Keuken verbouwen tips

Naar aanleiding van onze verbouwing, een nieuwe keuken, en de ervaringen die we daarbij gaan opdoen, heb ik deze tips voor het verbouwen van je keuken ingestuurd.

Waar moet je aan denken bij het verbouwen van je keuken

keuken verbouwen waar moet je aan denken
keuken verbouwen: waar moet je aan denken?

Goed, wij gaan dus aan de gang met een nieuwe keuken. Dat willen we al jaren, en dus zijn we gaan sparen

 • (tip 1: zorg dat je geld hebt).

In die tijd dat we spaarden, zijn we ons gaan bezig houden met wat we willen. Wat is handig? Wat is mooi? Welke ruimte – apparatuur mis je? Wat voor indeling?

Daarna zijn we gaan schetsen. Oppervlakte op papier, gewenste apparaten uitzoeken en uitknippen, op de plattegrond zetten en aan de slag met schuiven.

 • (tip 2: zorg dat je weet wat je wilt).

Daarna pas zijn we naar winkels gegaan. Bij drie keukenzaken hebben we laten schetsen en een offerte laten opstellen.

 • (tip 3: laat je niet overdonderen). 

Daarna zijn we verder gegaan: welke aanpassingen zijn nodig? Elektra, gas, aansluitingen, groepenkast, vloer, wanden, noem maar op. Daarvoor zijn vakmensen nodig

 • (tip 4: huur specialisten in voor gas en elektra) 

Omdat onze keuken (als het gaat zoals wij hopen) op maat gemaakt wordt door dezelfde mensen die de wanden en vloer afwerken, houdt onze ervaring met keukenwinkels hier op.

In de eerste contacten hebben we wel gemerkt dat de prijzen echt idioot zijn, met onderhandelen kan er zomaar een paar duizend vanaf. Richtlijn is dat je er bij de onderhandelingen zo 50% van af kan praten. Let wel heel goed op wat er is inbegrepen, bij installatie is elke extra handeling / materiaal snel verdiend voor de keukenplaatser.

Wij zijn gisteren de volgende zaken gaan regelen: vloer- en wandtegels besteld, in overleg met de legger (die hebben we zelfs meegenomen).
Alle apparatuur gekocht.

Wij kiezen voor een keuken die we om losstaande apparatuur heen laten bouwen. koel-vriescombi, groot (90cm) fornuis, alleen de vaatwasmachine wordt inbouw. De apparatuur is op afroep beschikbaar vanaf half oktober, dus staat hier nooit in de weg.

Gelukkig hebben wij een complete kampeeruitrusting, incl. gasstel, dus zitten we niet meteen zonder kookmogelijkheid terwijl ze aan het slopen zijn. Een tafel met gasstel, petroliestel en de combi-oven, dan moet het wel lukken een paar weken

 • (tip 5: Houdt rekening met een periode kampoeren in je keuken, en bereid je daarop voor. Leen ergens een kampeergasstel, als je dat zelf niet hebt)

De planning is nu als volgt:
– komende week gesprek met de bouwers over voorbereidingen (vloer, wand, plafond) en de keuken;
– komende week gesprek met en advies van de elektricien -gasinstallateur over wat er nodig is

 • (tip 6: zorg dat je de aansluitwaarde van je apparatuur weet).

– komende weken: uitzoeken en leeghalen keukenkastjes
– deze maand: beginnen met slopen van de keuken, vloer en wand keuken en hal kaal maken.
– deze maand – half oktober: aansluitingen en meterkast in orde laten maken
– Vanaf begin oktober: Afwerken wanden en plafond, leggen van de vloer.
– Eind oktober: plaatsing en aansluiten apparatuur
– maand november: bouwen en plaatsen van de keuken.
– voor de kerst: Alles klaar.

Tot slot:
– zorg voor voldoende stopcontacten in de nieuwe keuken, op verschillende plaatsen. Ik heb bijvoorbeeld zonder na te denken al 10 stopcontacten nodig voor diverse vaste en losse apparaten.
– Houd budgettair rekening met veel extra uitgaven. Denk aan verlichting, andere pannen, haakjes, bestekbakken, enz. enz.
– Probeer niet te stressen. Ik heb nu deze planning, maar als we pas ergens in het voorjaar klaar zijn, jammer dan…

Pinterest

Vind je deze pagina handig? Klik op de afbeelding en voeg deze toe aan een Pinterest board zodat je er later nog wat aan hebt! 

Volg ons ook!

Als je ons volgt, zul je regelmatig dit soort handige tips voorbij zien komen op Pinterest.

Dat is nog eens leuk hè!?

Oplossingen en tips om je keuken te verbouwen

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

1 Comment

 • Marie de Jonge

  21 januari 2022

  Een concreet plan hebben is naar mijn idee ook de basis. Zelf ben ik ook met verschillende aannemers in gesprek te gaan om mijn wensen door te nemen. Uiteindelijk heb ik mijn plan zo aangepast dat het past bij mijn wensen en budget. We gaan in de zomer beginnen met project en ik kijk er naar uit!

  Reply

Leave a Comment