Hars uit kleding

Het verwijderen van hars vlekken uit kleding is niet onmogelijk, maar het is een proces wat je kleding erg gemakkelijk kan beschadigen als je het niet goed uitvoert. Hier zul je een aantal manieren vinden om de hars te verwijderen. 

9 effectieve manieren om hars vlekken uit kleding te verwijderen

hars vlek uit kleding halen

Hoe eerder hoe beter

Het belangrijkste om te onthouden is dat hoe eerder je een hars vlek aanpakt, hoe beter het resultaat zal zijn. Ook zal de hoeveelheid tijd die is verstreken bepalen hoe vaak je het reinigingsproces moet herhalen om de vlek volledig of in ieder geval voor het grootste deel te verwijderen. Om kledingstukken van materiaal zoals hars te reinigen zijn er enkele chemicaliën nodig die niet op alle textiele geschikt zijn. Stoffen zoals katoen, polyester en kasjmier zijn gevoelig voor reinigingsmethoden met alcohol. Controleer voor het schoonmaken altijd het kledinglabel en test eerst op een onderdeel dat niet zichtbaar is.

1. Stoom of een heet strijkijzer

Hoe sneller je dit doet, hoe beter het resultaat zal zijn. Het wordt aangeraden om dit te doen in de eerste minuten nadat het kledingstuk is gekleurd, omdat de hars nog vers is en niet is uitgehard. Gebruik een föhn en breng op afstand warmte aan op de vlek, zodat de hars wordt verwarmd. Blijf waakzaam om de stof niet te verbranden. Als je merkt dat de hars smelt, gebruik dan wat katoen gedrenkt in aceton om het te verwijderen. Je kunt ook een heet strijkijzer aanbrengen, maar druk niet direct op de vlek.

2. Heet water om hars vlekken uit kleding te verwijderen

Verhit wat water in een pan of waterkoker. Als het bijna kookt, vul je een flink kopje met dit warme water en laat je de hars vlek een tijdje in het water weken totdat de vlek oplost. Gebruik daarna een spons of borstel om de vlek volledig te verwijderen voordat deze is afgekoeld.

3. IJs om hars uit kleding te verwijderen

Dit is een heel eenvoudige techniek. Doe wat ijs op de vlek totdat deze een beetje bevriest. Schraap met een mes over de hars totdat deze volledig is verwijderd. Was het kledingstuk later in de wasmachine zoals normaal.

4. Zuiveringszout om hars uit gekleurde kleding te verwijderen

Dit wordt aanbevolen voor lichtgekleurde kleding, omdat donkere kleuren sporen van zuiveringszout kunnen achterlaten. Je zult geen probleem hebben om deze methode toe te passen, omdat dit ingrediënt bijna altijd in huis te vinden is. Maak een kleine pasta door de zuiveringszout met een beetje water te mengen. Breng de pasta aan met een wattenstaafje en laat het een uur intrekken. Het kledingstuk kan daarna gewassen worden zoals normaal. Het wordt aanbevolen om het aan de binnenkant van het kledingstuk te proberen om er zeker van te zijn dat het niet vervaagt.

5. Lijmverwijderaar of oplosmiddel

Breng de lijmverwijderaar aan en zorg ervoor dat je dit alleen rechtstreeks op de vlek doet. Laat het ongeveer 5 tot 10 minuten zitten en was het zoals gewoonlijk in de wasmachine. Als de vlek niet te hard is, m het het kledingstuk er na het wassen goed uitzien.

6. Alcohol om hars te verwijderen

Dit is een vrij gemakkelijke procedure. Bevochtig wat katoen in alcohol en wrijf over de vlek totdat deze is verwijderd. Pas op dat je het alleen op de vlek aanbrengt. Het kledingstuk kun je daarna gewoon wassen zoals gewoon.

7. Eieren om hars van wol of zijde te verwijderen

Als je kledingstuk van wol of zijde is gemaakt, kun je deze techniek toepassen omdat het overeenkomt met delicate vezels. Scheid eerst de dooier van het wit. Breng het witte gedeelte rechtstreeks op de vlek aan en laat het een paar minuten staan. Wees geduldig. Was het kledingstuk na een aantal minuten uit zoals normaal en de hars vlek zal verdwenen zijn.

8. Chloor voor witte kleding

Hoewel het een reinigingsvloeistof is voor huishoudelijk gebruik moet je voorzichtig zijn met chloor. Het kan schadelijk zijn bij direct contact met huid en textiel. Chloor is daarom alleen aan te raden voor witte kleding. Bevochtig een wattenstaafje met chloor en breng het direct op de vlek aan. Als de vlek er niet door uitkomt, verdun dan wat chloor in water en laat het kledingstuk een paar uur weken. Was het kledingstuk daarna gewoon uit met wasmiddel.

9. Nagellakremover of aceton

Nagellakremover is een item wat erg goed werkt voor het verwijderen van hars vlekken. Doordrenk een wattenstaafje of een stuk katoen met de nagellak remover of aceton en breng het rechtstreeks op de vlek aan. Dit agressieve oplosmiddel kan kleding verkleuren, daarom wordt het gebruik ervan alleen aanbevolen voor witte kleding. Test een niet-zichtbaar deel van het kledingstuk eerst om te zien wat het voor effect geeft.

Oplossingen en tips 

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om problemen met vlekken te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment