Tips tegen Beslagen Ramen in Huis

Als het buiten koud is en binnen warm in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, dan kunnen de ramen beslaan. Zeker huizen met enkel glas kennen dit probleem. Waterdamp koelt dan af tegen het koude glas en ‘verandert’ door de kou van buiten terug in water. Toch komt het ook voor bij ramen met dubbel glas. Op deze pagina vind je tips tegen beslagen ramen in huis.

Wat zijn de beste tips tegen beslagen ramen in huis?

beslagen ramen in huis

Een vochtige woning is een ongezonde woning. Vocht biedt ruimte voor schimmels en kan gezondheidsklachten veroorzaken en aantasting van behang en muren. Heb je veel last van condensvorming dan is je woning waarschijnlijk te vochtig en moet je de problemen met de vochthuishouding in je huis gaan aanpakken. Gevolgen van beslagen ramen kunnen zijn:

 • Je zicht naar buiten wordt belemmerd
 • Het houtwerk krijgt het vanwege het vocht zwaar te voorduren
 • Er kan schimmelvorming ontstaan in hoekjes

Tips tegen condens op ramen in huis

De belangrijkste tips tegen condens gaan over ventileren en luchten. Als je dit consequent doet, dan zal je probleem al minder kunnen worden. Deze tips gelden voor alle mogelijke beslagen ramen in huis. 

 1. Ramen en roosters open
  Een goede doorstroming van lucht voorkomt een te vochtige woning. Zorg ervoor dat je dagelijks even de ramen open zet (dat is sowieso erg gezond) en dat ventilatieroosters open staan. De ramen hoeven niet de hele dag open, maar even goed doorluchten zal al helpen.
 2. Ventileer extra tijdens douchen
  Condensvorming komt extra vaak voor op momenten dat er veel vocht in de ruimte komt. Dat kan zijn tijdens het douchen. Zet op dat soort momenten de ramen open.
 3. Voorkom damp tijdens het koken
  Aanhakend op de vorige tip: ook tijdens het koken ontstaat er veel vocht in de ruimte. Zorg dat de afzuigkap op een hoge stand staat en houd de deksels waar mogelijk op de pan zodat er niet teveel waterdamp in de ruimte terecht komt.
 4. Neem niet al teveel planten in huis
  Als je in een kas loopt dan merk je vaak dat er een hoge luchtvochtigheid is. Planten verdampen best wat vocht. Heb je een jungle aan planten in jouw eigen woning? Overweeg dit dan te verminderen.
 5. Controleer de afvoer en ventilatie
  Check de afvoer van je woning. Is er voldoende goede afvoer van lucht? Als dat niet het geval is, zou je kunnen overwegen om hier eens iemand naar te laten kijken. 
 6. Net verbouwd? Wacht nog even geduldig af en blijf ventileren.
  Voor nieuwe woningen is vaak gebruik gemaakt van beton, cement, en nieuwe stucwerk. Dit zijn allemaal dingen die eerst (langzaam) moeten drogen. In nieuwe woningen (en gerenoveerde woningen) vind je daarom vaak wat meer vocht, Dit zal na verloop van tijd minder worden. 
 7. Blijvende problemen? Vochtvreters
  Overweeg dan een vochtvreter, koop er eentje die niet al te groot is en continu water kan afvoeren. Deze vochtvreters kunnen voor meerdere dingen worden ingezet. Dus altijd handig om er één in huis te hebben.
ventilator
Een Ventilator is zeker in een nieuw huis een aanrader om te voorkomen dat ramen veel beslaan.

Zoek je meer info over beslagen autoramen? Bekijk dan ook eens onze pagina over beslagen autoruiten

Meer oplossingen en tips tegen beslagen ramen

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

1 Comment

 • Chrisje

  11 november 2020

  Ik heb ook weleens gehoord de ramen zemen met glansspoelmiddel van de vaatwasser in het water. Het schijnt dat de druppels er dan a.h.w. vanaf rollen. Heb het zelf niet getest, maar je kunt het natuurlijk altijd proberen.
  Succes!

  Reply

Leave a Comment