Watervlekken Verwijderen uit Stof

Watervlekken verwijderen uit stoffen kan gemakkelijk worden gedaan. Het is moeilijk te geloven dat water, het oplosmiddel dat we gebruiken om veel vlekken te verwijderen, zelf vlekken kan veroorzaken. 

Hoe kun je het beste watervlekken uit stof verwijderen?

watervlekken verwijderen

Watervlekken verwijderen uit stoffen bekleding

Of ze nu afkomstig zijn van mineralen in het water of vuil in het tapijt of de bekleding, watervlekken verwijderen kan worden gedaan door water te gebruiken.

Watervlekken verwijderen uit bekleding

Het kan zomaar voorkomen dat er een waterkring op jouw bank of stoel is ontstaan door een glas water. Om de kringen uit een stoffen zetel te verwijderen, meng je 1/2 kopje azijn met 2 kopjes water in een spuitfles. Test de oplossing op een onopvallende plek. Als de oplossing extra vlekken veroorzaakt, probeer dan gedestilleerd water in de fles te gebruiken zonder azijn toe te voegen, en herhaal de test op een andere onopvallende plek voordat je de watervlek besproeit. Vernevel de vlek lichtjes. Begin aan de buitenrand van de plek en werk in concentrische cirkels naar het midden toe. Gebruik een witte microvezeldoek om de vlek voorzichtig te deppen terwijl u erop spuit. Dit voorkomt ook dat de oplossing de vulling onder het oppervlak van jouw meubels nat maakt. Blijf de vlekken besproeien en deppen totdat ze verdwijnen. Richt een ventilator of föhn op de vochtige plek om het droogproces te versnellen. Laat de ventilator op het gebied blazen totdat het helemaal droog is om schimmel- of meeldauw groei te voorkomen.

Watervlekken verwijderen uit tapijt

Watervlekken of waterkringen verwijderen op tapijten kan op twee manieren. De eerste manier is om de vlek te behandelen door te deppen met een oplossing van 1 kopje water en 2 ons gedistilleerde witte azijn, of 1 kopje water en 1 theelepel afwasmiddel of zeep. Werk vanaf de buitenkant van de vlek en beweeg naar het midden. Spoel de vlek vervolgens uit door te deppen met een schone, natte doek en te deppen met een droge doek om zoveel mogelijk vocht op te nemen. De andere methode is door de watervlekken te verwijderen door te stomen. Stoom de watervlek met een stoomreiniger, een stoffen stomer of zelfs een stoomstrijkijzer dat op de laagste stand staat. Pas de stoom een minuut of twee toe, afhankelijk van hoe erg de vlek is. Breng een strijkijzer nooit rechtstreeks aan, anders kan je tapijt kapot gaan. Dep tot slot het gebied met een schone, witte handdoek om vocht en alle sporen van de vlek te verwijderen. Herhaal indien nodig.

Watervlekken verwijderen uit stoffen

Om watervlekken te verwijderen uit stoffen, leg je een schone, witte of lichtgekleurde handdoek op een strijkplank. Leg de stof met de watervlekken naar beneden op de handdoek. Bevochtig de vlek grondig met een schone, natte microvezeldoek. Gebruik een strijkijzer om het vochtige gebied te drogen. Zorg ervoor dat het strijkijzer is ingesteld op de juiste instelling voor de stof en zorg dat het bevlekte gebied volledig droog is voordat u verder gaat. Nu kan je het proces herhalen. Verplaats het bevlekte gedeelte van de stof naar een droog gedeelte van de handdoek en maak het gebied vochtig met een schone, natte microvezeldoek. Gebruik het strijkijzer om het gebied te drogen. Herhaal dit totdat de watervlekken volledig zijn verdwenen. Een lichte ring kan achterblijven nadat de watervlekken zijn verwijderd. Draai in dat geval de stof met de goede kant naar buiten en gebruik de achterkant van een lepel om over het aangetaste gebied te wrijven totdat het verdwijnt.

Oplossingen voor het verwijderen van watervlekken

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

1 Comment

  • MB

    5 maart 2022

    Wow ik was in zak en as na wateroverlast in mijn camper. Het plafond van ons bed wat van stof is en wat je tegenaan kijkt wanneer je rijdt, zag er niet uit. Met azijn en water gespoten en gedept en ja hoor. Weer brandschoon. Ondanks dat het al 9 maanden geleden was dat het gebeurd is. Thnx voor de tip.

    Reply

Leave a Comment