Droger schoonmaken

Een schone droger bevordert de werking en voorkomt brand. Het is dus een belangrijke taak om niet te vergeten. Lees op deze pagina wat je allemaal kunt doen. 

Hoe kun je een droger schoonmaken?

droger schoonmaken

Voordat je begint aan het schoonmaken van je droger moet je altijd eerst de instructies lezen die de fabrikant heeft geleverd bij jouw droger om te zien of er specifieke instructies zijn voor jouw specifieke model.

Daarnaast is het belangrijk om het verschil te weten tussen:

  • de ventilatie opening van de droger,
  • het pluis-filter, en de
  • pluizen-vanger 

Deze zijn allemaal belangrijk maar hebben allemaal aparte taken nodig om schoon te worden gemaakt. Normaal zit het sluis scherm boven op de droger of net binnen de deur. De ventilatie opening wordt meestal achter in de machine aangesloten. Het sluis scherm van de droger moet je na iedere lading schoonmaken.

Er wordt aangeraden om de ventilatie opening van de droger om de zes tot twaalf maanden schoon te maken.

Het schoonmaken van de ventilatiekanalen

Schakel allereerst de droger uit en trek de stekker uit het stopcontact. Trek vervolgens de droger eruit en verwijder de ontluchtingsklep. Zorg dat je de droger genoeg er uit trekt zodat je toegang krijgt tot het ventilatiekanaal. Zodra je aan het ventilatiekanaal komt, verwijder je deze van de droger. Op dit moment kun je controleren of de ontluchtingsleiding tekenen van verslechtering tonen. Controleer ook de verstoppingen in de ventilatieopeningen en verwijder deze indien nodig. Je kunt deze gemakkelijk met je handen verwijderen en het is altijd mogelijk om handschoenen aan te doen om je handen te beschermen. Je kunt ook gebruik maken van een stofzuiger om alles rondom en in de ventilatie opening schoon te zuigen. Gebruik vervolgens ook de stofzuiger om andere resten van pluisjes en vuil weg te zuigen in en rondom de droger.

Het schoonmaken van de overige plekken van de droger

Start met het controleren en verwijderen van objecten die de buitenlucht opening kunnen belemmeren. Het kan namelijk voorkomen dat insecten zich nestelen rondom deze plekken. Je kunt altijd een speciale ventilatiekap laten installeren om dit probleem in de toekomst te verminderen. Zodra deze stap klaar is kun je de ventilatiekanaal terugplaatsen en kun je de overige pluizen en vuil rondom de droger stofzuigen zodat het weer helemaal schoon is. Hierna kun je de stroom weer terug aan zetten en laat je je droger voor een paar minuten test-draaien om te zien of alles op de juiste plek zet en of er nog ander vuil verschijnt wat nog verwijderd moet worden.

Het schoonhouden van de droger tussen schoonmaakbeurten in

Om er voor te zorgen dat de hoeveelheid pluisjes wordt geminimaliseerd, kun je enkele stappen ondernemen. Als je vaak beddengoed voor huisdieren of andere textiele die gevoelig zijn voor pluisjes in de droger doet, kun je overwegen of sommige materialen niet beter in de buitenlucht kunnen drogen in plaats van de droger. Ook kun je af en toe een specialist langs laten komen om de droger een volledige schoonmaakbeurt en inspectie te geven.

Oplossingen en tips voor het schoonmaken van drogers

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment