Soda Bewaren

Baking Soda wordt zo snel klonterig! Of erger nog één grote dikke klont Soda. Dit moet je doen om klonten te voorkomen. 

Hoe kun je Baking Soda het beste bewaren?

baking soda
Baking Soda niet in de supermarkten te vinden

Soda moet je afgesloten in een bus met deksel bewaren, alleen ben je er dan nog niet want er is nog veel meer wat je hierover moet weten: 

Andere manieren om dit probleem op te lossen

  • Ik bewaar de soda in zo'n mayonaise emmertje en gebruik dan eerst de rest uit de zak, die ik afsluit met 1 knijper.
  • Ik bewaar sods in een trommel met deksel en geen last van klonten.
  • Je hebt ook soda crystels, die worden niet 1 grote klomp soda.
  • Bij (grote) AH winkels verkopen ze klontvrije Soda in bussen. Heb ik ook en wordt inderdaad niet hard.
  • Ik gebruik het ook o.a. in de gootsteen; het zit in een bus, en wordt wel een klomp; ik steek er een stuk af en dat lost prima op.

Het technische verhaal achter Soda

De soda die we in het huishouden gebruiken is natriumcarbonaat. Natriumcarbonaat is hygroscopisch. Dit betekent dat het vocht uit de lucht aantrekt. Eén van de kristalvormen is natriumcarbonaat-decahydraat. Dit betekent dat één molecuul natriumcarbonaat tien moleculen water bevat.

Door al het water ontstaan de klonten. Het is lastig om natriumcarbonaat droog te houden.

Suiker is ook een beetje hygroscopisch. Als je dat een poosje niet gebruikt, merk je ook dat het bovenlaagje een beetje geklonterd is.

De klontvrije soda ken ik zelf niet. Ik neem aan dat dat de watervrije natriumcarbonaat is. Het zal waarschijnlijk wel een stuk duurder zijn.

Om het nog wat complexer te maken, hebben we naast de “gewone soda” ook nog caustic soda of bijtende soda. Dit is natriumhydroxide. Het wordt onder andere gebruikt in gootsteenontstoppers.
Het is veel gevaarlijker dan de gewone huishoudsoda!!! Als natriumhydroxide wordt opgelost in water, komt er zeer veel warmte vrij!
Natriumhydoxide is trouwens ook hygroscopisch…

En omdat ik het niet laten kan, maak ik het nog iets completer. We hebben in de keuken ook nog te maken met dubbelkoolzure soda. Wij noemen het bakpoeder (op zijn Engels: backing soda) en dit is natriumwaterstofcarbonaat. Als je dit in water doet ontstaat er koolzuur dat zichtbaar is als luchtbelletjes/schuim. (Bron: Kolleke)

Soda niet gebruiken bij ontkalken wasmachine

Een kopje soda in de wasmachine zou volgens sommigen wonderen doen wat betreft het ontkalken van de machine. Dit is niet waar.

Soda is namelijk een sterk alkalisch produkt. Dat wil zeggen dat het sterk ontvettende eigenschappen heeft. De PH waarde van soda ligt rond de 14. Soda is een base. Dat wil zeggen dat er bij oplossing in water een hydroxideion ontstaat en het kan dan ook een H+ proton opnemen. Voor ontkalking is een zuur nodig. Zuren hebben de eigenschappen dat ze ontkalken en ontroesten. Denk hierbij aan citroenzuur of natuurazijn.

Soda is een uitstekend produkt om bijvoorbeeld de witte was mee te doen maar als ontkalkingsprodukt is het niet geschikt.

Meer oplossingen en tips over soda bewaren?

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoud problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment