Maden in Afvalbak

Vliegen leggen eitjes op plaatsen waar voedsel is en een geschikte temperatuur. Dit vinden ze in de (groene) container. Met name oude vlees- en visresten vinden ze perfect! Als de eitjes uitkomen hebben de maden direct voedsel en groeien ze behoorlijk snel. Het is behoorlijk vies om deze krioelende beestjes in je kliko aan te treffen, maar het wordt helemaal vervelend als de maden uit de vuilnisbak kruipen. Hier vind je tips om maden in de vuilnis- of groende GFT bak te voorkomen.

Hoe kun je maden het beste uit de kliko of groene container verwijderen?

container

De oorzaak van maden in een kliko vaak rottend voedsel. Je kunt dit voorkomen dankzij de onderstaande tips van Huishoudplaza bezoekers.  Als de maden eenmaal door de vuilcontainer krioelen zijn ze gelukkig ook nog te verwijderen/verjagen. 

maden in kliko

Maden voorkomen

 • Zet de kliko in de schaduw
  Zet je afvalcontainer en/of vuilnisbak niet in de zon. De maden gedijen goed in een warme en klamme omgeving.
 • Lucht de container door
  Als je de kunt de kliko preventief op een kiertje zetten zodat alles goed doorlucht en het vuil uitdroogt.
 • Verpak etensresten
  Verpak etensresten waar vliegen op af komen eerst in krantenpapier alvorens ze in de afvalbak te gooien. Je kunt ook biologisch afbreekbare zakjes kopen waar je – met name – vlees en vis in kunt verpakken.
 • Mottenballen in een panty
  Doe mottenballen in een oude panty, aan het handvat knopen en in de bak hangen. Dit wordt door vliegen niet gewaardeerd en die zijn degene die eitjes in het vlees leggen waar weer maden uitkomen. (Met dank aan Vonnie)
 • Afdekken met aarde en onkruid
  Heb je een tuin? Doe steeds een laagje onkruid/aarde op het keukenafval. Zo heb je geen last van maden. En de tuin blijft mooi onkruidvrij!! (Met dank aan Tijgertje)

Maden verwijderen

 • Klimop als gif
  Gebruik takken van de klimop. Daar houden de maden niet van (het is giftig voor ze) en ze zijn zo weg! Dit hebben we zelf ook geprobeerd en dit werkte! 
 • Bloem of meel langs de randen
  Als je de maden omhoog ziet kruipen, strooi dan bloem langs de wanden. De maden vallen naar beneden. Dan kun je daarna nog zout strooien maar is nooit nodig geweest. Iedereen heeft er tegenwoordig last van door het te weinig legen van de kliko's.
 • Azijn
  Maden houden niet van Azijn, doe een flinke scheut in de bak, leng het eventueel aan met water zodat het op meerdere plekken in de kliko kan komen
 • Zout oplossen in water 
  Ook tegen zout kunnen maden niet zo goed. Je kunt flink wat zout oplossen in water en dit in de bak doen. Veel mensen gebruiken hiervoor kokend water. 
klimop tegen maden
Klimop werkt goed tegen maden in de afvalbak

GFT bak schoon houden

Als het buiten warmer wordt, wordt het steeds belangrijker om je gft-bak (bio-bak, kliko) goed schoon te houden om op die manier ongedierte op een afstand te houden.

Doe een laagje stro onderin je GFT-bak. Hierdoor wordt vocht goed geabsorbeerd en er blijft niets meer aan de bodem plakken na het legen. Bovendien is het biologisch afbreekbaar en dus milieuvriendelijk.

Meer oplossingen en tips tegen maden in de kliko

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

2 Comments

 • Jelle

  22 augustus 2020

  Afgelopen zomer last gehad van maden in de groene bak. gelukkig veel klimop in de tuin en dat geprobeerd. Flinke laag erop en de deksel dicht. Volgende dag waren de maden verdwenen en ik snap nog steeds niet waarheen 🙂 maar het heeft gewerkt.

  Reply
 • manuela

  6 juni 2020

  nou we hebben alles gedaan. Zout – meel – azijn – chloor – kokend water – haarlak (ja echt) en die beesten lopen nog steeds. Help help

  Reply

Leave a Comment