Lijmresten trap verwijderen

Hoe kun je lijmresten van een trap verwijderen?

Als je oude bekleding van een trap haalt dan zitten daaronder vaak behoorlijk veel opgedroogde lijm. Deze moet je in vele gevallen verwijderen als je de trap weer mooi wil gaan maken. Lees hier over de meest effectieve methode voor het verwijderen van lijmresten op je trap.

lijmresten trap verwijderen

Twee soorten lijmresten

Hoewel het merendeel van tapijtlijm smeerbaar en oplosbaar in water is, lossen ze na uitharding niet noodzakelijk op in water. Hetzelfde geldt voor de latexverf. Dit is ook een van de lijmsoorten die je tegen kunt komen op je trap. Deze lijm is vaak schuimachtig van structuur en hoewel je dezelfde procedure gebruikt om hem er af te krijgen, is het iets moeilijker te verwijderen dan de smeerbare lijm.

Één oplosmiddel om er vanaf te komen

Een overvloed aan oplosmiddelen kan tapijt lijmresten verzachten waardoor het makkelijker wordt om het te verwijderen. Aangezien er gebruik kan zijn gemaakt van verschillende soorten lijmen, kan het hard zijn meen juist oplosmiddel te vinden wat werkt tegen jouw specifieke lijmresten. Daarom bestaat er een speciaal gemaakt oplosmiddel wat een groot aantal verschillende lijmen doet verwijderen.

Een succesvol oplosmiddel bestaat uit een mengsel van geraffineerde petroleumdestillaten en als niet dit specifieke middel wilt halen, kun je ook gebruik maken met een geurloze terpentine of gedenatureerde alcohol. Deze middelen zijn allemaal erg succesvol voor gedroogde latexverf. Het wordt afgeraden om de lijm af te schuren met een schuurmachine aangezien de lijm alsnog plakkerig kan zijn, daarom werkt het het beste om zoveel mogelijk lijm los te maken met oplosmiddel en pas daarna te schuren.

Het verwijdering-proces in 7 stappen

  1. Schraap met een metalen verfkrabber en plamuurmes zoveel mogelijk van de gedroogde lijm weg. Soms heb je geluk en komt het grootste deel van de lijm al los via deze manier.
  2. Doordrenk een oude doek met speciale tapijtlijm oplosmiddel, terpentine of gedenatureerde alcohol en breng dit oplosmiddel rijkelijk aan op de lijm om de desbetreffende traptreden en stootborden.
  3. Wacht tot de lijm zacht is. Dit kan tien minuten of langer duren. Als het oplosmiddel volledig is verdwenen, voeg dan extra middel aan. Het kan helpen om met plastic folie de plekken te bedekken om verdamping te voorkomen en meer tijd te geven om het oplosmiddel te laten intrekken.
  4. Schraap de lijm weg met een metalen verfkrabber of plamuurmes en deponeer de lijmresten in een zak of emmer om weg te gooien. Bevochtig de doek met meer oplosmiddel en veeg zoveel mogelijk van de overige lijmresten weg.
  5. Schuur de resterende lijmresten weg met een handschuurmachine en schuurpapier met een korrel van 100 of 120. Met een grof papier wordt de lijm snel verwijderd, maar kan het diepe krassen achterlaten op het hout van de trappen.
  6. Ga opnieuw met het schuurpapier over de trap heen, maar dit keer met je hand in plaats van de schuurmachine. Dit helpt met het verwijderen van de laatste restjes. Deze stap is ook alleen nodig als je van plan bent de treden te beitsen en opnieuw af te werken.
  7. Als alles verwijderd is, kun je de treden stofzuigen zodat al het overige schuurstof wordt verwijderd. Veeg het hout af met een vochtige doek. De treden zijn nu klaar om geschilderd of opnieuw afgewerkt te worden.

Oplossingen en tips voor het verwijderen van lijmresten van de trap

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment