Kalk toilet schoonmaken

Toilet schoonmaken: hoe kan je het beste het toilet schoonmaken? Tips voor het verwijderen van kalk en urinesteen in de wc.

Hoe reinig ik kalk en urinesteen van het toilet?

toilet-schoonmaken
Kalkaanslag en urinesteen verwijderen van het toilet: de beste tips voor het schoonmaken van een toilet

Schoonmaken van vuil in de wc

In de toiletpot vormen zich kalkafzettingen en urinesteen. Deze aanslag kun je op de volgende manieren verwijderen:

 1. Giet een oplossing van water en azijnzuur (10:1) in de toiletpot en laat deze 8 tot 10 uur inwerken (bv. ’s nachts). De kalkaanslag is daarna makkelijk te verwijderen. Of:
 2. Spoel het toilet een keer door en breng dan op de plaatsen waar dit nodig is een mengsel van borax en citroensap aan. Laat dit een paar uur inwerken en borstel het dan goed weg;

Ongeacht de methode die je kiest is het aan te raden om een aparte borstel te gebruiken bij het schoonmaken van de toiletpot.

Indien er zich aangekoekt vuil in de pot bevindt, kun je dit verwijderen met de borstel in combinatie met wat vloeibaar schuurmiddel.

Onder meer HG heeft nog speciale middelen tegen kalkaanslag.

Schoonmaken van toiletpot, toiletbril, het deksel en de spoelbak

Maak de toiletpot, de bril, het deksel en de spoelbak met een neutrale of een zure allesreiniger schoon. Hiermee verdwijnen kalkresten en waterdruppels snel.

Andere manieren om je toiletpot te ontkalken en te ontdoen van urinesteen

 1. Met baking soda en schoonmaakazijn: doe wat baking soda in de wc en voeg hier na ook wat schoonmaak azijn toe. De 2 stoffen zullen met elkaar gaan reageren in het toilet en zorgen er voor dat de kalkaanslag verdwijnd.
 2. Met cola: door de hoge zuurtegraad is cola ook een goede ontkalker, dus met cola kan je ook goed de toiletpot schoonmaken. Laat het wel even zijn werk doen nadat je de cola langs de randen van de wc er in hebt gegooid. Vervolgens even schrobben en de aanslag zal verdwenen zijn.

Oplossingen en tips om kalk en urinesteen in de wc aan te pakken.

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

3 Comments

 • Rene

  30 oktober 2020

  Wat ik al jaren doe: Koop bij Kruidvat een tube tabletten voor het reinigen van kunstgebitten. Ze kosten nog geen 0,80 cent per tube van 30 tabletten, dus nog geen 2 cent voor een tablet. Gooi iedere avond een tablet in de wc-pot en je toilet blijft brandschoon.

  Reply
 • A.

  12 september 2019

  Ik snap dat de meeste mensen tegenwoordig heel natuur bewust willen zijn en op zich voldoet dit merk r ook wel aan maar zoek eens bij de hg artikelen. Zoek daar naar de professionele kalkaanslag verwijderaar. Dan ben je met 5 minuten klaar

  Reply
 • karel jespers

  19 augustus 2019

  Neem 2 tabletten voor het wasmachine, los die op in een liter niet te heet water (om het porselein niet te beschadigen) en laat dit mengsel een dag of meer in de wc staan.

  Bij mij was de wc volledig gereinigd.

  Deze tabletten gebruik ik ook om bv een thermos te kuisen, plastieken kommetjes schoon te maken. zeer effectief !

  Reply

Leave a Comment