Ovenvisjes bestrijden

Ovenvisjes zijn kleine, vleugelloze insecten die leven in verwarmde gebouwen. Ze worden gemakkelijk verward met papiervisjes. Ze brengen in huis schade toe aan boeken, behang, karton, schilderijen en andere (belangrijke) papieren, maar ook aan synthetische materialen zoals bijvoorbeeld kleding. In dit artikel kun je alles lezen over deze beestjes. Je kunt hier vinden, hoe ovenvisjes eruit zien, waar ze leven en hoe je ovenvisjes kunt voorkomen en bestrijden.

Hoe bestrijd ik ovenvisjes in huis?

ovenvisje bestrijden

Uiterlijk ovenvisje

Het ovenvisje behoort tot de Hexapoda, dit zijn zespotige insecten. Het zijn kleine beestjes die circa 12 millimeter lang worden. Het ovenvisje heeft geen vleugels, is bedekt met schubben, heeft 2 lange antennes aan de kop en 3 lange uithangsels aan het achterlijf. De kleur van het ovenvisje is grijsachtig en op de rug gespikkeld. Het ovenvisje kruipt met slangachtige bewegingen.

Ovenvisjes, papiervisje, of zilvervisje?

Er zijn 3 soorten ‘visjes’ die niet eenvoudig van elkaar te onderscheiden zijn. 

 • Ovenvisje
  Grijzig en gevlekt met minuscule haartjes, lange voor- en achtersprieten, te vinden op warme plekken zoals achter een verwarming.
 • Zilvervisje
  Zilvergrijs met een glad schild en wat kortere achtersprieten, vaak te vinden in badkamers en wc.
 • Papiervisje
  Een beetje grijs met bruin met minuscule haartjes, lange voor- en achtersprieten, voedt zich met papier en textiel en dus vaak vinden bij behang en boekenkasten.

Ovenvisjes in huis

Ovenvisjes houden van donkere, warme plekken waar voldoende voedsel te vinden is. De beste temperatuur voor een ovenvisje ligt tussen de 32°C en de 38°C en ze gedijen het best bij een luchtvochtigheid van meer dan 33%. Ze zullen zich dus altijd verschuilen op de warmere plekken van het huis, waar weinig licht komt. Denk hierbij aan naden en kieren in bijvoorbeeld de keuken, maar ook andere verwarmde ruimtes zoals de badkamer. De ovenvisjes eten voornamelijk koolhydraten, zoals zetmeel en suikers. Over het algemeen zullen ovenvisjes weinig schade aanrichten in je woning.

Voorkomen ovenvisjes

Om je huis onaantrekkelijk te maken voor ovenvisjes kun je er het beste voor zorgen dat de temperatuur in huis overal laag blijft. Daarnaast is het niet verstandig om papieren en karton te bewaren op donkere en/of warme plekken in huis. Tot slot de laatste tip om ovenvisjes te voorkomen: zorg dat er zo min mogelijk kiertjes en naden in het huis te vinden zijn.

Ovenvisjes bestrijden

Heb je toch overlast van ovenvisjes dan zijn er chemische middelen op de markt waarmee je ze kan bestrijden. Houd je last van ovenvisjes, schakel dan een specialist in.

Sinds kort zijn er specialistische middelen op de markt die zich op het bestrijden van zilvervisjes richten. De reviews van dit artikel zijn veelbelovend.

HGX Tegen Zilvervisjes

Oplossingen en tips voor het bestrijden van ovenvisjes

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

1 Comment

 • yvonne

  14 november 2012

  dat chemische goedje werkt, ik heb het bij de boerenbond gekocht en achter alle plinten gespoten. tot op de dag van vandaag is die familie nog steeds voor 98% uitgeroeid.

  Reply

Leave a Comment