Deo en zweetvlekken in kleding

In het dagelijkse leven transpireert een mens best veel. Bijvoorbeeld onder de oksels. Daar hoef je niet eens hard voor te sporten. Zweet houdt je lichaam koel, maar zorgt wel voor vlekken in kleding. Transpiratievlekken onder de oksels op witte T-shirts komen bijvoorbeeld veel voor. Niet alleen zweet is dan de boosdoener, deodorant geeft ook vaak gele of bruine vlekken. Op deze pagina vind je dingen die je kunt proberen zweetplekken te voorkomen of te verhelpen. 

Hoe verwijder je deo- en transpiratievlekken uit kleding?

zweetvlekken

Last van gele transpiratie vlekken en plekken onder de oksels? Onderstaand vind je diverse manieren om zweetvlekken te verwijderen uit kleding.

 • Behandelen met vloeibaar wasmiddel. Eerst 30 minuten in laten trekken en dan wassen. In de zon leggen. Plek eerst goed vochtig maken en dan insmeren met een vloeibaar wasmiddel. Regelmatig controleren en met een spuitbus met water vochtig houden.
 • Een middag in de volle zon en dan in de wasmachine. Je ziet de vlek als het ware omhoog komen. Men zegt dat dit alleen lukt op groen gras.
 • Waterstofperoxide. Beginnen met een 50% oplossing met water. 30 minuten laten intrekken, in koud water wassen en aan de lucht drogen. Is de vlek niet weg, dan een sterkere oplossing gebruiken. Let op: Gekleurde stof kan verbleken.
 • Azijn/water-oplossing. 30 minuten laten intrekken en koud wassen.
 • Als dit allemaal niet helpt, haal dan bij de apotheek wijnsteenzuur en maak een papje van 1 eetlepel wijnsteenzuur, drie doodgewone witte en fijngemaakte aspirines en een kopje warm water. Breng het goed aan met een oude tandenborstel, laat 20 minuten zitten en spoel dan uit met warm water. Als het niet weg is, behandeling herhalen. Dat kan onbeperkt worden herhaald.
 • Als je deodorant gebruikt dan heb je ongetwijfeld ook wel eens last gehad van gele vlekken in t-shirts. De gele vlekken verdwijnen niet zomaar in de wasmachine. Integendeel, de gele deodorantvlekken zetten zich op dat moment juist vast.  Zet bij deodorantvlekken je T-shirt in een sopje waaraan je een goede scheut ammoniak toevoegt. Laten weken (best enkele uren of een nacht). Uitwrijven, goed spoelen en klaar is kees!

Oplossingen en tips tegen transpiratievlekken

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

6 Comments

 • lindsay

  3 november 2020

  glansspoel middel gewoon op de vlek spuiten een uurtje laten intrekken en dan gewoon wassen geen zweetvlek meer te zien en heel snel klaar

  Reply
 • Sonja

  6 april 2020

  Steek het kledingstuk in een emmer water met ammoniak. Doe dan wat extra pure ammoniak onder de oksels en laat het geheel zo'n 2-tal uren weken. Uitspoelen en nawassen: alles is weg!

  Reply
 • Jellie

  3 april 2020

  Vul een tobbetje met lauw water, gooi er een vaat wastablet bij, een nachtje laten weken en hup de wasmachine in. Verbluffend! Gezien in de Enkhuizer Almanak 2017

  Let op! Dit moet een vaatwastablet zijn wat helemaal wit is! Tabletten die geheel of gedeeltelijk bestaan uit gekleurd materiaal kunnen verkleuring van de textiel veroorzaken! (red.)

  Reply
 • Noorje

  20 mei 2018

  Bij de witte vlekken van deo in zwarte kleding helpt het om deze voor het wassen in de smeren/sprayen met glansspoelmiddel van de vaatwasser. In witte kleding kun je deze insmeren met ossengalzeep of marseilse zeep.

  Reply
 • voblo67

  15 mei 2018

  Ik zou graag weten wat je kunt doen bij zwarte kleding waar die witte vlekken in komen. Ik hoop op antwoorden want m'n zoon is niet blij.
  Groetjes Yvonne.

  Reply
 • rita

  9 mei 2014

  Glanspoelmiddel op de plekken, even laten intrekken en in de wasmachine wassen. weinig werk en prima resultaat!

  Reply

Leave a Comment