Velours Gordijnen Wassen

Normale gordijnen kan je gewoon in de wasmachine gooien, de wasmachine op 30 graden zetten en ze komen er schoner uit. Maar wat moet je doen met de duurdere velours gordijnen?

Hoe kan je Velours Gordijnen het beste wassen?

Ovomaltine gezond
Het wassen van deze mooie Velours Gordijnen

Het is belangrijk om velours gordijnen te wassen op de correcte wijze, zodat ze hun zachte en luxe uiterlijk blijven behouden. Als je velours gordijnen heeft, moeten deze regelmatig worden onderhouden. Velours gordijnen voegen elegantie toe aan elke kamer, maar ze zijn erg magnetisch voor viezigheid van plakkerige vingers en ze verzamelen snel stof van buitenaf. Een bezoek aan een stomerij wordt aanbevolen voor delicate stoffen, maar dit is niet nodig voor matige reiniging. Sommige gordijnen zijn machinewasbaar, maar ze kunnen ook zonder beschadiging met de hand worden schoongemaakt. Hier zijn tips om velours gordijnen te wassen.

Voorbereidingen voor het schoonmaken

Voor het schoonmaken en wassen van fluwelen gordijnen heb je een aantal materialen nodig, waaronder:

  • een stofzuiger
  • een absorberende spons
  • een zachte borstel
  • een emmer
  • een houten lepel
  • een haardroger
  • een fluwelen borstel
  • en optioneel een handstoomreiniger of stomerij set.

Als je wilt kan je de gordijnen naar beneden halen en op een plat oppervlak leggen. Controller de instructies van de gordijnen altijd voordat je begint. Voordat je begint aan je velours gordijnen wassen, verwijder je stof met een zachte borstel. Borstel in één richting en volg de haarrichting van de velours gordijnen om ze uniform te houden. Als je tegen de richting van de haren werkt, kunnen ze er rommelig en goedkoop uitzien. Pak de stofzuiger en laat de borstel met zachte haren over de gordijnen glijden.

Het verwijderen van vlekken

Let er tijdens het schoonmaken op dat het gordijn niet te nat wordt. Test het wasmiddel op een hoek of de achterkant om de reactie te testen voordat je het op de vlek aanbrengt. Als je een paar vieze vlekken op je gordijn hebt, is het zonde van het werk om de gehele velours gordijnen te wassen. Je kan de vlek namelijk direct verwijderen. Meng drie kopjes warm water met een theelepel afwasmiddel. Roer het mengsel met een houten lepel tot schuim op het oppervlak verschijnt. Roer vaak en met regelmaat om het schuim bovenop te houden. Bevochtig een spons of doek in het zeepsop, wring het uit en wrijf voorzichtig over de vlek, met de haarrichting mee, beginnend vanaf de bovenkant. Nadat het sopje een kwartiertje de tijd heeft gehad om in te trekken, verwijder je het met een schone doek. Herhaal deze methode totdat je alle vlekken hebt verwijderd. Laat de gordijnen drogen, wat gewoonlijk vierentwintig tot achtenveertig uur duurt. Open indien mogelijk het raam. Gebruik een föhn die is ingesteld voor drogen op lage tot snelheid. Houdt de haardroger vijftien centimeter van het gordijn verwijderd. Zodra het droog is, borstel je de gordijnen opnieuw.

Het reinigen en schoonmaken van de volledige velours gordijnen

Als de vlekken moeilijk te verwijderen zijn, probeer dan een stomerij set voor thuis. Test de kit eerst op een verborgen plek. Let er op dat sommige kits alleen werken in wasmachines. Een handstoomreiniger is een andere optie. Een stoomreiniger kan vlekken en viezigheid herstellen en kreuken verwijderen. Stoom de achterkant van het gordijn lichtjes. Als je geen stoomreiniger hebt, vul dan een badkuip of een andere grote bak met heet water en hang de gordijnen in de buurt. Je kan velours nooit strijken, omdat dit de textuur kan verpletteren. Velours gordijnen wassen hoeft alleen te worden gedaan zodra je er op gemorst hebt of vuil heb opgemerkt. Een regelmatige reiniging zal de duur van je velours gordijnen uitrekken. Als je jouw vaardigheid niet vertrouwt, of als de vlekken er niet uitkomen, neem dan contact op met een huishoudelijke dienst die dit professioneel kan aanpakken.

Tips voor het wassen van velours gordijnen

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment