Metaalstrepen: Glazuur WC Pot herstellen

Als er krassen in de toiletpot of op sanitair zijn ontstaan bijvoorbeeld door een verstopping te ontstoppen met een trekveer dan is het goed mogelijk om deze krassen weer volledig te herstellen. 

In dit artikel behandelen we zowel keramiek als krassen op solid surface.

Hoe krijg je krassen uit de WC pot of ander sanitair?

wc pot schoonmaken
Zwarte strepen op keramiek weer glanzend wit krijgen

Metaalstrepen op sanitair of keramiek zijn vervelende beschadigingen die gelukkig goed zijn op te lossen. De zwarte strepen zijn als volgt op te lossen:

Grondige Keramische Schoonmaakset

De eerste stap is vrijwel altijd het gebruik van een grondig schoonmaakmiddel. HG heeft een set in de handel waardoor je jouw WC in zijn totaal goed kan aanpakken. Je zal zien dat dit al 90% van de problemen direct oplost. (Zie ook de reacties onder het product)

Dan is stap één voltooid: Het toilet of de wasbak is weer schoon. Als je nu nog steeds zwarte strepen of krassen ziet moet je het keramiek gaan repareren. 

Alternatieve Schoonmaakmethodes tegen zwarte strepen

 • Je kan het proberen met een klein beetje Cerafix (mr. Muscle) op een kunststof schuursponsje.
 • We raden in eerste instantie cerafix aan, je kan het echter ook met staalfix proberen indien je geen cerafix in huis hebt.
 • Van een bezoeker vernamen we dat ook velgenreiniger zou moeten werken, omdat velgenreiniger ook vettigheid en metaalresten weg zou halen.

De speciale Cerafix formule brengt een beschermende laag aan op het oppervlak waardoor de natuurlijke glans weer terug komt.

Krassen op keramiek herstellen

Keramiek is het witte laagje waarvan vrijwel al ons sanitair is gemaakt, dus niet alleen de WC pot maar ook de wasbak. Keramiek is wel kwetsbaar en vooral voor kleine krasjes van bijvoorbeeld schuursponsjes. Metalen voorwerpen maken nou eenmaal krassen in het keramiek wat je vervolgens weer goed moet aanpakken. 

Er bestaat ook polijstpasta voor keramiek. Maar in veel gevallen laat Cerafix de beste resultaten zien. Als je zelf aan het repareren gaat: let op dat je het glazuurlaagje van het keramiek niet volledig verwijdert. Dan eindigt alles namelijk zeer dof en dit moet je voorkomen. 

Solid surface reinig je op dezelfde manier als keramiek. Als je dit echter volledig wilt herstellen moet je met specialisten werken. 

Oplossingen om krassen in het toilet te herstellen

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Krijg je het niet voor elkaar? Dan kan je ook eens proberen een professionele schoonmaakster in te huren.

4 Comments

 • Margreet

  19 mei 2021

  Wij hadden twee nieuwe wastafels en tijdens het plaatsen zijn er metaalstrepen door de ring op gekomen. Echt heel zonde.
  Van alles geprobeerd, maar niets heeft geholpen.
  Tot ik een sanitair gum bij een badkamer specialist heb gekocht.
  Ik moet toegeven, ik was wat afwachtend.

  Maar……
  Het is echt he enige wat echt werkt, wij zijn er zo blij mee!!

  Bedankt MegaDump Tiel!!

  Reply
 • Marja

  16 maart 2021

  Water uit de pot en dan zachtjes wrijven met tandpasta helpt ook goed.

  Reply
 • Huishoudplaza

  15 januari 2021

  De metaalstrepen zijn inderdaad makkelijk te verwijderen. Als het glazuur echt beschadigd is kan je deze ‘soms' repareren. Het helpt vaak al voor het zicht om de zwarte bodemlaag uit dit beschadigde glazuur weg te nemen. Dan lijkt de beschadiging al minder. Ook zijn er reparatiesetjes op de markt die het beschadigde keramiek kunnen repareren.

  Reply
 • trudy

  10 juli 2018

  Dunne grijze of zwarte strepen die vaak verward worden met haarscheuren in het keramisch oppervlak. Deze kunnen ontstaan bij de montage, wanneer het keramiek in aanraking komt met metalen gereedschap. Ook tijdens het
  dagelijkse gebruik kunnen riemgespen, horlogebandjes en sieraden metaalstrepen achterlaten. Het verschil tussen een scheur en een metaalstreep is, het feit dat een (oppervlakkige) metaalstreep niet voelbaar is, onder het glazuur lijkt te zitten en hij vaak op een potloodstreep lijkt. Deze metaalstrepen kunnen eenvoudig verwijderd worden met het
  vloeibare middel Staalfix. Dit middel is te verkrijgen bij de meeste supermarkten en drogisterijen. Spuit wat Staalfix op
  een doekje of sponsje en wrijf net zo lang tot de strepen verdwijnen. Indien de metaalstreep aangebracht is met een scherp metalen voorwerp, dan zal het wel lukken om de metaalaanslag te verwijderen, maar de kras die eventueel door het glazuur heen is gegaan, is onherstelbaar.

  Reply

Leave a Comment