Leer Soepel Maken

Als je oude leren schoenen of bijvoorbeeld een leren jack wat langer ongebruikt in de kast laat staan of hangen, dan droogt het leer na verloop van tijd uit. Ook als nat leer te snel droogt, is er een kans op uitdroging. Lees op deze pagina over hoe je hard leer weer soepel krijgt. 

Hoe kan ik hard geworden leer weer soepel krijgen?

uitgedroogd leer weer soepel krijgen

Leer wordt na verloop van tijd hard onder invloed van vocht en als gevolg van te snel drogen.

Hard geworden leer soepel krijgen

Het hard geworden leer krijgt haar elasticiteit terug en wordt weer mooi soepel door het met een klein beetje ricinusolie in te vetten. Dit is de beste manier om oud hard leer weer soepel te maken.

Nat geworden leer soepel maken

Via vet, welke vet dan ook zal er voor zorgen dat lees dat nat is geworden weer wat soepeler wordt. 

Leren jas soepel maken

Je kan de leren jas bijvoorbeeld eens in de douchecabine hangen, of op een andere vochtige plek. Ga daarna eens met de föhn aan de slag op jouw leren jas en je zal zien dat jouw leren jas soepeler wordt. Let er wel op dat dit alleen goed blijft als je ook goed onderhoud pleegt aan de jas. Dit kan mericinusolie.

Uitgedroogd leer soepel maken

Als je bijvoorbeeld uitgedroogd leer hebt op een fietszadel of hoofdsteun dan kan het goed helpen om deze eerst schoon te maken met zadelzeep of andere zeep. Vervolgens in de olie (niet slaolie) te laten weken (2u) en het leer wordt weer helemaal soepel. Na de behandeling en het opdrogen een beetje bijwerken met ricinusolie.

Leer zacht maken

Vaseline kan leer goed zacht maken. Wel moeten we hierbij aangeven dat er simpelweg goede leermiddeltjes beschikbaar zijn die veel beter werken dan vaseline. 

Meer oplossingen en tips voor soepel leer

In onze reacties vind je mogelijk meer oplossingen om problemen met droog leer te verhelpen. 
Heb je zelf een vraag, goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza.nl.

1 Comment

  • Paul

    1 november 2021

    Verdroogd oud leer kun je vaak een tweede leven geven door het een nacht of twee onder te dompelen in regenwater. Dat is zacht en voegt dus geen stukmakend kalk toe aan het leer. Breng de tas, laars of wat het ook is in vorm met krantenproppen en laat het in een droge ruimte ( maar niet direct bij een verwarmingsbron) drogen. Verwijder de kranten voor volledige droging en smeer de achterkant van het leer flink in met leerolie. Bij het verder drogen zorgt de opbouw van het leer dat de olie helemaal indringt. Buitenkant in Legerverleden zetten tegen schimmel en indringen vocht. Succes!

    Reply

Leave a Comment