Fruitvliegjes bestrijden

Last van fruitvliegjes? Dan kun je dit maar het beste zo snel mogelijk aanpakken. Hoe kun je de fruitvliegjes dan het beste bestrijden? Gebruik onze 10 tips, ze zijn namelijk behoorlijk hardnekkig.

Hoe kun je fruitvliegjes bestrijden? 10 nuttige tips! 

fruitvliegjes verwijderen en verjagen

In het verleden is er ooit een snelle tip geplaatst op onze website om fruitvliegjes te bestrijden. In de reacties die daarop volgden, zijn diverse goede tips geplaatst. Als redactie hebben we tip van “Beautyqueen” met andere reacties gebundeld tot een nieuwe veelomvattende tip die je terug kunt vinden in dit artikel. Maar voordat we de oplossingen aan jou gaan presenteren, willen we eerst wat dieper ingaan op de achtergrond van fruitvliegjes. Wat zijn het nu precies en waar komen ze eigenlijk vandaan?

Wat zijn fruitvliegjes?

Fruitvliegjes zijn irritante beestjes die zich razendsnel kunnen vermenigvuldigen. Ze vinden hun weg in huis door de aanvoer van verse groente en fruit, maar ze kunnen ook zomaar binnen komen vliegen. Fruitvliegjes leven van levende gistcellen. Deze zitten veelal in rottend groente en fruit. De fruitvliegjes leggen eitjes in het fruit waarna de eitjes uitkomen na 30 uur. Wanneer het fruit eenmaal begint te rotten, zullen de fruitvliegjes zich razendsnel verspreiden. Ze kunnen zorgen voor vervelende ziektes en zijn dan ook een doorn in het oog.

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Een fruitvliegjesplaag kan heel snel ontstaan. De fruitvliegen leven gewoon in Nederland en komen gemakkelijk binnenshuis door open deuren en ramen. Vinden ze een goede voedingsbron, dan kunnen fruitvliegjes zich heel snel verspreiden. Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar soms ben je te laat. Gelukkig kun je het een en ander doen om fruitvliegjes te bestrijden.

Welke manieren zijn er om fruitvliegjes te bestrijden?

Er zijn diverse manieren om fruitvliegjes te bestrijden. Daarom willen wij je hier een aantal oplossingen presenteren.

1. Zoek en verwijder de broedbron

Zoek bij elk bezoek van de fruitvlieg zorgvuldig naar het gebied met fermenterend of rottend organisch materiaal. Sommige van deze gebieden omvatten plekken waar fruit of groenten buiten de koelkast wordt bewaard. Dit kan bijvoorbeeld de fruitschaal zijn, maar zelfs ook een schoongemaakte recyclingbak. Loop alle plekken na. Ze kunnen zich nestelen in leger flessen of blikjes van azijn, wijn, cider en bier, in de buurt van vuile gedroogde dweilen of bezems, in scheuren en holtes achter drankstaven of in lekkende leidingen of stilstaand water.

De populatie van fruitvliegjes groeit het meest tijdens het einde van de zomer en het begin van de herfst, aangezien rond deze tijd het oogstseizoen valt. De vliegjes zijn erg smal en kunnen snel groeien in populatie. Hierdoor zijn ze niet, zoals een klassieke vlieg, te doden met een vliegenmepper. Als je de plek hebt gevonden is het van belang om deze grondig te reinigen.

2. Gebruik een fruitvliegjes vanger (eenvoudig en geen gedoe)

Als de broedbron viezer of hardnekkiger is dan verwacht, dan is het belangrijk om het verwijdering-proces serieus te nemen. In dit geval kun je een fruitvliegjes vanger in huis halen. De De Fly Trap vliegenval is er daar eentje van. Dit product nodigt de fruitvliegjes uit en zal ze op professionele en ecologische wijze vangen. Het middel gebruikt fruit om de aandacht van de fruitvliegjes te krijgen en zal ze vangen zonder dat de vliegjes er meer uit kunnen. Deze simpele potjes (goedkoop ook) werken ook goed!

3. lokken in een bakje met azijn

De meest bekende doe-het-zelf-tip die wordt gebruikt om de fruitvliegjes te bestrijden, is het plaatsen van een bakje water met een scheutje (witte) wijn azijn erin. Dat mag ook balsamico azijn zijn  Het bakje zet je neer op de plek waar de fruitvliegjes aanwezig zijn. Doe er een klein beetje zeepsop bij zodat de oppervlaktespanning van het water verdwijnt en de beestjes naar de bodem zakken. Binnen een kort tijdsbestek heb je er geen last meer van. Je kunt eventueel een folie over het bakje spannen zodat ze moeilijker weg kunnen vliegen.

Fruitvliegjes vangen resultaat over 3 dagen

4. Gebruik speciale fruitvlieg spray

Deze spray kan worden gebruikt om de fruitvliegjes snel te doden. Het zal leiden tot een vermindering van de populaties vliegen in jouw keuken of ruimte. Een veelgebruikte spray hiervoor is de Pyrethrum-spray. Je kunt deze spray gebruiken als een automatische dispenser die iedere vijftien minuten wordt afgegeven. De meeste sprays gaan rond de dertig dagen mee.

5. Milieuvriendelijke fruitvlieg bestrijders

Je kunt de levenscyclus van de fruitvlieg ook stoppen door middel van milieuvriendelijk alternatief. De Fruit Fly Fighter breekt de levenscyclus van een fruitvlieg wanneer de fruitvlieg de vloeibare bacteriën verteert. Gebruik het op de vuilnisbakken, onder de gootsteen gebieden, rond de afvoerdekkingen en andere locaties waar de fruitvliegjes vaak voorkomen. De Outbreak Defender is ook een alternatief. Deze is gemaakt van food-graden materialen met een pepermuntgeur. Het zal fruitvliegjes al in de lucht doden. Ook is de stof die vrijkomt bij dit product volledig veilig om in de buurt van voedsel te sproeien.

6. Een specifieke afvoerbehandeling

Het is belangrijk om mogelijke bronnen goed te reinigen om een mogelijke plaag te voorkomen. Het kan namelijk voorkomen dat op plekken zoals de afvoer, fruitvlieg larven zich voeden. Om dit te onderzoeken, plaats je doorzichtige tape over de bovenkant van een droge afvoer met enkele gaten erin voor luchtstroom. Als de vliegen op de tape blijven plakken, heb je duidelijk een fruitvlieg bron gevonden. Het gebruik van producten zoals bleekmiddel is niet effectief om deze broedplek te stoppen. Je kunt het beste zulke plekken behandelen met middelen zoals Invade Bio Drain Gel om de organische opbouw van de larven te doorbreken en de kweekbron te elimineren.

7. Sinaasappel met kruidnagel

Je kunt ook een sinaasappel doorsnijden en daar kruidnagel insteken. De volgende dag doe je met de andere helft hetzelfde. Deze leg je neer bij plekken waar fruitvliegjes veel aanwezig zijn. Dit kan bijvoorbeeld de fruitschaal zijn. Voordat je het weet, heb je geen last meer van de fruitvliegjes.

8. Basilicumplantje met witte wijn

Haal eens een Basilicumplantje bij de supermarkt en plaats deze in een potje met een laagje witte wijn. Eerdere ervaringen hebben aangetoond dat mensen binnen 48 uur van de fruitvliegjes af zijn!

9. Een plakstrip (goedkope keuze)

Fruitvliegjes vliegen niet de hele dag rond, maar rusten ook vaak op voorwerpen. Als je vlakbij hun voedselbron (de plek waar je het meeste last zult hebben van fruitvliegjes) een plakstrip plaatst, zul je er een hoop vangen!

10. Fruitvliegjes verzamelen

Fruitvliegjes verzamelen klinkt een beetje raar, maar door de fruitvliegjes op één plek te verzamelen, kun je ze gemakkelijker aanpakken en verwijderen. Iets dat de fruitvliegjes erg aantrekt is alcohol. Doe bijvoorbeeld wat Rose, Sangria of rode wijn in een glaasje en je zult zien dat de fruitvliegjes dit erg aantrekkelijk vinden. Heb je er genoeg verzameld? Pak dan de stofzuiger en zuig ze op.

Voorkom de verspreiding van fruitvliegjes

Belangrijk is dat je de bron in alles aanpakt. Is fruit of groente aan het rotten? Zorg er dan voor dat dit zo snel mogelijk wordt weggegooid. Blijf het niet eindeloos bewaren, want dit zorgt ervoor dat fruitvliegjes zich razendsnel zullen blijven vermenigvuldigen. Sluit je vuilnis goed af (ook je vuilnisbak zelf moet goed afgesloten kunnen worden!) en bewaar je fruit en groente op donkere plekken. Fruitvliegjes houden namelijk niet van donkere ruimtes.

Meer oplossingen en tips voor het verjagen van fruitvliegjes

Heb jij tips die hier nog niet tussen staan? Laat het ons gerust weten, want wie weet is jouw tip goud waard!

11 Comments

 • Barbara

  1 augustus 2017

  Wij gebruiken gewoon een ouderwetse plakstrip/ vliegenvanger. Hangen we boven de fruitmand en op andere plaatsen waar ze voorkomen. Binnen een paar dagen zit de plakstrip vol en vliegt er vrijwel geen vliegje meer rond.

  Hiervoor ook van alles geprobeerd, maar dit werkt voor ons het beste.

  Reply
 • Gast

  5 augustus 2016

  Vooruit, ik doe er mijn tip bij.
  Ik heb een elektrische vliegenvanger (racket model)
  Ik snij een stukje van het fruit waar ze op zitten, af, en doe dit in een kopje of breed, laag glas, de rest van het fruit gaat tijdelijk in de koelkast.
  Zodra alle vliegjes in het kopje zitten, wapper ik even boven het kopje met de in geschakelde vliegenvanger.
  Je zult zien dat het aan alle kanten knettert van de geëlektrocuteerde beestjes.
  Herhaal dit een paar keer, en wég zijn de vliegjes.
  Een andere methode is, zodra de vliegjes in het kopje zitten, dit afdekken en in de magnetron zetten.

  Reply
 • Inge

  8 augustus 2014

  Ik gebruik appelazijn in combinatie met afwasmiddel, geen drupje maar iets meer.

  mn afwasmiddel is ook wat zoetig en t werkt super, in een glaasje, plastic erover en een paar gaatjes erin.

  Heb ook de gewone azijn combi en de witte wijnazijn combi gebruikt maar die zijn bij ons minder goed gelukt.
  Ze waren in no time foetsie en nog s

  Reply
 • Jef

  1 augustus 2014

  Witte wijn azijn werkt écht het allerbest, van alles (spreek uit ondervinding) maar die druppel afwasmiddel is flauwe kul, die is echt niet nodig. Een tas met bodempje witte wijnazijn, folie er over met één gaatje (minder kans dat ze ontsnappen en dat gaatje vinden ze echt wel als ingang)… honderden mee gevangen !

  Reply
 • Marianna

  23 juli 2014

  Wat nou als we die witte wijn azijn en zeepsop combineren met dat afdekken? hun die niet verdrinken blijven wel achter in het bekertje!! dat ga ik eens proberen, kijken of dat lukt, wish me luck!! 😀

  Reply
 • Mia

  21 juli 2014

  Ik doe een bananenschil of wat fruit in een bakje, folie er overheen en er een paar gaatjes in prikken. Werkt perfect.

  Reply
 • Els

  18 juli 2014

  basalminco blanco met druppeltje afwasmiddel werkt wonderbaarlijk bedankt voor jullie tip

  Reply
 • maria

  13 juli 2014

  Geurballen bij Kruidvat. 1 of 2 onder de plastik zak in de pedaalemmer. In de vuilcontainer buiten, paar geurballen in nylonkous en in container hangen. Ook geen last meer van vliegen en larven.

  Reply
 • Kelly

  8 juli 2014

  net rode wijn in een glas gedaan op 3 plekken.
  schijnen ‘ alcoholisten' te zijn en jawel heb er al een paar gevangen.
  ook ben ik druk in de weer met mijn stofzuiger.
  maar wat een ellende zeg die beesten, hoopte er met een dag al vanaf te zijn maar dat gaat denk ik niet lukken als ik alle reacties lees 🙁

  Reply
 • Gast

  30 september 2013

  Ik heb gewoon alles naar de koelkast verplaatst. Nu hoef je alleen je hand op je glas te houden als je iets drinkt maar geen last meer van de beestjes 😀

  Reply
 • Gast

  22 augustus 2012

  De witte balsamico-azijn met drupje afwasmiddel werkt echt super! Na een avond 50 vliegjes in het glas verdronken, en geen een meer op t raam, ben echt blij…..

  Reply

Leave a Comment