Slakken binnen verjagen

Slakken in huis | Tips voor het verjagen van slakken uit je woning.

Hoe verjaag ik Slakken uit huis en hoe verwijder ik slakkensporen?

slakken-in-huis
Slakken in huis: hoe kom je er van af? Lees onze tips hieronder.

Slakken in huis

Als je 's ochtends raadselachtige slijmsporen vindt, heb je waarschijnlijk last van slakken in huis. Veel mensen verbazen zich over het feit dat ze sporen zien die plots ophouden, terwijl er nergens een slak te vinden is. Dat is niet zo vreemd, want de slak gebruikt zijn slijmspoor om dezelfde route terug te nemen. 

Het is een heel vies idee dat die slakken 's nachts door je kamer lopen. Je moet er niet aan denken dat je er in het donker per ongeluk met je blote voeten op gaat staan. Maar hoe krijg je deze diertjes weg als je geen idee hebt waar ze zich schuilhouden?

Vochtprobleem

Het probleem van de slakken doet zich meest voor in oudere woningen. Natte zomers en zachte winters zijn de ideale weersomstandigheden voor de slakken om te overleven. Slakken houden van vochtig en dat is ook de reden dat ze goed gedijen in vochtiger woningen, bijvoorbeeld in een vochtige kruipruimte.

Om de overlast van slakken te verhelpen is het dus van belang dat je de woning droger maakt. Dit doe je door goed te ventileren en de verwarming aan te zetten. Met een hygrometer kun je eenvoudig meten wat de vochtigheidsgraad in een bepaalde ruimte is. Die zijn sowieso handig voor het bereiken van de ideale vochtigheidsgraad in huis en helemaal niet zo duur. 

Kruipruimte

Is het duidelijk dat de kruipruimte het probleem is, maar lukt het niet om deze ruimte droger te maken, strooi dan schelpen op de bodem. De slakken zullen daar niet overheen willen kruipen. 

Door kieren en naden

Komen de slakken door kieren en naden van buiten, probeer deze dan zoveel mogelijk dicht te kitten. Probeer na te gaan waar de slakken vandaag komen, via het slijmspoor, en strooi daar slakkenkorrels.

Lok de slakken met bier naar buiten

Je kan ook een klein kuiltje graven in de tuin en daar wat bier in in een plastic bakje in doen, laat het een nachtje staan en er zal langzaam een polonaise richting het bakje met bier wat buiten staat ontstaan, de slakken trekken van binnen naar buiten.

Probleem niet opgelost? 

Als het niet is gelukt om de slakken te verjagen of te voorkomen dat ze binnenkomen dan kun je ze verdelgen. Er zijn een aantal middeltjes die biologisch zijn. Je kunt bijvoorbeeld wat slakkenkorrels in een hoekje strooien (pas op als je huisdieren hebt) 

Hoe verwijder je slakkensporen?

slak toetsenbord

As je eenmaal slakkensporen in huis hebt wil je deze natuurlijk het liefste zo snel mogelijk weg poetsen. Dat kan op de onderstaande manieren: 

  • Slakkensporen kun je wegkrijgen met middeltjes die ontvetten
    Als je een middel hebt dat ontvet, dan poets je de sporen zo weg. St. Marc werkt bijvoorbeeld erg goed (en ruikt lekker)
  • Een beetje zout erop strooien en met een nat doekje erover schuren

Oplossingen en tips om van slakken af te komen

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment