Volg ons via
 
 

Roux maken

Roux maken | met dit roux recept maak je zelf een roux voor het binden van saus of ragout

Wat is een roux en hoe maak je een roux?

Een roux is een mengsel van boter en bloem, en wordt gebruikt om sauzen en ragouts te binden. Roux maken doe je op onderstaande wijze.

Witte- en bruine roux

De witte roux wordt gebruikt om witte sauzen te binden. De bruine roux is voor donkere sauzen.

De werkwijze is voor het maken van beide roux hetzelfde, alleen voor een bruine roux bak je een en ander wat harder waardoor het bruint.

Recept voor het maken van roux

1 deel roomboter,
1 deel bloem.
De hoeveelheden zijn afhankelijk van de hoeveelheid saus / ragout die je wilt binden, maar het is altijd 1 op 1.

Werkwijze

Smelt de boter in een tefal-pan. Laat niet bruinen voor een witte roux, wel voor een bruine. Doe er in 1 keer de bloem bij en verwarm al roerend op zacht vuur. Na een minuut of 3-5 is de bloem gaar en heb je een roux. Iets hoger vuur geeft een bruine roux. Blijf roeren en zorg dat het niet aanbrandt, dat is niet lekker.

Doe de roux in een (glazen of aardewerken) schaaltje en laat goed afkoelen alvorens te gebruiken. Je zorgt altijd voor een koude roux als je een saus of ragout wilt binden, nooit warm op warm binden, dat gaat minder goed.

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
9 reactie(s)
PePo
Geplaatst op 23-02-2012 om 08:21

Dennis:

Volgens mij luistert de verhouding niet zo nauw.
Over dat koud/warm binden: dat schrijf ik dus ook onderaan het artikel en in reactie op de reacties, koud op warm (of andersom) binden werkt het beste.

PePo
Geplaatst op 23-02-2012 om 08:20

Roselaar: 

De hoeveelheid roux is geheel afhankelijk van de hoeveelheid ragout en basisdikte. Ik zou beginnen met een roux van 100 grt. boter en 100 gr. bloem, en dan eerst de helft gebruiken. Na oplossen kijken of het dik genoeg is, zo niet, dan eetlepel toevoegen en zo verder tot je een goede dikke ragout hebt gemaakt.

Dennis (Gast)
Geplaatst op 22-02-2012 om 17:35

Roux is idd de basis. Maar het is beter om 50/60 

verhouding te gebruiken. dus 50 gram boter en 60 gram bloem. 
Zo krijg je een mooier effect. En 1 van de delen moet koud zijn. 
als je warme soep/saus gaat binden koude roux gebruiken. Ook dat geeft een mooier effect.

Roselaar (Gast)
Geplaatst op 04-05-2011 om 21:25

L.s.

Hoeveel bloem is nodig om ragout te maken voor 6 personen ?

met vriendlijk groet

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 03-10-2006
Hits: 52081
Categorie: 
Sauzen en Dressings, Kooklessen, Koken voor beginners
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
roux maken, roux recept, bruine roux, witte roux, saus binden, ragout binden
Gerelateerde artikelen