Vaatwasser reinigen

Het is verstandig om zo nu en dan de vaatwasser van binnen te reinigen. Wat ondanks dat de vaatwasser bijna dagelijks helemaal wordt doorspoeld, hoopt zich er toch vuil in op.

Hoe kun je een vaatwasser van binnen reinigen?

vaatwasser schoonmaken

Dagelijkse schoonmaak

Verwijder de overgebleven etensresten. Maak er een gewoonte van om alle resterende etensresten, zoals bonen, pasta enzovoort, na elke afwascyclus schoon te maken. Trek het onderste rek uit je vaatwasser om deze etensresten te vinden. Verwijder ze gemakkelijk met keukenpapier. Door dit met regelmaat te doen zal je vaatwasser verlost worden van vervelende geurtjes en mogelijke opeenhopingen en/of verstoppingen.

Wekelijkse schoonmaak

Veeg het vuil op de deuren van de wasmachine weg. Gebruik hiervoor een vochtige spons of doek om alle resten en vlekken weg te vegen die zich in het binnenoppervlak van de deur, de deurranden, de handgreep en de bedieningselementen van de vaatwasser bevinden. Dit voorkomt dat deze viezigheid met tijd zich kunnen omzetten naar ongewenste schimmels die een ongewenste geur afgeven.

Wekelijkse tot maandelijkse schoonmaak

Verwijder en spoel het filter van je afwasmachine met een regelmaat. Dit is erg belangrijk om te doen aangezien een vies filter je afwas niet schoon kan maken. Om te voorkomen dat je na iedere afwasbeurt nog steeds viezigheid van je borden moet halen, moet je het filter onder de onderste sproeier ontgrendelen en verwijderen. Deze kun je vervolgens onder warm stromend water afspoelen en hardnekkige vlekken kunnen met een zachte tandenborstel worden weggeveegd. Daarnaast kun je ook het glasscherf en het plastic frame schoonmaken, aangezien hier veel vet aan blijft zitten. Zodra het allemaal schoon is, zet je de onderdelen terug op zijn plaats. Raadpleeg de gebruikershandleiding of de website van de fabrikant als je niet zeker bent of je de onderdelen juist hebt teruggeplaatst.

Maandelijkse schoonmaak

Geef je vaatwasser een grondige reiniging. Dit kan door verschillende methodes. Er bestaan tegenwoordig vaatwasmachine reinigingstabletten maar je kunt dit ook gerust zelf doen met een vuil-bestrijdend azijn. Het is belangrijk om tijdens een volledige schoonmaakbeurt alle vastzittende deeltjes, mineraal ophopingen en wasmiddelresten grondig te verwijderen. Voor de zelfgemaakte ‘azijn optie' zet je een glazen maatbeker gevuld met twee kopjes gedistilleerde azijn op het bovenste rek van je vaatwasser. Draai vervolgens een normaal programma zonder wasmiddel. Na de afwasbeurt zal je vaatwasser weer stralen van de binnenkant.

Oplossingen en tips voor het schoonmaken (en houden) van de vaatwasser

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment