Spinnenwebben voorkomen

Als je in het bos of aan het water woont, kun je wel eens te maken hebben met veel spinnen rond het huis maar ook in het huis. Hoewel spinnen erg nuttig werk leveren, wordt het na verloop van tijd wel een vieze boel. Hoe kun je spinnenrag het beste voorkomen en verwijderen? We behandelen het op deze pagina en als je zelf goede tips, hebt deel deze dan zeker even met anderen.

Hoe voorkom ik spinnenwebben in en rond mijn huis?

spinnenrag

Spinnenrag binnen

Binnen in huis vind je vaak spinnen (hoe ze binnenkomen is vaak een raadsel). Deze leuke spinnetjes zijn helaas erg goed in het maken van spinnenwebben de je door het hele huis terug vindt. Vaak zie je ze pas als het stof op de draden aan het ophopen is en vaak is dit op plekken waar je nauwelijks bij kunt. Hoog in het trapgat bijvoorbeeld. De volgende tips kunnen je helpen bij het voorkomen van spinnenwebben. 

Schoonmaken

Spinnenwebben kun je het beste schoonmaken met de onderstaande producten

 • Stofzuiger
 • plumeau
 • Sateprikkers
  Met een satéprikker kun je als het ware een suikerspin maken van spinnenrag. Vervolgens gooi je de satéprikker weg met spinnenweb en al. Hierdoor krijg je niet te maken met vieze plumeaus. 

Voorkomen

 • Zet een schaaltje azijn neer op de plek waar je veel last hebt van spinnenwebben
 • Maak de plek schoon van webben. Doe vervolgens wat citronella met wat water in een spuitfles en benevel de plekken waar de spinnen graag zitten. Hier houden ze niet van (Let wel op dat je dit spuit op ondergronden die dit ook aan kunnen en je geen vlekken op je muur achterlaat of iets dergelijks)

Spinnenwebben buiten

spinnenwebben verwijderen

Spinnen horen thuis in de natuur en dus vind je ze soms volop in de tuin. Helaas vinden spinnen het ook erg prettig om droog tegen de woning en schuurtjes aan te zitten en daar ontstaan vaak een hoop spinnenraggen. Als je deze weghaalt, komen ze vaak ook snel terug. Je kunt dit proberen te verminderen met de volgende tips:

 • Maak de plek schoon van webben. Doe vervolgens wat citronella met wat water in een spuitfles en benevel de plekken waar de spinnen graag zitten. Hier houden ze niet van. 
 • Plaats nestkastjes voor mezen. Als je veel vogels in de tuin hebt, zullen deze de spinnetjes opeten en dat is een effectieve manier van de oorzaak aanpakken. 
 • Zet buitenverlichting 's nachts uit. Insecten komen vaak op licht af. En die zijn natuurlijk de voedselbron van spinnen. Daarom zie je vaak heel veel spinnenwebben rondom verlichting. Als je de lamp 's nachts uit zet, heb je daar veel minder last van.

Oplossingen en tips om spinnenwebben te voorkomen en verwijderen

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring met het verwijderen van spinnenwebben? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

10 Comments

 • S-je

  17 oktober 2012

  Een tante van mij deed dat dus vroeger echt he?! Die waste de satéstokjes van de Chinees af om zelf nog eens te gebruiken op een andere moment. Ieuw!!!

  Reply
 • K'tje

  17 oktober 2012

  Als echte hollander bewaar je die prikker voor hergebruik….

  Reply
 • virgo

  17 oktober 2012

  Echt met prikker en al?

  Reply
 • Heks

  17 oktober 2012

  Van de week was er een programma : hoe schoon is jou huis, daar werd de tip gegeven om op de plekken waar spinnen graag wonen de muren met met citronella in te spuien, ik heb het geprobeerd en geen spinnen meer voor de voordeuren. Nou ga ik achter en binnen nog even inspuiten.

  Reply
 • S-je

  17 oktober 2012

  En mocht je toch spinnenwebben hebben/krijgen: met een satéprikker erin ronddraaien, dan windt dat spinnenweb zichzelf op en krijg je ook niet van dat plakspul aan je handen. Met prikker en al weggooien!

  Reply
 • Louise

  19 januari 2010

  Mijn trapgat is ook dan toch echt te hoog!!! We hadden voor de verhuizing al grappen gemaakt omdat er ook veel minder boekenkastruimte in dit huis is om zo'n systeem met trektouwtjes te maken en de boeken boven de trap te hangen!

  Reply
 • mama eer

  19 januari 2010

  Ik doe het inderdaad ook met de stofzuiger…..
  Tja, dat trapgat…. de steel van de stofzuiger lang laten (alleen de voet eraf) scheelt al in je rek……

  Reply
 • Kaatje28

  19 januari 2010

  Wij hebben door het hele huis plafond/muren van spuitwerk of spachtelputs.

  Nu heb ik het probleem met spinnenwebjes verwijderen. Als ik dit doe (met een plumeau) worden dit zwart/grijze ‘vlokjes' die blijven ‘plakken' aan de muur. Nu vallen ze juist eerder op dan toen ze nog gewoon en spinnenwebje waren !!

  Wie kan me helpen!!

  Reply
 • Ati

  28 augustus 2004

  Spinnen horen bij het buitenleven, dus spinnenwebben ook. Bedenk wel dat spinnen heel veel schadelijke insecten eten, dus veel meer goed doen dan kwaad. Waarschijnlijk ligt die kant van jou huis in een windrichting of zonpositie die de spinnen aantrekkelijk vinden. Gebruik een ramenwasser met telescoopsteel. Als je je ramen wast, kun je gelijk dat houtwerk afnemen. Mijn angst voor spinnen (en ander insectengespuis) is verdwenen toen ik kinderen kreeg. Het is natuurlijk van de gekke, dat ik mijn angst op hun zou overdragen, en dat ze een moeder zien die hysterisch wordt van zo'n beessie. Want dat zijn het maar, kleine beestjes. Groetjes Ati

  Reply
 • Danielle

  27 augustus 2004

  Ons huis is aan de voorkant van donkergroen hout. Op zich best mooi, maar er zitten steeds van die duidelijk zichtbare vieze spinnenwebben op. Ik kan ze weg halen wat ik wil, maar het heeft geen ekele zin. Bovendien ben ik ook nog eens als de dood voor insekten, spinnen ed.
  Heeft iemand een goede tip voor mij?

  Reply

Leave a Comment