Douchecabine glas schoon houden

Het is verstandig om het glas van de douche met enige regelmaat schoon te houden en goed te onderhouden. Dat voorkomt kalkvlekken en een waas over het glas. Gebruik de onderstaande stappen om dit goed te doen.

Hoe houd ik het douchcabine glas schoon?

doucheglas schoon houden
 1. Maak eerst de douchecabine helemaal perfect kalkvrij. Doe dat bijvoorbeeld met de oranje douchespray van de Lidl. Even in laten trekken en nasoppen en weg is de kalk! Maak ook alle hoekjes en gaatjes schoon. Maak gelijk de frames om het glas heen schoon met schoonmaakmiddel. En ook de randjes onderaan natuurlijk niet vergeten. Bij sommige douchedeuren kan er ook onderaan het glas een strip los, waar je dan ook onder kan schoonmaken.
 2. Nu alles helemaal perfect droog poetsen met een microvezeldoekje.
 3. Pak een fles Turtle Autowax (zo'n groene fles) en ga met een klein beetje autowas de hele douchecabine aan de binnenkant heel dun inwrijven met was, met behulp van een schoon, droog microvezeldoekje. Blijven wrijven tot je er niks meer van ziet. Uiteraard ook de hoekjes! Smeer dit spul altijd alleen op het glas, niet op het frame. Er zit nu een beschermlaag op je glas, dat merk je ook als je doucht. Dan “springen” de druppels er min of meer af en kan kalk zich dus veel moeilijker hechten.
 4. Als je nu na iedere douchebeurt het glas droogtrekt met een sanitairwisser (kleine moeite die je snel gewend bent) hoef je echt weken niet naar je glas om te kijken! 
 5. Een andere en erg handige optie is om een douchedeur met een speciale coating (glasplus) te kopen. Daar hoef je helemaal nooit wat aan te doen als je hem iedere keer maar droogtrekt. Helemaal ideaal! 
 6. Eén keer per maand een beetje wrijven met Glassex en that's all! Dubbelcheck wel nog even of je er niet een coating op hebt zitten die niet tegen glassex kan. 
Als je het geen probleem vindt om direct na het douchen even het glas met een wisser af te nemen, dan is dit aan te raden. 

De druppels drogen dan niet meer in op het glas waardoor je geen of veel minder kalkresten hebt. 

Pinterest

Vind je deze pagina handig? Klik op de afbeelding en voeg deze toe aan een Pinterest board zodat je er later nog wat aan hebt! 

Volg ons ook!

Als je ons volgt, zul je regelmatig dit soort handige tips voorbij zien komen op Pinterest.

Dat is nog eens leuk hè!?

Oplossingen en tips voor het schoonhouden van de douchecabine

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

14 Comments

 • Vincent Rondwijk

  19 januari 2022

  Ik merk ook dat ik het glas van mijn douchecabine regelmatig schoon moet maken om kalk te voorkomen. Gelukkig gaat dit gemakkelijk met schoonmaakmiddelen. Wel zorg ik ervoor dat ik mijn ruit goed droog maak na het douchen zodat ik minder snel aanslag krijg.

  Reply
 • Angelique

  22 oktober 2019

  Ik vind zo'n coating 3x niks. Na een jaar word het juist dof en dat krijg je niet weg. Gewoon schoonmaken en voor het gemak de truc met wax

  Reply
 • Jan Toonen

  9 oktober 2019

  Nooit Glassex op douchedeuren gebruiken. Daarmee los je de beschermende coating op.

  Reply
 • Zoezoe

  10 april 2006

  Wij douchen in de badkuip met gordijn. Ik moet bekennen dat er na het douchen niet veel meer gebeurt dan het bad es even naspoelen. Ik poets de badkamer 2x per week omdat wij blokken zeep gebruiken ipv douchegel en dat laat wel wat meer aanslag achter op de badkuip. groetjes, anneke.

  Reply
 • klaartje

  9 april 2006

  Wat ben ik blij met deze vraag. Want ikzelf wilde ook wel weten hoe andere hun badkamer schoon hielden. Ik gebruikten nl. vaak een douche spray omdat ik dat makkelijk vond maar alle voegen zijn nu geel. Van alles geprobeert maar het werd niet schoon. Ik wilden al bijna verschrikkelijk dure middelen gaan kopen toen ik op deze site over schoonmaakazijn las. Nu gaat mijn grote dochter elke week 15 minuten met een oude tandenborstel gedoopt in het schoonmaakzaijn boenen en bijna alle voegen zijn al wit. Daarom ga ik nu elke dag toch maar met een handdoek over de muren zodat ze niet weer zo geel worden. groetjes Carla

  Reply
 • S-je

  9 april 2006

  Als de muren echt nat zijn, gebruik ik eerst een trekker en daarna een microvezeldoekje. Een hydrofiel luier werkt ook heel goed, die laat ook geen strepen achter. Die zijn voor heel weinig geld in pakken van 6 stuks te koop bij de Zeeman.

  Reply
 • mpersijn

  7 april 2006

  Ik doe hetzelfde als de meeste anderen: de laatste maakt met een wisser de glazen deur en de tegelwanden droog en droogt met de handdoek (wel na het afdrogen) even de rest na. Hierna gaat de handdoek natuurlijk de wasmand in. En 1x in de zoveel tijd neem ik ook schoonmaakmiddel mee als ik ga douchen en neem alle tegels goed af

  Reply
 • kristel

  7 april 2006

  wij drogen ook elke keer de douche na. Ik gebruik daarvoor mijn handdoek. Die gaat daarna toch in de was. Het kost maar een paar minuutjes en je douchehoek/cabine blijft als nieuw. Geen last van kalk etc. UIteindelijk scheelt het je een hoop werk.

  Reply
 • Daanie

  7 april 2006

  Wat ik zelf meestal doe, ik heb een vrij grote douche niet in een cabine ofzo. Een keer in de week, meestal op zondag neem ik mijn fles ajax shower power of iets van dat soort mee in de douche. Ik poets de douche dan als ik bijna klaar ben met douchen. Ik begin met de tegeltjes waar het minste water komt en ga zo richting de kraan. Alles wegspoelen en ik ben weer klaar voor een week. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik niet nadroog. Ik maak het wel redelijk droog na het schoonmaken maar na het douchen ga ik niet nog eens staan poetsen. Maar ja ik ben dan ook alleen en het wordt dus niet zo snel vies. Gr. Daan

  Reply
 • Esther1976

  6 april 2006

  Geen douchecabine hier hoor, gewoon witte tegeltjes op muur en vloer met een douchegordijn er om heen. 🙂

  Reply
 • S-je

  6 april 2006

  Dan hou je wel de meest mooie douchecabine. En wat ik al schreef, in het begin lijkt het elke keer veel werk, maar op een gegeven moment went het. Het kost je een paar minuutjes, maar het scheelt je zoveel poetswerk als je het niet bij zou houden. Dan sta je op een gegeven moment te schrobben op kalkaanslag en schimmelvlekken. Hier is gewoon de “afspraak”: wie het laatste doucht, droogt hem uit. Door de week ben ik dat altijd want mijn man is er altijd al eerder uit vanwege zijn werk. En in het weekend ben ik meestal degene die eerst gaat douchen. Wij denken er niet eens meer over na dat die douche elke keer uitgedroogd moet worden, het hoort bij ons gewoon standaard bij het douchen. Ik ben er zelfs zo aan gewend dat ik doordeweek meestal uitdroog dat het als ik in het weekend zo uit die cabine kan stappen zonder schoon te hoeven maken, gewoon vreemd is dat ik zo snel klaar ben met douchen. Voelt helemaal niet af op de een of andere manier. Hihi! Probeer het maar eens een tijdje uit. Echt, het went!

  Reply
 • Esther1976

  6 april 2006

  Ja, idd. Ik ben ook niet zo te spreken van die schoonmaaksprays. Ik heb ze jaren geleden al eens gekocht en weinig tot niet gebruikt. Ik kreeg het idee dat ik als ik ze volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt had, helemaal geen gladde tegeltjes kreeg. Overal zag ik nog van die opgedroogde druppels zitten. Dus….. misschien dan toch elke keer maar droogmaken….

  Reply
 • S-je

  6 april 2006

  Wij trekken het grootste deel van het vocht weg met een trekker (zo'n raamtrekker die je ook gebruikt bij het ramen zemen). En dan drogen we verder uit met zo'n microvezeldoekje. Beginnen we bij het chroomwerk (de kraan, de sproeier, de stang van de sproeier), dan het glas van de deuren en daarna de tegels. Het is even wennen in het begin want er gaat een paar minuutjes tijd in zitten, maar als het eenmaal ingebouwd zit in je routine dan weet je op een gegeven moment niet beter meer. En je hoeft nooit je douchecabine te poetsen aan de binnenkant want hij wordt elke dag goed bijgehouden. We gebruiken verder geen schoonmaakmiddelen om die cabine schoon te houden. Alleen de voegen krijgen eens in de zoveel tijd wat kalkaanslag en dan behandel ik die met schoonmaakazijn. Ik vraag me af of die dure schoonmaaksprays die je noemde echt werken zoals ze beloven. Ik vind het persoonlijk zonde van het geld, want zoals we nu de douchecabine bijhouden gaat het prima

  Reply
 • Esther1976

  6 april 2006

  Even een vraagje: wat doen jullie eigenlijk met de douche/badkamer meteen na het douchen? Gewoon al het nat op de tegels op laten drogen, of Ajax Shower Power gebruiken (sprayen op tegels en gewoon op laten drogen), of Glassex Spray & Go (sprayen op tegels en gewoon op laten drogen), of met zo'n wisser alle natte druppels van de tegels van de muur en de vloer vegen, of alles met een handdoek afdrogen, of……….(?) Meestal laat ik al het nat gewoon opdrogen, maar of dat nu zo goed is… Soms gebruik ik zo'n wisser, maar vind ik meestal al teveel werk om dat elke keer na het douchen te doen. Ik ben nu eigenlijk wel erg benieuwd naar hoe jullie dit altijd (of niet) doen. Ik douche trouwens gewoon in de hoek van de badkamer met een douchegordijn er om heen. Witte tegels op de muur en op de vloer

  Reply

Leave a Comment