Kleren Ruiken Zuur

Na het wassen verwacht je dat jouw kleding schoon met een heerlijke geur uit de was komt. Maar soms is dit niet het geval en eindigt jouw was in een zurig hoopje. Met wasverzachter kun je dit vaak voorkomen, maar soms is er meer voor nodig. Lees hier hoe je dit moet doen!

Hoe verwijder ik de zurige geur na het wassen?

Heerlijke geur
Heerlijke geur

Zorg er altijd voor dat kleding goed droog is voordat je het in de kast legt. Als dit niet lukt en het probleem hardnekkiger is gebruik dan eens HG Stinkende Wasmachine reiniger. Als jouw kleding zuur ruikt is de kans groot dat dit komt door een vocht probleem. 

Andere manieren om was wat zuur ruikt op te lossen

 • Draai een leeg wasje met Soda in de trommel. ( Let op: niet elke afvoer is hier blij mee.. Let dus goed op deze combinatie, kan zomaar een verstopping veroorzaken )
 • Haal de was meteen als het klaar is uit de wasmachine. 
 • De rand van de wasmachine kan vies zijn, reinig deze. 
 • Deodorant in kleding kan een zure geur laten ontwikkelen bij het wassen.
 • Slechte wasverzachter kan een zure geur meegeven.
 • Goedkopere kleding met een slechte verf kan ook wel eens leiden tot een zure geur. 

Beste producten voor bij het wassen

Als je veel wasjes draait en veel geeft om de conditie van jouw kleding zijn dit de artikelen die het verschil kunnen maken tussen een doffe, vies ruikende was en een stralende, heerlijke geurende was:

Meer oplossingen en tips over een was dat zuur ruikt van onze gebruikers

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoud problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

7 Comments

 • Marloes Van Wierst

  8 augustus 2021

  Ik heb al jaren last van zuur ruikende kleding in de kast. Net uit de wasmachine stinkt het niet (echt lekker ruikt het ook niet, meer een beetje gronderig). In de kast ruikt alles zuur. Wanneer er schone kleding in komt (zelfs nieuwe, ingedragen) neemt die binnen een paar dagen ook het zure luchtje over. Heb alles al geprobeerd; heet wassen met vaatwastabletten, schoonmaken, wasbakjes ook schoon, filter schoon, verschillende wasmiddelen, wasmiddel in wastrommel ipv bakje, wel of geen wasverzachter, azijn ipv waverzachter etc. Nieuwe wasmachine gekocht, ik laat deur na wassen altijd open staan, laat de was er niet te lang in zitten. Was gaat aan de lijn en echt droog de kast in. Niks helpt!!

  Reply
 • Jelle

  3 november 2020

  Zelf heb ik het probleem gehad met de donkere & donkerblauwe was.

  De zure was bleek veroorzaakt door sommige kledingstukken die dit tijdens een wasbeurt doorgaven aan alle andere kleren. Google leerde me dat dit misschien ook zou kunnen komen door een bepaalde (goedkope) verf waarmee de kleding is gekleurd. Dus, haal deze shirts apart en was ze ook apart. Maar je zult merken dat de geur in deze kleding blijft (de andere kleding wordt weer fris!).

  Reply
 • Ivy

  17 januari 2020

  Ik kan niet zeggen dat mijn was zuur ruikt maar ik ” vergeet” nog wel eens om het direct op te hangen na het wassen. Als je natte was 2 dagen in de machine laat zitten, ( want dat gebeurt dan he, ik vergeet het compleet want ik ben net echt druk.) dan stinkt me dat een partij. En de lucht gaat niet zomaar uit je machine. Navraag bij mijn moeder leverde ” gooi d'r maor een fles pure wodka in dan is de lucht zo weg…” Tsja.. een wodka-fan ben ik niet mara om nou zo'n fles is de wasmachine te gooien lijkt me niet wat.

  Wat blijkt… een flinke schep soda in de machine op de stinkende was en klaar is klara! Kost weinig en de stinkende was ruikt weer heerlijk neutraal en de machine is helemaal klaar voor de volgende wasbeurt.

  Reply
 • Joost

  16 september 2019

  Was die niet fris ruikt komt vaak door achtergebleven resten in wasmachine, draai een lege trommel op het hoogste (zonder voorwas ) programma met een flinke scheut schoonmaak azijn (of iets wat speciaal in de handel hier voor is).

  Reply
 • Peter

  16 augustus 2016

  Ik heb sinds kort ook last van zure lucht in kledingstukken. Daarvoor nooit last gehad. Ik heb nagedacht over wat er anders is dan ervoor: Ander wasmiddel? Ander soort kleding? Andere wasmachine / droger? Andere deo / aftershave / etc.? Maar alles is nog precies hetzelfde. Ik heb de wasmachine en droger nu van top tot teen gereinigd, toch krijg ik weer die zure lucht. De getroffen kleding is verschillend wat merk en type betreft. Hoewel na een wasbeurt niet alle kledingstukken en niet elk deel stinkt. En ook niet bepaalde gedeeltes zoals oksels. Volkomen willekeurig. Ik heb vele T-shirts met grote dieren erop, die apart gewassen moeten worden om de kwaliteit te behouden. Nu zijn ook daarvan een paar getroffen. Ze stinken. Soms één mouw, soms de body, soms hier en daar wat plekjes. Daarom vermoed ik dat het aan de wasmachine of wasmiddelen ligt. Maar waarom het een wel en het andere niet? En waarom slechts gedeeltes en niet volledige kledingstukken. Heel raar.
  Aanvankelijk dacht ik dat ik als man niet kan wassen, maar zo te lezen ben ik niet de enige.

  Reply
 • Francien

  24 januari 2016

  Even een opmerking over een zure lucht in kleding als mijn dochter in het weekend een avondje gaat stappen en ze zit gezellig aan een wijntje. en de volgende dag spuit ze deo of parfum dan ruikt ze zuur! dat mixt kennelijk! ook de kleding en der lijf ruikt zuur en als ze geen alcohol drinkt heeft ze dit niet.

  Reply
 • Leny

  3 januari 2016

  ik heb vorig jaar ook last gehad van zure geuren in enkele kledingstukken , in mijn was zat wel eens 'n paar uur te lang in de machine maar geen dagen, tenslotte ben ik meer waspoeder gaan gebruiken en heb de wasverzachter eruit gelaten, sindsdien heb ik geen muffe en zure geuren meer in de kleding. ook in de kast heb ik een fijnere geur alleen voor synthetische stoffen gebruik ik nog wasverzachter omdat die anders aan je lijf kleven.

  Reply

Leave a Comment