nat is lukt het wel! Ook hier is de oplossing de wasmachine regelamtig met schoonmaakazijn of machinereiniger op hoge temperatuur laten draaien en schoonmaakazijn ipv wasverzachter in het bakje. En niet te veel wasmiddel gebruiken.

Monique (Gast)
Geplaatst op 11-09-2012 om 08:18

Mijn wasdroger van het merk Bosch maakt zwarte streepjes op mijn witte of licht gekleurde was, ik snap niet hoe het komt! Heb meerdere malen in de droger gekeken, maar zag niks. Heb ook het fiter goed gereinigd enz , en nog doet ie het. Weet iemand hoe die zwarte streepjes op mijn was komen?

En hoe ik er van af kan komen?

marion (Gast)
Geplaatst op 07-06-2012 om 11:29

Mijn wasmachine is maar 3 maanden oud en hij doet al vlekken maken.  Ga het idd met poeder en schoonmaakazijn wassen. Die tip kreeg ik al van mijn oma. Af entoe op 95 wassen doe ik al 1x in de maand.  Vind het een slechte zaak dat een nieuwe wasmachine dit al zo snel doet.

S-je
Geplaatst op 15-03-2012 om 11:16

Wat betreft die geheimzinnige vlekken waarover hieronder gesproken wordt, zie hier een citaat uit een document van BrabantWater:

Planten zijn een andere mogelijke oorzaak van bruine vlekken. Wie bijvoorbeeld blauwe regen (Wisteria) heeft gesnoeid, kan ongemerkt sap van deze plant op zijn kleding hebben gekregen. Op zich is het sap kleurloos, maar tijdens het wassen kunnen door enzymwerking of oxydatie zichtbare, bruin gekleurde vlekken ontstaan. Onder invloed van deze processen worden de kleurloze uitgangsstoffen die in het sap van blauwe regen aanwezig zijn omgezet in gekleurde verbindingen.

Ook andere planten kunnen hetzelfde effect hebben, zoals de verfplanten die net als blauwe regen tot dezelfde familie van de vlinderbloemigen (Leguminosae) behoren. Enkele voorbeelden van verfplanten zijn: verfbrem (Genista tinctoria), honingboom (Sophora japonica), campechehout of blauwhout (Haematoxylum campechianum), en Indigofera soorten. Deze laatste waren vroeger zeer belangrijk als leverancier van de verfstof - indigo.

Andere bekende vlekkenveroorzakers zijn de hopplant (Humulus), diverse aronskelken (Zantedeschia) inclusief een winterbloeiend wortelstokgewas (Zantedeschia Aethiopica) en vlinderstruik (Buddleja).

Het is heel goed mogelijk dat ook andere planten dergelijke verschijnselen veroorzaken.

Als men niet zeker weet of de bewuste vlek door een bepaalde  plant wordt veroorzaakt kan een simpele proef een uitkomst bieden. Knip een tak (of een steel) van de verdachte plant af en wrijf met de uiteinden langs een wit, katoenen lapje. Droog het lapje met het opgebrachte kleurloze sap en was het vervolgens op de gebruikelijke manier. Is na de wasbeurt het witte lapje bezaaid met bruine vlekken dan is de boosdoener bekend.

b looman (Gast)
Geplaatst op 04-02-2012 om 14:00

Ik heb mijn wasmachine ook 2 jaar. Ik maak regelmatig het zeepbakje schoon maar toch nog vlekken. De slang heb ik nog niet schoongemaakt. Dat ga ik wel doen. Moet ik de was dan zonder wasgoed op 90 gr draaien. Dat heb ik ook wel eens gedaan.

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 08-04-2005
Hits: 168645
Categorie: 
Vlekken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
Wasmachine, wasmachine vlekken, was niet schoon, vlekken wasgoed, tips voor vlekken