Wratten verwijderen

wratjeVooral kinderen hebben regelmatig last van wratjes. De gewone wratten worden veroorzaakt door een virus. In totaal zijn er wel 30 verschillende soorten virussen die wratten veroorzaken. Naast normale wratjes zijn er ook andere bultjes zoals kersenwratjes, steelwratjes of wild vlees/fibroom.

Hoe verwijder ik zelf wratten?

wratten

De meeste wratten gaan vanzelf weg naar verloop van enkele maanden tot jaren. Toch is het geen fraai gezicht en soms zitten ze op een vervelende, pijnlijke plek. Door eraan te peuteren, verspreidt het virus zich nog verder waardoor er meer wratten bij komen. 

Naar de huisarts

Als je een wrat hebt, kun je het best even langs de huisarts gaan. De huisarts kan vaststellen of het inderdaad een wratje is en deze verwijderen met stikstof. Ga er niet zelf aan peuteren!

Speciale wrattenbehandeling producten voor thuis 

 • Normale wratjes
  Tegenwoordig kun je gewoon online spulletjes kopen waarmee je wratten zelf op verantwoorde manier kunt behandelen. Je kunt ze zelfs thuis bevriezen.
 • Heksenstift tegen wild vlees/fibroom
  Heksenstift werkt goed tegen fribromen. Je kunt heksenstift van Kruidvat of een andere winkel kopen en gebruiken tegen fibromen
 • Steelwratjes zelf verwijderen
  Steelwratjes kun je eenvoudig verwijderen met Heltiq.

Huismiddeltjes

De afgelopen jaren hebben we veel tips ontvangen van gasten die huismiddeltjes hebben toegepast. Veel tips hebben we verwijderd. Peuteren, snijden, doorprikken en andere pruts-oplossingen kunnen de boel erger maken! Doe dit dan ook nooit.

De onschadelijke huismiddeltjes staan hieronder… voor als je niet naar de huisarts wilt of durft.

 • Wrat verwijderen met aardappelschil 
  Wratten verwijderen is een koud kunstje met deze goed werkende tip. Dikke kans dat je geen dure middeltjes, zoals bijvoorbeeld Wartner, aan hoeft te schaffen. Verwijder de wrat als volgt: Wrijf elke dag tweemaal met een stukje aardappelschil (de natte kant) over de wrat of doe een stukje onder een pleister! Na een week of 2 is ‘ie helemaal verdwenen!
 • Citroen & azijn tegen wratten
  Citroenschil in azijn laten weken en dat elke avond op de wrat. Doe dit eerst een week, daarna paar weken laten rusten. Daarna opnieuw gedurende een week. Pijnloos en goedkope oplossing tegen wratten.
 • Een klein plasje in de ochtend… 
  Ochtendurine opvangen en de plek met wrat in dopen. Een minuutje laten intrekken en daarna goed wassen.
 • Baking soda gebruiken met wonderolie
  Maak een een papje van bakingsoda en wonderolie. De wrat moet je een beetje schrapen met een naaldje. Daarna dit witte papje erop. Afplakken met een pleister en de wrat krijgt geen zuurstof meer en de baking soda is anti bacterieel. De wrat wordt zwart of donkerbruin. Hij gaat dan dood en er vormt een korstje erop. Daarna valt het korstje eraf en de wrat is weg zonder littekens. Je moet het wel elke avond doen en volhouden. Baking soda is de Amerikaanse variant, het is anders dan onze soda. Je koopt het bijvoorbeeld bij een toko. De wonderolie, ook wel castor olie genoemd, kun je wel bij een drogist kopen of even googlen.
 • Nagellak tegen wratten
  Doorzichtige nagellak erop. De eerste keer absorbeert de wrat alles, dus als het droog is nog een keer nagellak erop. Dit zo'n week tot 2 weken volhouden… en weg is de wrat.

Snijden, peuteren en andere oplossingen

Met enige regelmaat ontvangen wij via het reactie scherm hieronder tips om zelf aan de slag te gaan met messen, touwtjes en andere barbaarse oplossingen. Deze middeleeuwse trucjes en tips zullen wij verwijderen! Spaar je dus de moeite ze te plaatsen. Bij twijfel over vreemde plekjes adviseren we je naar de huisarts te gaan.

Oplossingen en tips voor het verwijderen van wratjes

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

4 Comments

 • Gerard

  29 augustus 2017

  Lees toch verschillende oplossingen waarbij de wrat wordt afgesloten van de buitenlucht. Komt een beetje neer op de methode die mijn moeder altijd gebruikte en dat is met een stukje garen afbinden. Ik moest haar vroeger desgevraagd wel eens helpen als het een lastige plek was. Na een paar dagen viel het wratje eraf. Werkt ook goed bij kersenwratjes. Kans op bloedvergiftiging kun je hebben als je vroegtijdig het garen los haalt. Laten zitten tot het eraf valt.

  Reply
 • Inge Van der Hoeven

  7 december 2016

  Een stukje zink en een stukje koper op een afstand van elkaar in een bak met water (water niet verversen). Hierin elke dag een half uurtje zitten met de wrat. Na 14 dagen is de wrat verdwenen.

  Heb dit zelf al gedaan met een voetwrat.

  Reply
 • ikke

  13 april 2016

  Ik stip mijn wratjes aan met zoutoplossing/neusdruppels. Uiteindelijk verdwijnen ze. Ik ben hiermee begonnen omdat ik al jaren last had van wratjes die maar niet weggingen, aanstippen bij de dokter en zelfs wegsnijden bij de dokter hielp niet.

  Toen ik op vakantie was geweest waren al mijn wratjes verdwenen. Daar had ik veel gezwommen in zout water. Vandaar… als er nu een wratje opkomt, gebruik ik neusdruppels of zoutoplossing.

  Reply
 • Clauhau

  26 september 2014

  Al jaren last van wratjes onder mijn voet. Ik ben zojuist gestart met het aanstippen met naggellak. Zeer benieuwd hoe ze gaan reageren. Had verwacht dat het zou prikken/bijten, maar voel er niets van. Nu heb ik een mooie glimmende onderkant, haha.

  Reply

Leave a Comment