Schimmel uit kleding verwijderen

Schimmel uit kleding verwijderen kan worden gedaan door verschillende methoden. Meeldauw en schimmels zijn levend groeiende organismen die zich aan de meeste oppervlakken kunnen hechten, inclusief kleding en stof, waardoor er ongewenste vlekken zichtbaar worden. de schimmels zijn duidelijk te identificeren aangezien ze vaak grijs of wit van kleur zijn en duidelijk zichtbaar op het oppervlak van de kleding liggen. Hoe donker de stof is die je kleding heeft, hoe zichtbaarder de schimmel is. Het heeft namelijk een wazig en slijmerig effect. De geur van schimmel op kleding is vaak te omschrijven als verrot. Mocht je geen vlekken op je kleding zien, maar is er wel een sterke geur aanwezig, is het ook verstandig om je kleding te behandelen om mogelijke schimmel uit kleding te verwijderen. Dit kun je doen op de onderstaande manier.

schimmel uit kleding

Een kleine schimmelvlek weer uit de kleding verwijderen

Het is mogelijk dat de schimmelvlek niet zodanig groot is, of dat je alleen een schimmel vermoed aangezien je kledingstuk niet meer zo fris ruikt als eerst. In deze gevallen kan je de schimmel uit kleding verwijderen door gebruik te maken van alleen water. Heet water doodt namelijk schimmel en meeldauw en als het maar in kleine maten aanwezig is in jouw kledingstuk, gaat dit er met heet water gemakkelijk uit.

Je kunt er voor kiezen om je kledingstuk in de wasmachine te doen en op een warm programma te wassen, of om het in heet water te laten weken in een emmer. Droog je kledingstuk daarna in de warme zon. Het ultraviolet licht in combinatie met de warmte van de zon zal ook helpen om de laatste schimmels te verwijderen. Waak er wel altijd over dat de temperatuur die je gebruikt geen schade aanbrengt aan jouw kledingstuk. Specifieke materialen, zoals wol, reageren niet goed op extreem hete temperaturen. In zo’n geval bestaan er gelukkig andere manieren om de schimmel te verwijderen.

Schimmel uit kleding halen die in de wasmachine mag

Voordat je de schimmel uit je kleding haalt en in de wasmachine gooit, is het verstandig om eerst het kledingstuk buiten uit te kloppen of te borstelen. Je wilt zoveel mogelijk poeder vooraf verwijderen. Doe dit in de buitenomgeving, zodat de schimmelsporen zich niet in een binnenomgeving kunnen verspreiden. Na het poetsen ga je de vlek voorbehandelen met vloeibaar wasmiddel en laat dit minimaal vijftien minuten intrekken en was het daarna op een warm wasprogramma in de wasmachine. lees ook de tips op Oma Weet Raad over schimmel in kleding.

Om het volledige kledingstuk dat wit is te desinfecteren van mogelijke schimmels, kun je een heel klein beetje bleekmiddel toevoegen aan de wasbeurt. Als je synthetische of gekleurde stoffen wast gebruik je dennenolie in plaats van bleekmiddel.

Schimmel uit kleding halen die niet in de wasmachine mag

Als jij schimmel uit je kleding wilt verwijderen maar jouw kledingstuk niet in de wasmachine mag worden gedaan, zijn er andere oplossingen die de schimmelvlek zal verwijderen. Als je een kledingstuk hebt die op het etiket aangeeft dat het alleen via handwas mag worden gereinigd, borstel dan met een zachte borstel in de buitenlucht op de schimmelvlekken.

Kledingstukken die gemaakt zijn van nep bont of fluweel kunnen ook worden geborsteld, maar houd er in dat geval rekening mee dat je met de haarrichting mee beweegt. Leg het kledingstuk na het borstelen in een plastic zak zodat de schimmels niet op andere kleding kan komen. Het beste is om het kledingstuk naar de stomerij te brengen of om het zelf te behandelen met behulp van een stomerij set.

Alternatieven om schimmel weer uit kleding te halen

Schimmel uit kleding verwijderen kan thuis worden gedaan. Als de bovenstaande tips niet mogelijk zijn voor jouw kledingstuk, probeer het dan in een emmer te laten weken met azijn. Azijn is namelijk erg effectief in het doden van schimmels en verwijdert ook effectief de onaangename geur die schimmels geven.

Je laat je kledingstuk minimaal een uur weken in een sopje van warm water met één of twee kopjes azijn. Na het weken kan je jouw kledingstuk wassen in de wasmachine of grondig wassen in een hand sopje om de geur van de azijn te verwijderen en om laatste schimmels weg te halen. Een geur vriendelijke optie voor je kleding is om gebruik te maken van borax. Borax-wasmiddel of borax poeder kan worden toegevoegd aan jouw handwas of wasmachine.

Meer oplossingen en tips?

In onze reacties vind je vaak meer goede oplossingen. Bijvoorbeeld om schimmel te verwijderen uit kleding. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

1 Comment

  • Nenz

    24 augustus 2021

    Ik heb een mooie lange lederen jas uit de jaren 80 en had die netjes in een plastic hoes weggehangen in de gangkast. Uiteindelijk zat de jas van binnen en van buiten onder de schimmel en rook muf. Na een tip om de schimmel met vaseline in te smeren en na een paar uur weer uit te wrijven, was de jas weer schoon en lekker soepel!

    Reply

Leave a Comment